Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uvařit mák?

Od: pansvacinka® odpovědí: 12 změna:

Všude čtu, že mák se musí vařit v mléce minimálně 25 minut.

Otázka zní: má se vůbec umletý mák vařit? Protože já si umelu mák krásně "na bahýnko", s tím mlíkem jej v podstatě jen smíchám+dám skořici, zahřeju a osladím (cukr až nakonec, jasný) - a je to úplně dostačující úprava, co se na tom musí vařit?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Mák se vaří s mlékem, když z něho děláš nádivku do buchet (a stačí vařit krátce).

Mletý mák jako posypka na nudle nebo škubánky s mákem se nevaří.

hodnocení

3x

To je nějaká hloupost...mák s mlékem, cukrem a skořicí nechám pouze přejít varem, potom hned vypnu.
A hotovo :)

hodnocení

2x

Za mého dětství se běžně prodával tvrdý perník na strouhání. Nebyl polévaný ani plněný marmeládou. A tento suchý perník babička přidávala do máku. Mletý mák se vařil s cukrem, vanilk. cukrem, mlékem, perníkem, citronovou kůrou a kořením. Potom ho babička ještě delší dobu třela. Byla na to speciální široká kameninová mísa, která měla vnitřní stěny vroubkované. Třelo se dřevěným "trdlem". Předem pomletý mák vařením pěkně změknul a díky té vroubkované míse se navíc ještě utřel. Výsledkem byla jemná a velmi chutná maková náplň.

Vzpomínám na veliké kynuté bábovky s mákem. To byla lahůdka. Měli jsme veliké kovové formy, bábovka z nich byla krásně upečená. Přidávaly se rozinky. Taková bábovka se už dnes neochutná, ten mák dal hodně práce. Dneska je to šup, šup, pomlít, nasypat a hotovo. Tehdy si s tím hospodyně byly ochotné pohrát a nelitovaly práce ani času, jen když si rodina pošmákla. Nemělo to chybu. Jaga.

Ta bábovka s mákem bylo bábovkové těsto nebo kynuté?

Jaguš? byla plněná mákem, jakože závin nainstalovaný do formy nebo makové těsto? Sběhly se mi sliny!

Jethro, to těsto bylo kynuté. Ona to ale Jaga píše. Do třeného těsta bys ten mák nezabalil. ;) Těsto se trochu rozválí potře náplní a zavine. Pak se stočí a vloží do máslem vymazané a vysypané formy na bábovku. Nechá se ještě tak 20-30 minut odpočívat zakryté utěrkou, ona ještě trošku dokyne ve formě a pak se dá do předehřáté trouby. A náplň můžete dělat i jinou, nemusí být jenom maková.

Ano, přátelé, těsto na makovou bábovku bylo kynuté. Po vykynutí se rozválel obdélník, potřel tou utřenou makovou nádivkou, zavinul se a vložil se do té kovové bábovkové formy, zřejmě předem vymazané. Už si to moc nepamatuji, byla jsem malá holka a sama jsem to pak v dospělosti nedělala. Neměla jsem tu formu, ani mísu a trdlo na tření, to všechno zůstalo doma.

Ale pořád mám před očima tu krásnou hnědou bábovku, vyklopenou z formy a v puse pořád cítím tu neopakovatelnou chuť. Jaga.

hodnocení

2x

Já mák miluji. Do buchet, jako náplň, vařím v mléce, cca 10 minut a až po odstavení ho osladím nebo jinak dochutím třeba marmeládou nebo rumem, jinak se připaluje. Tak ho vařila babička a pak i maminka. Mák třeba na posypání knedlíků nevařím. :-D Když ho do buchet neuvařím, pálí mě z něho žáha

lidus*
hodnocení

2x

Umletý mák spařím vařícím mlékem, nic nevařím.Pak přidám koření, cukr, rum.

leu
hodnocení

1x

A já já do máku ještě přidám kapínek nebo dva kapínky rumu. Mák se tím hezky provoní. A také nechám jenom přejít varem.

futra
hodnocení

1x

Pamatuji si ,že ho mamka umlela ,zalila mlékem ,krátce povařila a když vystydl ,tak ho zahustila buď strouhaným perníkem nebo piškoty. Vznikla taková ,,kaše,, a bylo toho tím pádem i více.Někdy do něho dala rozinky.

hodnocení

Jo rum - ten je v máku supr, na ten jsem ještě zapoměl.No ale nevymýšlím si: typická odpověď google na otázku jak vařit mák ..." Než budeme mák vařit, je nutné ho nejdříve pořádně umlít"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]