Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kvašená zelenina zplesnivěla, proč?

Od: aja1946® odpovědí: 10 změna:
avatar aja1946

Již několik let si dělám směs rychlokvašené zeleniny. Pořád stejně. A teď mi zplesnivěla. Kamarádce taky, ani ona neustoupila ze svých zvyků. Nechápu čím to může být. Jediné, co mě napadá je, že snad tu zeleninu v době koronaviru ošetřují nějakou chemií a omytí nestačí.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

makk
hodnocení

0x

A kvasí to? Pokud to nezačne kvasit, mohlo by to nějakou chemií být. A když nepřijde kvašení, tak nakonec přijde plíseň. Ale jestli to kvasí, tak bych sázel spíš na to, že to sem vozí staré a už je to tou plísní napadené, byť to není vidět.

hodnocení

Jo kvasilo to, já se vždy za 4dny podívám, zda ej to dost kyselé a nechám jetě 2 dny, pak sse tam udělala plíseň. Ještě mně napadla jedna věc, úpůně poprvé jsem tam dala i červené zelí, ovšem kámoška jen zelené zelí a mrkev.

makk

Může to být tím červeným zelím, ale problém není červené zelí jako takové, ale jeho kavlita. Já jsem to z červeného zelí dělal v minulosti několikrát a nikdy nebyl problém.

 

pb®
hodnocení

0x

Já jsem dělala domácí kvašenou zeleninu poprvé teď nedávno. Povedly se všechny dávky. Poprvé jen se solí červené zelí, mrkev, cibule, podruhé jsem zkusila i bez soli jen s lžící medu a probiotiky. Se solí je pro mě moc slaná, takže si pak míchám zeleninu bez soli se zeleninou se solí. Povedlo se všechno, nezplesnivělo nic, speciální kvašák nemám, dávala jsem do litrovek sklenic, zatížila menší sklenicí, přetáhla mikrotéňákem, dala do pekáče a zalila vodou, aby byly konce mikrotéňáku ponořené, tedy k zelenině nebyl přístup vzduchu ale plyny mohly odcházet. Jen brokolici už dělat nebudu, ta mě nezaujala. Ale červené zelí, červená řepa a mrkev jsou luxus, jím to skoro denně. Chci si koupit kvašák a dělat si sama zelí, stojí to zlomek ceny oproti kupovanému sterilovanému a výživový benefit má domácí kvašená zelenina oproti kupované sterilované nesrovnatelně vyšší.

Já jsem zeleninu pouze neomývala. Zelí jsem opláchla, sundala svrchní listy a zase opláchla, cibuli před loupáním myju běžně, líp se pak loupe, mrkev umyju a oloupu, stejně tak červenou řepu. Jen brokolice oloupat nejde. Všechno kupované v běžném supermarketu, žádné bio.

hodnocení

Takto to ddělám už 5 let a najednou...Stejn tak kamarádka.

 

mate59
hodnocení

0x

A byla celá ponořená v nálevu?

17.03.21 10:05
hodnocení

byla

 

hodnocení

0x

Možnou príčinou môže byť aj nekvalitná soľ a ocot.

hodnocení

vždy používám mořskou a nekvalitní ocet, to jsem neslyšela

 

veronica
hodnocení

0x

Asi špatně těsnící víčko nebo křivý okraj sklenice. Plyny musí jít ven jako při zavařování, ale nesmí se dostat zpět vzduch. Mám nespotřebované zelí z roku 2018 a nic mu není. Oxid uhličitý a kyselina mléčná obsah sklenice dezinfikuje.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kvašená zelenina

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]