Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
loni mi zbylo hodně naloženého zelí. Bylo chutné, pořád bílé. Namačkala jsem ho do vyvařených sklenic, dobře otřela, umytými víčky uzavřela. A sterilovala.
Zelí jsem pak uskladnila ve studeném špajzu, ve tmě. Mám na regálech silný závěs, aby na potraviny nešlo okénkem světlo.
Některé zelí zůstalo krásné bílé. Jiné ošklivě ztmavlo. Je to asi tak půl na půl. To tmavé přidávám slepicím, když jim vařím brambory. To pěkné sníme.
Zajímalo by mě, čím to tmavnutí je. Dělala jsem to najednou, za stejných podmínek, stejné uskladnění, přitom některé sklenice jsou krásně světlé a jiné takřka černé. Na té fotce je to ještě nějaké upravené, ve skutečnosti je to tmavé ještě víc, takřka černé.
Zajímalo by mě, proč zelí tak ošklivě ztmavlo, když v soudku bylo při přendávání do sklenic krásně bílé a také bych chtěla vědět, čím to je, že ztmavly jenom některé skleničky. Děkuji - Jaga.
Kupuji, vlastně kupovala jsem v sáčcích Otické zelí. Ale v poslední době bývá také tak tmavé, jako to tvoje nepovedené, je tvrdé, nejde uvařit a není dobré. nevím, čím to je. Některý rok se stávají nepochopitelné věci se zelím, naloženými potravinami a kompoty.
Zamilovala jsem se do kysaného zelí v plechovce, z Lídlu, za 18 kč. Je velice dobré, krájené natenoučko, bílé a je ho opravdu hodně, protože je bez vody.
Tmavé je zkažené. Málo napěchované, málo láku, chycené už před nandáváním, špatně těsnící víčko, ...
Mohl tam být kousek, který se začal kazit a ani jste si toho nevšimla. Nadnnáváním se mohl dostat do různých lahví. Zarazilo mě, že to jsou nová víčka. Čím je zavíráte, že jsou okraje tak pomačkané. Lahev se zavře na jedno zmáčknutí hlavy.
Všechno bych to chápala. Jenom to "chycené už před nandáváním" ne. Do skleniček jsem zelí pěchovala z jednoho soudku. Jak je tedy možné, že někde "chycené" bylo a někde ne? Logicky bych uvažovala, že tedy budou špatné všechny sklenice. Přitom zhruba polovina je jich v pořádku. Jaga.
Víčka jsem použila nová, dobře omytá.
I kdyby snad (teoreticky) bylo někde chycené, přece by se to zavařením zničilo? Mně se skutečně spíš zdá, že chyba byla ve špatně těsnících sklenicích. Sama jsem si na zavařování pořídila zvon (zavařovací vývěvu). Jednou ho tu někdo doporučoval, zaujalo mě to a opravdu se mi to osvědčilo - sklenice se normálně zavaří a potom se ještě utěsní podtlakovým zvonem. Tímto se spolehlivě zabrání špatnému chycení víčka a následnému vyhození části zavařenin. Navíc je to (podle návodu) i velmi dobrá pomůcka pro dlouhodobé uchovávání semen - zatím jsem to nezkoušela. Zelí už ale nezavařuju, dělám ho průběžně po trochách do větších sklenic (ne do škopku).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.