Nejste přihlášen/a.
Jaké je nelepší jídlo po ránu pro mozek?
A k čemu vést děti , aby v dnešní době jedli a dělali, aby byli zdravé a předešli zbytečným onemocněním v budoucnu?
Máte nějakou vlastní zdravou rutinu? Budu ráda za vaše tipy a inspiraci ve zdravém životním stylu.
Mě je vždycky strašně líto těch dětí, jejichž matky jim odmítají koupit čokoládu, protože cukr zabíjí, Nutellu, protože je v ní palmovej tuk, hranolky, protože je určitě usmažili v přepáleným oleji, nedej Bože hamburger, protože je plnej éček. Ono totiž všeho moc škodí. Jedna známá mých rodičů byla taková ta ukázková BIO matka už před 25 lety. Tehdy se jí narodil syn a ona strašně všude studovala, jak ho krmit, aby byl ultramegazdravej. Takže mu nechávali vozit ze zahraničí dětský BIO mlíko, krmili ho převážně domácí zeleninou ze zahrádky a pro hovězí maso jezdili na nějakou farmu asi 100 kilometrů. Do pěti let nedostával ani špetku soli, protože je nezdravá, samozřejmě ani sladkosti, všechno mu sladila medem. Z hocha je dneska prvoligová smaženka a ožrala, pár let strávil v base a jeho nejoblíbenějším pokrmem jsou chipsy s vodkou.
Z výše uvedenýho plyne, že bych ten zdravej životní styl moc neprožíval a vedl děti především k tomu, že vitamíny jsu samozřejmě důležitý, ale když si občas dají kebab, meníčko v Burger Kingu nebo smažený nudle v čínským bistru, rozhodně je to nezabije. My jsme našemu synovi nezakazovali v podstatě nic, dnes je mu 15 a svůj seznam oblíbených pokrmů si vybalancoval víceméně sám a myslím že velice rozumně. Ovoce jí, stejně jako zeleninu, miluje sushi a jestli si občas při lítání venku s kamarády zajde na mastnej kebab a spláchne ho plechovkou RedBullu, nijak neřešíme, nedělá to denně. Takže podle mě, mnohem důležitější, než se upnout na superzdravou výživu, je to, aby výživa dítěte byla přiměřeně vybalancovaná, i když se v ní občas nějaký ten "junk food" objeví...
Zdravím,
pro mozek jsou prý dobře např. ořechy (především vlašáky), omega 3 mastné kyseliny (zdrojem jsou předeším ryby, ev. se omega dá brát jako doplněk stravy), borůvky...
A pro obecné zdraví platí klasika - nekouřit, příliš nepít (i když někdo např. sklenku vína doporučuje), pravidelně se pohybovat, neoblékat se jako cibule, ale naopak trochu míň, aby se člověk přirozeně otužoval... Pokud je ale někdo křehký od narození, tak ho, myslím, jídelníček příliš nespasí.
Děkuju . Dětem jsem před nějakým tím měsícem koupila omega 3 z lékárny. Prý jim teď jde o něco lépe učení.
Kdyby mě ještě něco napadlo, ještě napíšu.
Ale minimálně to otužování je relativně zdarma a teď je to navíc trendy. Není nutné lézt hned do Vltavy, ale např. při sprchování na sebe pustit vlažnější (a až si člověk zvykne, tak úplně studenou) vodu, nebo místo kombinace triko + svetr + kabát ten svetr vynechat. Já jsem třeba otužilá odmala, kamarádky mi vždycky říkají, že když mě vidí, tak jim je zima a že pokud mám pod kabátem ještě svetr, tak už mrznou ptáci za letu Ale u "zmrzlíků" bych na to otužování šla pomalu.
Rozhlédni se okolo, jak lidstvo, celý svět udělal pokroky během několika let. Vzpomeń, co si pamatuješ z dějepisu a kdy to bylo, také vzpomeň na to, co tví prarodiče neznali, ani o tom nesnili. A koukej dnes! přece se to všechno nevybudovalo, nevymyslelo, neuvedlo do provozu "samo". Udělali to lidé, kteří žijí, jedí, dýchají nějakým způsobem A vyplatilo se to.Nežijeme v jeskyních. Děláme to dobře.
Jenom pár poznatků.
Všeho s mírou.
Strava má být pestrá a chutná.
Pokud bude něco díte odmítat, tak mu to nebudete nutit, že to je zdravé, ale přiměřeně nahradíte něčím jiným.
Závisí to na Vás.
Ve 30. letech byla krize, potom druhá světová válka. Přesto i v těchto dobách, kdy se o zdravé výživě, bio produktech nijak nemluvilo, děti vyrostly, dospěly a dožívají se vysokého věku.
Vařte luštěniny - červenou čočku, jáhly, pohanku, amarant, trošku hrachu, fazolí. Není to o tom, že nandáte plnou mísu fazolí, ale kousek na ochutnání, aby se děti seznámily.
Dobré je udělat si ghí, svoje přeškvařené máslo.
Nekupuji již dětskou šunku, ale ani jiné uzeniny s dlouhou dobou trvanlivosti, zatavené v plastových obalech.
Méně solím.
Pokud máte možnost, poohlídněte se po farmářský dvorech, vejce, maso kupovat od svého farmáře /Radonice - Radonická mlékárna - dováží zboží svým autem, Hradové Střímelice - Střímelické uzeniny, Rodinný statek Pochvalov objednáte i on-linea podobné. Něco poblíž, kde bydlíte, si třeba najdete.
Hlídala jsem děcko a přivezli jak dítě, tak pytel se se sladkostmi! Prý špatně papá, tak za odměnu po jídle byl bonbón, čokoládky. Normální jídlo byl problém. Moje děti baštily všechno, po pár dnech byl pytel zapomenut a holčička baštila také všechno. Příklady táhnou.
Mnohem více než jídlo je pro mozek potrava duševní. Prostě ho stále cvičit. Číst, přemýšlet, řešit úkoly (pracovní, nebo třeba logické hry jako šachy, sudoku, různé kvízy na úrovni), diskutovat s chytrými lidmi, dát si za úkol zvládnout dobře test v Mense a připravovat se na něj. To je jen pár nápadů, jak cvičit mozek.
Teď před chvílí jsem si objednala Ginkgo Bilobu 60 Premium z GS Klub.cz,90 tbl. za 249,- a mají na to dopravu zdarma.Tak snad nějaký účinek začnu brzy pociťovat abych nešla 3x ke skříni než si vzpomenu co tam chci.
Tak si tak trochu nesmyslně, přemýšlím. Bílý cukr je jed. Hnědý, třtinový je ok, ale tělo tráví stejně jako bílý. Lidé vyhýbající se bílému cukru si stěžují na trvalou únavu. Mozek dítěte k vývoji cukr potřebuje. Bílá mouka, bez slupek, ve kterých jsou všechny kyselé spady a plísně, pro lidi bez alergie na celiakii, je také jed. Celé generace se vyvíjely s cukrem a bílou moukou. Celé generace s těmito jedy budovaly a měnily svět. Přírodní národy cukr ani bílou bouku ani neznají a vyvíjejí se bez nich. V džungli, v chtrčích, v bederních rouškách, s oštěpy a kravskou krví, s občas ulovenou opicí se dožívají 40ti let. Neříkám, co je dobré. Jen se mi to tak honí hlavou. Divné, že?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.