Nejste přihlášen/a.
Všude čtu, že mák se musí vařit v mléce minimálně 25 minut.
Otázka zní: má se vůbec umletý mák vařit? Protože já si umelu mák krásně "na bahýnko", s tím mlíkem jej v podstatě jen smíchám+dám skořici, zahřeju a osladím (cukr až nakonec, jasný) - a je to úplně dostačující úprava, co se na tom musí vařit?
To je nějaká hloupost...mák s mlékem, cukrem a skořicí nechám pouze přejít varem, potom hned vypnu.
A hotovo
Za mého dětství se běžně prodával tvrdý perník na strouhání. Nebyl polévaný ani plněný marmeládou. A tento suchý perník babička přidávala do máku. Mletý mák se vařil s cukrem, vanilk. cukrem, mlékem, perníkem, citronovou kůrou a kořením. Potom ho babička ještě delší dobu třela. Byla na to speciální široká kameninová mísa, která měla vnitřní stěny vroubkované. Třelo se dřevěným "trdlem". Předem pomletý mák vařením pěkně změknul a díky té vroubkované míse se navíc ještě utřel. Výsledkem byla jemná a velmi chutná maková náplň.
Vzpomínám na veliké kynuté bábovky s mákem. To byla lahůdka. Měli jsme veliké kovové formy, bábovka z nich byla krásně upečená. Přidávaly se rozinky. Taková bábovka se už dnes neochutná, ten mák dal hodně práce. Dneska je to šup, šup, pomlít, nasypat a hotovo. Tehdy si s tím hospodyně byly ochotné pohrát a nelitovaly práce ani času, jen když si rodina pošmákla. Nemělo to chybu. Jaga.
Jaguš? byla plněná mákem, jakože závin nainstalovaný do formy nebo makové těsto? Sběhly se mi sliny!
Jethro, to těsto bylo kynuté. Ona to ale Jaga píše. Do třeného těsta bys ten mák nezabalil. Těsto se trochu rozválí potře náplní a zavine. Pak se stočí a vloží do máslem vymazané a vysypané formy na bábovku. Nechá se ještě tak 20-30 minut odpočívat zakryté utěrkou, ona ještě trošku dokyne ve formě a pak se dá do předehřáté trouby. A náplň můžete dělat i jinou, nemusí být jenom maková.
Ano, přátelé, těsto na makovou bábovku bylo kynuté. Po vykynutí se rozválel obdélník, potřel tou utřenou makovou nádivkou, zavinul se a vložil se do té kovové bábovkové formy, zřejmě předem vymazané. Už si to moc nepamatuji, byla jsem malá holka a sama jsem to pak v dospělosti nedělala. Neměla jsem tu formu, ani mísu a trdlo na tření, to všechno zůstalo doma.
Ale pořád mám před očima tu krásnou hnědou bábovku, vyklopenou z formy a v puse pořád cítím tu neopakovatelnou chuť. Jaga.
Jo rum - ten je v máku supr, na ten jsem ještě zapoměl.No ale nevymýšlím si: typická odpověď google na otázku jak vařit mák ..." Než budeme mák vařit, je nutné ho nejdříve pořádně umlít"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.