Prosím o radu, neví někdo proč dopadla takto moje bábovka? Zvenku je upecena azaz a uvnitř nedopecena nebo srazena? Pekla jsem ji ve skle vymazanem sádlem (nevysypavam) na 180 hodinu (pečení že spod i z vrchu). Prosím poraďte proč není nadychana a stejnoměrně upecena. Děkuji
Třené těsto nemá rádo moc vysokou teplotu. Ideálně se mu vede v troubě zahřáté kolem 160 stupňů. Bábovku pečeme POZVOLNA v PŘEDEHŘÁTÉ troubě cca 30-40 minut.
Tohle je sražené těsto. Napište jak jste ji dělala. Ingredience a postup. V každém případě je něco špatně. Nebo jste pekla příliš zprudka. Ale 180 stupňů je taková normální teplota. A jak vypadala během pečení? To jste mohla vidět zkrz to sklo, jestli nabývá, nebo ne. Normálně v první fázi pečení těsto začne stoupat nahoru-kynout, díky kypřícímu prášku. Nebo jste během pečení moc otevírala troubu, nevím. Příčin může být několik.
medvidek*
Moc děkuji za radu. Můj recept: 4vejce,200g cukru, 250plh mouka, celé Máslo, 250g tvarohu, vanil cukr, kypriciprasek, citronová stává a kůra. Mám obavu, že to bylo tím, že jsem párkrát nakoukla dotrouby. Nesvítí mi tam totiž světlo a byla jsem zvědavá. A taky byla hned výklopena z formy. Může to být ppricinaproblemu?
Podle receptu dost těžké tučné těsto. Možná kdyby bylo rozloženo více na širším plechu, bylo by nižší a lépe by se propeklo.V bábovce bylo dost do výšky a propékání bylo horší.
Také si myslím, že jste dala hodně másla a i ten tvaroh způsobuje, že je těsto dost těžké. Ušlehala jste z bílků sníh? A nikdy nevyklápět hodně teplou, nebo dokonce horkou bábovku. Musíte to vydržet a počkat, až vychladne. Ale příště si najděte jiný recept, tady se mi zdá toho másla opravdu moc.
irena
Na tolik másla je málo mouky.Já na čtvrtku másla dávám 500g mouky plohrubé.
Do tvarohové bábovky jen 125 dkg másla, celá kostka je zbytečně moc. Žloutky utřít s máslem a cukrem, pak opatrně přidat tvaroh, pak mouku s pr. do pečiva, nakonec vmíchat jemně sníh z bílků.
Jasně, vynechat tvaroh...na tvar. bábovce nic není, peče se běžně, kdo nezná,zkuste..To určitě problém nebude. Prostě sražená...nějaká chyba v postupu, někdy stačí maličkost..rozdílné teploty surovin, řídké těsto, špatný sníh..a taky vlhké deštivé dny pečení nepřejí..celkově osobně koukám i do lunárního kalendáře a víkend byl špatný na pečení, taky se mi nedařilo...ale chápu, že to zase přijde k smíchu ostatním. Každopádně kdo radil ještě dopéct..to už nepomůže.
Jestli se pekla dostatečně dlouho, tak už mne jen napadá, buď jste ji dala hned z trouby někam do zimy, nebo jste s ní hodně klepla? První mne napadlo, že je nedopečená, ale asi to nebude ten důvod, snad někoho napadne lepší vysvětlení.
Je potřeba dobře rozehřát troubu, než do ní vložíte bábovku (dávám na 200 st.) a pak po vložení stlumím na 180. Péct minimálně 45 min. (troubu neotvírat) a pak zkontrolovat špejlí, jestli je ještě potřeba pár minut přidat nebo ne.
Těsto s tvarohem je příliš těžké. Udělala bych normální, piškotové.
Formu vymazávám a vysypávám, je to tak lepší, hotová buchta se snáz oddělí.
Pečení hodinu na 160 bylo také špatně. Peču vždycky zpočátku /asi 10 minut/ na vyšší teplotu, klidně i 200. Pak teplotu snížím asi na 140. Na těsto dám alobal, aby se vrch nespálil a zvolna dopékám.
Jestliže nejde bábovka vyndat z formy, nebouchám s ní. Do toho otvoru naliju studenou vodu, formu přikryju mokrou utěrkou. Bábovka se brzy odpaří a pěkně jde z formy ven.
Jestli máte slípky, dejte jim to, pochutnají si. Nic jiného s tím neuděláte. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.