Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepovedená bábovka

Od: medvidek* odpovědí: 19 změna:
Prosím o radu, neví někdo proč dopadla takto moje bábovka? Zvenku je upecena azaz a uvnitř nedopecena nebo srazena? Pekla jsem ji ve skle vymazanem sádlem (nevysypavam) na 180 hodinu (pečení že spod i z vrchu). Prosím poraďte proč není nadychana a stejnoměrně upecena. Děkuji
Nepovedená bábovka
Nepovedená bábovka #2

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Upečená moc zprudka. Upeče se na povrchu, udělá hezkou kůrčičku, ale nepropeče se.

Příště pečte na 160° a po cca 1 hodině zkoušejte jehlou/párátkem apod, zda je upečená.

hodnocení

3x

Dle mého je sražená. Pečete jí na hodně stupňů a asi jste s ní bouchla. Já peču normální velikost bábovky na 160 st 40 minut.

Zkouším špejlí, jestli nelepí.

hodnocení

3x

Třené těsto nemá rádo moc vysokou teplotu. Ideálně se mu vede v troubě zahřáté kolem 160 stupňů. Bábovku pečeme POZVOLNA v PŘEDEHŘÁTÉ troubě cca 30-40 minut.

hodnocení

2x

Tohle je sražené těsto. Napište jak jste ji dělala. Ingredience a postup. V každém případě je něco špatně. Nebo jste pekla příliš zprudka. Ale 180 stupňů je taková normální teplota. A jak vypadala během pečení? To jste mohla vidět zkrz to sklo, jestli nabývá, nebo ne. Normálně v první fázi pečení těsto začne stoupat nahoru-kynout, díky kypřícímu prášku. Nebo jste během pečení moc otevírala troubu, nevím. Příčin může být několik.

medvidek*
hodnocení

Moc děkuji za radu. Můj recept: 4vejce,200g cukru, 250plh mouka, celé Máslo, 250g tvarohu, vanil cukr, kypriciprasek, citronová stává a kůra.
Mám obavu, že to bylo tím, že jsem párkrát nakoukla dotrouby. Nesvítí mi tam totiž světlo a byla jsem zvědavá. A taky byla hned výklopena z formy. Může to být ppricinaproblemu?

Myslím,že tam je moc másla.

verci

Podle receptu dost těžké tučné těsto. Možná kdyby bylo rozloženo více na širším plechu, bylo by nižší a lépe by se propeklo.V bábovce bylo dost do výšky a propékání bylo horší.

Peču nejvíc právě taky tvarohovou, ale dávám 15 deka másla, cukru taky 15 deka a mouky 30. A je jak peří. Trovna včera jsem ji dělala

Nepovedená bábovka #3

Také si myslím, že jste dala hodně másla a i ten tvaroh způsobuje, že je těsto dost těžké. Ušlehala jste z bílků sníh? A nikdy nevyklápět hodně teplou, nebo dokonce horkou bábovku. Musíte to vydržet a počkat, až vychladne. ;) Ale příště si najděte jiný recept, tady se mi zdá toho másla opravdu moc.

irena
Na tolik másla je málo mouky.Já na čtvrtku másla dávám 500g mouky plohrubé.

hodnocení

2x

Jak tu psali ostatní, péct jen na 160st.

Do tvarohové bábovky jen 125 dkg másla, celá kostka je zbytečně moc. Žloutky utřít s máslem a cukrem, pak opatrně přidat tvaroh, pak mouku s pr. do pečiva, nakonec vmíchat jemně sníh z bílků.

lp*
hodnocení

1x
Jasně, vynechat tvaroh:-D...na tvar. bábovce nic není, peče se běžně, kdo nezná,zkuste..To určitě problém nebude. Prostě sražená...nějaká chyba v postupu, někdy stačí maličkost..rozdílné teploty surovin, řídké těsto, špatný sníh..a taky vlhké deštivé dny pečení nepřejí..celkově osobně koukám i do lunárního kalendáře a víkend byl špatný na pečení, taky se mi nedařilo...ale chápu, že to zase přijde k smíchu ostatním. Každopádně kdo radil ještě dopéct..to už nepomůže.

hodnocení

0x

Jestli se pekla dostatečně dlouho, tak už mne jen napadá, buď jste ji dala hned z trouby někam do zimy, nebo jste s ní hodně klepla? První mne napadlo, že je nedopečená, ale asi to nebude ten důvod, snad někoho napadne lepší vysvětlení.:(

Zkuste jí ještě dopéct, jestli vám z jedné strany peče víc, tak tam dejte plech.

verci
hodnocení

0x

Možná vyšší teplota a krátká doba pečení, že se uprostřed zdrcnula. Nebo jestli byla s ušlehaným sněhem-sníh byl řídký, nebyl dostatečně tuhý.

troskin
hodnocení

0x

Dle mého sražená.

Už nedopékat, povrch máte už stejně dosti tmavý.

K jídlu olámejte na krajích dobré, vykynuté těsto, a sražené vnitřky vyhoďte, ty se nepapají.

hodnocení

0x

Je potřeba dobře rozehřát troubu, než do ní vložíte bábovku (dávám na 200 st.) a pak po vložení stlumím na 180. Péct minimálně 45 min. (troubu neotvírat) a pak zkontrolovat špejlí, jestli je ještě potřeba pár minut přidat nebo ne.

janamelcova
hodnocení

0x
Podle mě je ten tvaroh na závadu a moc másla. Teplota tak max 160 asi 50 min. Zkuste příště tvaroh úplně vynechat a jen 3 vejce a 180 hl.mouky.

hodnocení

0x

Těsto s tvarohem je příliš těžké. Udělala bych normální, piškotové.

Formu vymazávám a vysypávám, je to tak lepší, hotová buchta se snáz oddělí.

Pečení hodinu na 160 bylo také špatně. Peču vždycky zpočátku /asi 10 minut/ na vyšší teplotu, klidně i 200. Pak teplotu snížím asi na 140. Na těsto dám alobal, aby se vrch nespálil a zvolna dopékám.

Jestliže nejde bábovka vyndat z formy, nebouchám s ní. Do toho otvoru naliju studenou vodu, formu přikryju mokrou utěrkou. Bábovka se brzy odpaří a pěkně jde z formy ven.

Jestli máte slípky, dejte jim to, pochutnají si. Nic jiného s tím neuděláte. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]