Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Irituje mě chování těstovin

Od: boban® odpovědí: 12 změna:

Zkoušel jsem udělat domácí těstoviny-300gr hladké mouky, špetka soli, 3 vejce.

Těsto je krásně vláčné a pružné. Ale po uvaření, což trvá asi tak 5 minut jsou těstoviny takové zvláštní, nikdy ne takové, jako kupované z obchodu(ne ty z tvrdé pšenice-semoliny), ale ty obyčejné vaječné, prostě mám dojem, že nejsou ty domácí tak kvalitní. Ty domácí jsou vždy takové trochu napovrchu oslizlé. Přitom vařím ve velkém množství vroucí vody.

Co s tím?

Jsem na tom špatně*sok*

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

10x

Základní pravidlo - na vaření hrubá, na pečení hladká mouka, polohrubá je vždycky kmpromis,. Těsto na nudle se nesolí (slané těsto špatně schne, proto se taky vaří v osolené vodě), vyválet na tenké placky, nechat trochu proschnout - nepřeschnout, pak se nedají krájet, drobí se. Ale čerstvé vždycky trochu víc "kloužou", jelikož nejsou tak usušené jako kupované. Zkuste nudle po nakrájení nechat v jedné vrstvě usušit až se lámou a uvidíte.

 

senior
hodnocení

5x

Máte špatný recept.

Pohledejte jiný.

Ne hladká, ale hrubá mouka, ne tolika vajec, a přidává se trošku vody. *hej*


doplněno 23.03.21 17:19:

Základní nudlové těsto, podle Mária Hájková

40 dkg hrubé mouky /úplně obyčejná z Penny/

1 vejce

1 lžička soli

1,5 - 2 dl vody /podle toho jak mouka bude pít/

Sůl zamícháte do mouky, přidáte vejce, přiléváte vodu a nožem zpracováváte v těsto, když se nematlá, zpracováváte rukou, uděláte bochánek a necháte chvíli odpočinout, poté rozválíte a děláte nudle, tvary podle sebe. Na nudličky do polévky necháváte rozválené těsto oschnout, to asi víte.

senior

Tady jsem pohledala počtení o nudlovém těstě.

Je tu moc pěkně popsáno, jaké budou těstoviny z hladké, polohrubé a jaké z hrubé mouky. Proč solit a proč nesolit /kvůli uchovávání/.

Jestli přidat vodu, celé vejce, žloutek, máslo.

Fotky, jak těsto zpracovávat, sušit, krájet.

Kdy nudle dělat. V létě na uskladnění - za našich babiček.

Každá domácnost měla jistě svůj recept.

Já podotknu, že praxe dělá mistra. A každý máme nějaký svůj recept a zvyklost.

Ať se příště zadaří.

----------------

Kdo chce, ať si vyhledá, co ho zajímá. Mě třeba zajímalo, co dokáže napsat autorka o jíšce. Nezklamala.

Je to čtivé, přehledné a srozumitelné.

kucharkaprodceru.cz/...

 

hodnocení

3x

Zásadní chyba je ve výběru mouky. Když nechcete investovat do pravé semoliny z tvrdé pšenice, tak musíte alespoň použít hrubou mouku, v žádném případě hladkou. To je konec. Pokud jste šikovný a budete se řídit správným receptem, tak musí být domácí těstoviny mnohem chutnější, než kupované. Recept psát nebudu, protože pro Vás bude daleko lepší, když se podíváte na YouTube, na nějaké video. Ale hledejte italská videa. Nevadí, jestli neumíte jazyk, hlavně uvidíte postup, jak se těsto dělá a vždycky tam máte i suroviny. I angličani mají hodně videí a opravdu dobré návody. Já Vám posílám alespoň mouku, kterou byste si mohl koupit. Ještě existují jiné druhy, já mám doma momentálně jenom tuhle.

Irituje mě chování těstovin

Jinak to máte správně, Na 100g mouky, jedno vejce a samozřejmě špetka soli, ne že ne. A do těsta přidejte i lžíci olivového oleje. Takže 300 g mouky, 3 vejce, 3 špetičky soli a lžíci oleje. Pak musí dobře propracované těsto půl hodiny odpočívat a až potom můžete pokračovat...

 

jezevec*
hodnocení

2x

Nejsi na tom špatně! U domácích těstovin si vždycky vybavím hlášku z Pelíšků - to muselo dát strašně práce a přitom taková blbost...*smich*
No... smiř se prostě s tím, že úsilí vynaložený výrobě domácích těstovin nebude nikdy ani zdaleka odpovídat výsledku. Párkrát jsem koupil těstoviny čerstvý (chlazený), ale upřímně - moc mi nikdy nechutnaly. Jak zabránit tomu slizu netuším, když občas vařím takový ty bavorský knedlíky, osvědčilo se mi do tý vody, ve který je vařím, nalejt před vložením knedlíků trochu škrobu rozmíchanýho ve studený vodě - množství slizuna samotným knedlíku se radikálně sníží. Ale jestli to bude fungovat i na ty nudle... ví Bůh. Já zůstanu u Buitoni nebo Barilla, ty mi chutnají i když jsou ze škatule.

 

hodnocení

1x

Nojo, ale já si myslím, že tazatel nehledá recept na domácí nudle do polévky. To je náš tradiční recept a zdejší kuchařky ho uvádí správně. Ale tazatel má podle mne na mysli ty "italské" těstoviny, které se dělají v mnoha podobách a pojídají se jako hlavní jídlo. A u nich je postup trochu jiný a ingredience také. Takové těstoviny nebyly v naší "domácí kuchyni" ještě donedávna moc známé. Mluvím o letech před sametovou revolucí. A dokonce ani v Itálii každá hospodyně neumí těsto správně připravit. To je umění, které by mohlo být srovnatelné s dávným soutěžením našich hospodyň a kynutých houskových knedlíků. Ne každá žena je uměla a bylo to v té době dokonce i "měřítko" její kuchařské zručnosti. A stejné je to v Itálii s těmi těstovinami.

 

hodnocení

0x
Vyzkoušejte více druhů hl.mouky.Neni mouka jako mouka.

 

slon
hodnocení

0x

Do těsta nedávat celá vejce, jen žloutky a asi bych i snížil počet. Na to množství mouky by měl stačit jeden žloutek. A vařit v osolené vodě, ta tu slizkost sráží.

A ano, z hrubé mouky !

 

sametka
hodnocení

0x

Chce to hódně slanou vodu, ve které se to vaří. Rozhodně těsto nedělat z HLADKÉ mouky, ale alespoň z polohrubé a nebo z hrubé nebo koupit semolinovou (to je ta z tvrdé pšenice) a přidat jen vodu viz složení na pytlících kupovaných špaget.

 

hodnocení

0x
avatar libor007
Za prvé - pokud je těsto čerstvé, těstoviny se vaří tak 3 minutky. Za druhé - do těsta přidejte na půl semolinu - koupíte běžně v kauflu nebo globusu. Vajec se dává 3-10ks/1kg mouky. Já dělám tzv. třívaječné (3vejce/kg). Takže mi to vychází cca 1 vejce na 300g mouky a musí se samozřejmě dolít vodou. Vejce by neměly být ledové z lednice. Jinak polemizoval bych o mouce hladká vs polo vs hrubá - použít se dá kterákoliv a těstoviny jsou pak jiné. Dá se taky přidat trošičku celozrnky. Variací je plno.

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Mouku jedině hrubou, asi 20 dkg. K tomu jedno vajíčko, špetka soli a podle potřeby vlažnou vodu. Tu přidávat velice pomalu, abychom nepřelili. Těsto dlouho zpracovávat na vále, až se začnou dělat puchýřky. Zná to dobře ten, kdo dělá domácí lístkové těsto. Teprve pak je těsto dokonale vypracované.

Těsto odležet, pak dobře rozválet na tenkou placku. Dát sušit na utěrce přes opěradlo židle, to uschne nejlíp.

Na krájení vlasových nudlí mám letitou mašinku, po babičce - tchyni a pořád mi dobře slouží. Po nakrájení ještě nechat na vále nudle proschnout.

A takový mlsný jazýček, jako má můj zeť, vždycky pozná, zda jsou nudle domácí, nebo kupované. Proto je ráda udělám sama. Jaga.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]