Nejste přihlášen/a.
Některé odtučněné jogurty jsou čisté - skyry, řecké. Lepší bílé bez sladkého. Horší jsou jogurtu bez cukru, protože bývají slazené umělými diabetickými sladidly.
Obyčejný bílý jogurt má kolem 2,7 - 3% tuku, což není mnoho. Smetanové jsou tučnější 5-10% - nekupuji. Tučnější jogurty při kažodenní snídani zvyšují LDL cholesterol (nasycené mastné tuky, ty nezdravé). Máme odzkoušeno. Obyčejné kolem 3% v pořádku.
Nízkotučné s krátkou dobou trvanlivosti nemusí obsahovat škroby a jiné přídatné látky.
Vyzkoušejte pár značek, povětšinou naší výroby, ne z dovozu /Ehrmann/, bez ovocné složky /ovocný Florian/ a který bude chutnat, u toho zůstaňte.
Řecký jogurt patří mezi ty kvalitní jogurty a je trošku dražší, též bílá Hollandia a již uvedený Skyr. Basic z Olmy je také dobrý - ferpotravina.cz/...
Ale třeba Olma s ovocem už škrob obsahuje - ferpotravina.cz/...
---------------------
Tady máte databázi, tak si najděte takový jogurt, který ve Vaší blízkosti prodávají - ferpotravina.cz/...
---------------
Danone, Hollandia i u těchto výrobců najdete čisté jogurty bez přidaných škrobů.
oprava - /ne ovocný Florian a jiné podobné/
Výrobci musí označovat složení. Pokud to na obale není uvedeno, na co se konkrétně tážete, tak to výrobek neobsahuje.
jogurt bez tuku je řídký. Zahustit lze buď "draze" přímo mléčnou surovinou nebo "levně" škrobem. Kromě toho, že je prasárna to nepsat na obal, tak je to i nechutné - ten škrob nebo želatina.
Taková holandia jogurt je velmi dobrá a má jen 3,8 g tuku. Absolutně nevidím důvod, proč se nutit jíst nějaké nízkotučné sajrajty. Pokud je to kvůli redukci hmotnosti, tak je to špatně a zbytečné. Tuk tělo potřebuje, je to základní živina. Vliv příjmu takového jogurtu je na zhubnutí neznatelný.
Pokud je to kvůli cholesterolu, tak je to také špatně. Opět tuk je základní živina. Moje máma měla vysoký (špatný) cholesterol. Při maximálním úsilí prakticky zcela vyloučila tuky, nás tím týrala a vliv na hladinu (špatného) cholesterolu nula. Špatné výsledky byly dány něčím jiným. Ale jogurt 0,0% tuku s tím opravdu nic neudělá.
Na špatný cholesterol je potřeba konzumovat panenské rostlinné oleje. Mléčný tuk mezi ně nepatří.. Vynechat zcela tuky je velká chyba!
Takže užívat oleje z klíčků, oliv, semen,... ořechy, mandle...Pak hodně vlákniny / cereálie/ a pohyb!
Jo, a škrob jsou v tom případě náhražka a prázdné kalorie.
Prázdné kalorie jsou v potravinách, které Ti nic jiného nedají, než ty kalorie. To je škrob, cukr, bílá mouka, atd.. Prostě něco, co běžně nepotřebujeme. Prázdné kalorie nás zachrání akorát v případě vyčerpání, když nic jiného není po ruce, tak i sušenky a cucací bonbony pomohou, že nám rychle dodají energii. Jinak je vždy lepší dodávat si energii něčím, co nemá prázdné kalorie, co má zároveň i plno minerálů a vitamínů. To je třeba sušené ovoce, ořechy, ..Konkrétně ovesnou kaši osladit raději než cukrem, tak nakrájenými sušenými švestkami, meruńkami, fíky, datlemi, rozinkami..Ochutit, či doplnit ořechy, mandlemi..
ra252: samotný škrob špatný není. Třeba se s ním výborně škrobilo prádlo, nebo je z něho výborný puding... Souhlasím s Liškou, že škrob je cosi jako "prázdná živina". Je to levnější, než něco jiného, hodnotnějšího. Proto to výrobci používají. To bychom se mohli ptát, co je nenormálního na tom, že v Hořických trubičkách je palmový tuk. Slovy klasika, "Chytrému napověz, hloupého..."
Smiřte se prostě s tím, že jsou lidé, co přemýšlí nad tím, co strkají do pusy a polykají... Žití bude hned trochu příjemnější... Opravdu.
K prázdným kaloriím a podobným nesmyslům - jaký je rozdíl mezi škrobem z jogurtu a škrobem z rohlíku, který si dám k tomu pravému jogurtu?
motáku - proč je to jedno? Jogurt neobsahuje živiny? Nebo je rohlík jedovatý? Nebo význam potravin je v tom, co neobsahují?
Jestliže se tu diskutuje o tom, že je část mléčné složky v jogurtu nahražena škrobem, čímž je spotřebitel ošizen a Vy se smíříte s tím ošizením a přidáte rohlík, v němž taky není nic, než jen kalorie, tak to vyznělo zábavně.
V případě jogurtu člověk nejde po kaloriích a určitě ne po škrobu. Zato u rohlíku se s tím počítá, že jde o potravinu sytící.
Pro ra252 naposledy: Jestliže v případě rohlíku jde o potravinu sytící / kalorie a nic víc/, tak v případě jogurtu jde převážně o látky živící / bílkoviny, minerály,../ a částečně i ochranné / vitaminy, enzymy,.../
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.