Nejste přihlášen/a.
Zdravím, jako neznalá prvorodička se chci zeptat, jaký mám uvést správný datum nástupu na mateřskou dovolenou ve formuláři "Žádost o peněžitou pomoc v mateřství"? Na mateřskou dovolenou jdu poprvé,jsem zaměstnaná a všechny podmínky splňuji.Chtěla bych nastoupit již 8.týden před porodem ale trošku mám teď zmatek v tom,jaký datum mám vyplnit do formuláře. V práci už je to docela psycho,takže chci odejít,co nejdřív. Dovolenou si nechám potom vyplatit,jde mi jen o to,jaké datum tam mám napsat,abych to měla správně.
Datum porodu mám stanovený 26.5.2021, takže odejít bych mohla nejdříve 31.3. ale vzhledem k tomu, že v ten týden jsou Velikonoce, tak jsem přemýšlela,že bych napsala datum nástupu na mateřskou až 4.4 nebo 5.4. ale nevím jestli to tak lze napsat,když je to neděle? Nebo to napsat až na 5.4? Upřesňuju, že o státních svátcích a víkendech nepracuji,takže naposledy bych šla do práce 1.4.Jde mi především o to, jaká by to byla pro mě výhoda / nevýhoda, když bych nastoupila na mateřskou 31.3 nebo až 4.4 či 5.4.,co by to pro mě znamenalo? Ošidila bych se tak o peníze nebo ba naopak by to pro mě z finančního hlediska bylo výhodnější, že bych si prodloužila mateřskou? Nebo je to jen komplikace pro mzdovou,že by pro mě musela dělat výplatu za ten jeden den v práci toho 1.4.? Já fakt nevím, poraďte mi prosím, co by jste uvedli za to datum nástupu na mateřskou. Děkuji a omlouvám se za hloupý dotaz
Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) se vyplácí za kalendářní dny, takže klidně jako datum nástupu na mateřskou dovolenou (MD) napište 31. březen.
Dovolenou si nelze "nechat vyplatit", lze ji pouze čerpat.
Jestli za rok nezameškáte více než 99 dnů, budete mít nárok na celou výměru dovolené, zaměstnavatel Vám ji nemůže krátit. Důležité je poslat zaměstnavateli včas žádost o poskytnutí dovolené. V žádosti je potřeba uvést datum bezprostředně navazující na MD (i kdyby byl nástup na dovolenou v sobotu, neděli nebo ve svátek).
Souběžně se žádostí o dovolenou zašlete písemnou žádost o poskytnutí RD, nástup opět navažte na dovolenou. Rodičovský příspěvek (RP) můžete pobírat souběžně s dovolenou. Pozor na to, že nelze souběžně čerpat dovolenou a RD.
K RD: Nejlepší je požádat o RD např. do 1,5 věku dítěte a postupně prodlužovat. Zaměstnavatel je povinen žádostem o RD vyhovět až do 3 let věku dítěte. 3 roky jsou ale dlouhá doba a pokud byste se z nějakého důvodu potřebovala vrátit do zaměstnání dříve, může to být díky postupnému prodlužování snazší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.