Nejste přihlášen/a.
Máte pravdu v tom, že zelňačka a třeba i segedín se dělají z kysaného zelí.
Mám knihu POLÉVKY od Libuše Vlachové. Polévky tam jsou opravdu chutné. Už několikrát jsem dělala polévku z hlávkového zelí se zeleninou. Všem nám moc chutnala. Kdybyste měl zájem, recept mohu poslat.
Kromě této naší oblíbené jsou tam ještě:
- polévka z bílého zelí s paprikou
- zelná polévka s rajčaty
- zelná polévka s bramborami
Všechny uvedené polévky jsou z čerstvého bílého zelí. Já s ním navíc dělávám i boršč.
Nedávno mi také zbyla půlka hlávky, dala jsem ji dceři. Pokrouhala ji, podusila. Měla pekáč s pěkným výpekem z masa. Maso už ovšem bylo pryč. Do hotového zelí přimíchala ten výpek, získalo to moc dobrou chuť. Snědli to jako salát k francouzským bramborám. Jaga.
Z bílého zelí dělávám, i během zimy, PIKANTNÍ SALÁT. Patří sem zelí, mrkev, červené papriky, cibule, Deko, olej, ocet, cukr, feferonka dle chuti. Nesteriluje se, jen se natlačí do skleniček. Nikdy nám dlouho nevydrží. Je to hrozná dobrota a teď v zimě navíc i přísun vitamínů. Jen to krájení je trochu pracné. Ale co není?
Hlávkové, bílé zelí? Z toho segeďák neuděláte. Uvařit k pečenému masu a knedlíkům. Holubky: Spařit hlávku, rozebrat na listy, seříznout tvrdá žebra, zabalit náplň jako do plněných paprik, jen přidat uvařenou rýži. Rajský protlak a šoupnout do trouby.
Zelný salát: Nakrájet, spařit, přidat nadrobno cibulku, olej a sladkokyselou zálivku. Já mám ráda ještě kopr.
Jinak kousek nakrájet do bramboračky a zbytek do ledničky.
Zelí uvařit - dát olej, na to něj cibulku a nechat ji zpěnit.
Potom přidat nadrobno nakrájené zelí, osolit a okmínovat, zalít vodou a nechat vařit, cca 45 minutek.
Zvlášt uvařit těstoviny.
Na kostičky nakrájenou slaninku nebo uzené maso - osmahnout a přidat trochu červené papriky.
Posléze všechno dohromady zamíchat.
Je to jídlo našich babiček a mimo jiné
Přesně, jak píše Edudant. Jídlo mého dětství a dělám ho dodnes. Nemusí být ani fleky, třeba když zbydou kolínka, nebo jiné těstoviny, tak to s tím smíchám a je večeře. Někdy přidám i kousek uzeného, nebo slaniny a je i dobré, teplé postrouhat sýrem, přidat tím trochu bílkovin. Mńamka veliká nebo zasyrova nakrájet a udělat zelný salát.
Sladké zelí (ne kysané) je možno použít jako přílohu nejen k té kachně (věpřo, knedlo..), jde z něj udělat spousta salátů, může se dát do zeleninové polévky nebo boršče nebo si můžete udělat tzv pickles, tj kvašená zelenina, nakrájíte, smícháte s téměř jakoukoliv další zeleninou (mrkev, cibule, ředkvičky, kedlubna, červená řepa...) osolíte, můžete přidat i koření (kmín, křen...) a napěchujete do sklenice jako když se dělá kysané zelí.
Najdi si polský recept "bigos". Na první pohled připomíná hutnější segedin. Ale je to mnohem bohatší jídlo a hlavně variabilnější - ingredience nejsou pevné ale mohou se hodně proměňovat.
Základem je čerstvé i sterilované (nebo kysané) zelí. Pak několik druhů masa a uzenina. Může být i rajče, jabko, houby.
Výsledek je mňam.
Z hlávkového zelí dělám i polévku,né často tak proto se vždy raději kouknu na nějaký recept na Netu a pak si ho stejně doladím podle sebe
Šunkafleky, jenom místo těstovin dám to zelí.
Zelí nakrájím, dám do hrnce a trochu zaleju vodou, osolím a povařím "do sklovata". Scedím, vmíchám vajíčka, pokrájenou uzeninu, opepřím, popř. dosolím podle chuti (ale já moc nesolím). A zapeču stejně, jako těstoviny.
Ale nevymažu pekáček, nýbrž vložím pečící papír s přesahem na boky (do výšky), trochu vymažu papír a na to urovnám směs zelí s uzeninou a vajíčkem. Peču do zlatova. Není potřeba tolik tuku, nepřipaluje se to k pekáčku a přitom je to křupavé, to já ráda.
A k tomu si většinou uvařím brabory, nebo to jím samotné.
Nwn jestli jak by chutnalo Koložvárské zelí bez zakysaného zelí,i když nekomu chutná sladké zelí a nechutná kysané,tak by to snad nemusela být taková hrůza.Ale z kysaného s třemi druhy klobás je to mňamka!
Koložvárské zelí? jak ho děláte, prosím o recept. Druhá babička do zapékací misky nasype vymyčkané kyselé zelí, poklade cibulí, plátky brambor a na to klobásku. Zalije smetanou s rozmíchanu paprikou a šoupne do trouby.
cca 0,5kg rýže uvařit.kysané nebo sterilizované zelí (cca0,7l sklenice) nechat vykapat,.mezitím 2 větší cibule nakrájet,na kostičky uzený špek (slaninu).Na kolečka 3.druhy klobás.Pak trochu vyškvařit špek , na to pak cibuli do sklovata,přidat sladkou a dle chuti pálivou papriku a hned orestovat i klobásy,opepřit příp.granulovaný česnek, pak přidat zelí,opět zarestovat.Pekáč vymazat sádlem.Směs (zlí s klobasami) smíchat s rýží ,případně přisolit (já nesolím,stačí rýže při vaření a sůl v klobásách) vysypat do pekáče,povr trochu vyhladit stěrkou a dát cca 15-20 min.zapéci (já to dával asi na 180°)pak zalít smetanou na šlehání a dalších cca10 min.ještě dopéct.
je to silně žravé,i syn ,řezník a masožrout,si pochutnával.Jinak tento recept jsem vzal na youtube od yutubera-kuchaře Warlocorn.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.