Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moje dcera se rozhodla být vegankou

Od: martina63 odpovědí: 68 změna:
Moje ctrnacti leta dcera mi včera prohlásila, že odteď bude jíst jen rostlinnou stravu. Nevedela jsem jak zareagovat, tak jsem jen odpovedela, ze souhlasim a dal jsem to s ni nerozebirala. Potom jsem nad tim dlouho premyslela a opravdu nevim, co budu delat. Dcera se masu uz vyhyba asi rok, ale jednou za 14 dni jsem ho do ni vzdycky nejak dostala. Posledni tri tydny ho, ale nemela vubec, nejedla skoro ani mlecne vyrobky. Nechala jsem to nejak byt, no a vcera mi tedy oznamila tu novinku. Proti veganstvi nic nemam, ale zastavam nazor, ze pro deti ve vyvinu je to absolutne nevhodne. To je to hlavni, co mi na tom vadi, potom taky prichazi otazka- Co bych mela varit- vim, muzu si poridit nejakou veganskou kucharku nebo si dcera muze uvarit sama, ale chapete me. Navic se mi moc nechce varit dve ruzna jidla najednou. Posledni veci je asi to, ze rostlinna strava muze vyjit i docela draho- takove rostlinne mleko stoji kolem 60,- , maso pres 150,- . Treba tofu nebo lusteniny vyjdou levneji, ale celkove to myslim poleze do penez. No, jaky nazor na to mate vy?

68 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Sednete si s ni a proberte s ni jak si predstavuje, ze se bude stravovat tak, aby mela plnohodnotnou a vyvazenou stravu.

Kdyz je dost chytra na veganstvi, mela by byt i dost chytra na to vedet jak na to.

ruzena*
hodnocení

7x

Jaké dostává kapesné? At si z něho financuje své nesmyslné požadavky. Jste povinna zajištovat dceři odpovídající výživu, nejste ale povinna skákat, jak dcerka bude pískat. Proč chcete vařit nadvakrát? Hladová bude ona, Vy ne.

Mladí si dnes opravdu strašně vymýšlí, jak by rodiče přiravili o peníze, o čas, nebo jim vymýšlením ztěžovali život. Protože se nudí, rodiče po nich nechtějí žádné povinnosti, celé dny dřepí u smartphone a sdělují si, i jaká kdo měla barvu stolice, takže se na to dívejte z tohoto hlediska, že jde o rozmazlené děti, s jakými se asi stýká a jíst trávu je u nich IN.. Vařte normálně, jezte doma normálně a nepodřizujte všechno děcku. Musím to tak napsat, protože tyhle děti, co strašně chtějí zdravě žít, za rohem kouří, chodí si kupovat hamburgry, já to vidím na sídlišti a nechápu jejich rodiče, že se nechají takhle ovládat..

Sestra měla doma také něco podobného, také hysterickou pubertačku, co ještě neuměla vydělat pětikorunu, ale nároky to mělo jak milionářka. Sestrou tohle nehlo. Uvařila, jídlo dala na stůl, všichni jedli, ale mladá trucovala. Třetí den, když jí spolužačky přestaly kupovat tatranky, by snědla mámu i s botama, snědla talíř a půl šunkofleků a hned dostala lepší náladu, předtím měla z hladu depku. A zase jedla všechno, protože zdravé dítě má hlad.

Až jí bude 18 let, tak at si zdraví kazí, je to na ní, ale proč byste si měla dělat pak výčitky, že trpí anemií, když nejí maso a není zdravá, protože si na něco hrála a pořádně nejedla. Eventuelně, že je i neplodná, ony si totiž tyhle modní hrdinky neuvědomují, že si devastují zdraví a navíc se ničí ve vývinu. Všichni víme, že jíst se musí a pokud chce jíst trávu, otevřete okno, ukažte na palouk a řekněte - tak se tam jdi napást. Tím bych diskuzi s dcerkou zakončila. Pitvat to dál nemá cenu.

Za 4 roky si na to může vydělat a pak je to ní. Ano, není to levné, takže by měla mít ohledy, že v rodině není sama. Opravdu by mě zajímalo, jestli takhle řeší třeba svůj školní prospěch, nebo jestli má starost, jestli byste na to měla...nebo řeší jen sebe a své modní chutě..protože o čem by se jinak s holkama bavily, když by hodiny neřešily, jestli rohlík celý, nebo jen půlku...bože...

Také mi napadlo, abyste ji zasvětila do učtování rodiny, že Vám peníze z nebe nepadají a když vyhovíte jejím nárokům, ošidíte nutně něco, někoho jiného..

@ruzena - Mladí si dnes opravdu strašně vymýšlí...

Máte recht - jestlipak víte, kdo řekl: "Naše mládež miluje přepych. Nemá správné chování. Neuznává autority a nemá úctu před stářím. Děti odmlouvají rodičům, srkají při jídle a tyranizují své učitele." *smich*

ruzena*

Jistě, že to vím, ale to s tím, že zdravé děcko si dělá nároky na odlišnou stravu nemá žádnou souvislost. Neřeknu, když je nemocné děcko, tak mají rodiče povinnost mu zajistit dietu - cukrovka a jiné choroby, ale zdravé dítě at jí a nevymýšlí si hlouposti, aby se dělalo zajímavým, až pak s ní bude máma lítat po doktorech, že má tyhle problémy a tamty zdravotní problémy, tak už těžko cokoliv dohoní. Mně je docela protivné, když místo, aby děti poslouchali rodiče, tak rodiče poslouchají děti. Divná doba...

Dcerka byla stejně stará, když večer přišla za mnou a zeptala se, mamko, ráda bych na gymnázium a pak na vejšku, myslíš, že bychom si to mohli dovolit? Nic mi neoznámila, nejdříve se zeptala..jestli na to máme. Proto žasnu, že dnes děti si řeknou a mají, co chtějí..

Vyčerpala jsem 4 odpovědi...víc sem psát nemůžu..

molly
Vy to vidíte na sídlišti, tak to tak prostě musí být. Svatá prostoto! Slečně je 14, má nárok na to se hledat. Že je veganství finančně náročné je blbost. Zeleninu a ovoce snad jedí doma tak jako tak a pokud si místo rýže a masa dá k obědu rýži a fazolovou směs tak to dražší fakt nebude. Rostlinná mléka se dají koupit okolo 35kč, ano je to trochu více, ale kolik toho mléka člověk spotřebuje? Jinak se jídelníček skládá z rýže, luštěnin, obilovin... Co z toho je drahé? Někdo používá sójové maso, sáček 100g stojí asi 15kč a je to aspoň na 3 porce to je taky "plno peněz"

Má nárok na to se hledat? Takže pokud chce odmítat stravu a blít, tak je to její nárok, aby se stala bulimičkou? Veganství je takový mezikrok.

Má nárok na rozumné hledání a v tom jí pomůžou rodiče. Rozhodně nemá nárok sklouzávat do extrému.

Kdyby chtěla ve 14ti dítě, tak má nárok se najít :-D

mikii*

Celkem by mě zajímala souvislost veganství a bulimie, nějaký zdroj na konkrétní studii by nebyl? Nechci být nepříjemný, ale neuškodilo by se držet faktů místo náhodných pokusů o očerňování. Správně sestavená rostlinná stava je mnohem snadněji stravitelná než třeba maso, které člověk tráví skutečně dlouho.

hodnocení

3x

Bude z ní pěkná stařena viz. článek

blesk.cz/...

doplněno 04.03.21 00:56:

*tyty**placni*

joudic*
no nejim maso s prestavkama od 15, ted jen sporadicky a naopak nekdy vypadam az o 15 let mladsi. Nevim jestli to ma spojitost.. jen jsem se pochlubil *vtip*
pb®

A nepsal jste tu někdy náhodou, že vážíte 60kg a sval aby na vás člověk pohledal?

hodnocení

3x
Třeba by pomohl psycholog...

Či psychiatr...

host

Těžko Kdo jde k psychologovi nebo psychiatrovi, musí spolupracovat, nebo k němu alespoň dobrovolně jít. Veganství je víc než vegetariánství, je to jakýsi nadšený fanatismus, víra, přesvědčení. Dřív lidé jedli kůru ze stromů, otruby a pampeliškové kořeny z hladu (a umírali na podvýživu), dnes je to skupinové fanatické přesvědčení bez hranic, které spojuje společná myšlenka a vědomí, že patří k nim.

Pro rodiče je těžké se smířit s ničením zdraví jejich zdravých dětí buď veganstvím, nebo potetováním, atd. Je nová doba

hodnocení

2x

Zajděte s dcerou k nutričnímu terapeutovi (výživový poradce) a nechejte si vše vysvětlit, ať se dceři snaží domluvit profesionál, že není vhodné být vegan jako teenager při růstu. Některé zdr. pojišťovny přispívají na návštěvu nutričního poradce a sestavení jídelníčku. Jakou máte zdravotní pojišťovnu?

Běžte s dcerou také k praktickému lékaři, který by snad měl také argumenty proti přísnému veganství.

Další záležitost je finanční. Sedněte si s dcerou a domluvte se, že nemáte peníze na tak drahou stravu. Ať si jí podle svého, až si bude sama v dospělosti vydělávat. Ale že pro Vás je to příliš drahé a nemůžete kupovat a vařit dvojí jídlo. Co se stane, když dceři nebudete kupovat veganské jídlo? Kde na to vezme peníze? Ať si kupuje sama z kapesného? Třeba by ji veganství přešlo, kdyby měla celé kapesné utrácet za drahé jídlo? Dostává vysoké kapesné?

martina63
hodnocení

Dostává max. 500,-/ měsíc. U nás to funguje tak, že když něco chce, domluvíme se a koupím jí to.
ruzena*

martino, všechno kupujete, platíte, asi možná i kredit na telefon a ještě 500 kapesné?

Jste bohatí, dcerce na VŠ v pátém ročníku jsem dávala 150 kč na toaletní potřeby a na všechno si musela vydělat brigádami a na sebe si kupovala z prospěchového stipendia. Byla dospělá a neměla nároky Vašeho 14ctiletého dítěte..To mně docela šoklo, ty peníze, co si můžete dovolit jí dávat...to já opravdu nemohla takhle rozhazovat.

Tak to potom jo, to jí potom dopřejte i dražší jídlo, když nechce jíst, co ostatní. Mému synovi jsem dávala totéž a jsou skromní do dneška. Spokojí se s málem.

k2

@ruzena: Koukam, ze rozumite vsemu a mate patent na spravnou vychovu. Protoze Vy jste davala detem na VS kapesne 150/mesic (coz je 5Kc/den)-tedy na 2 rohliky denne, tak protoze tazatelka dava 500,- tak je hned bohata az Vas to sokuje...

500 Kč na měsíc dnes není nijak moc.

Ono "dávala" může znamenat před rokem, před pěti, před dvaceti... *smich* Pro někoho byla pětistovka čtvrtina výplaty a vidí ji tak dodnes.

liska5
hodnocení

2x

Prodávají se tablety na doplnění látek, které v těle v důstedku vegetariánské stravy většinou chybí. Dá se koupit Vegetariánská kuchařka. Více knih.

Myslím, že by si dívka měla prostudovat biologii člověka, jak co funguje, že se nepřetržitě obnovují buňky, co je proto potřeba a z čeho se vytvoří trávicí šťávy, krev, enzymy, hormony... Měla by znát, co jaká potravina obsahuje.

A také ne každý je stavěný na takový přechod. Podle krevních skupin se nejsnáze přeorientuje na vegetariánství krev.skupina A, naopak nevyhovuje krevní skupině O. Existuje kniha Výživa podle metabolických typů /A.L. Gittlemann/. Veganství je aspoň dočasné indikováno v případě některých autoimunitních chorob, ekzémů, nemocí ledvin a alergií...

A vajíčka a ryby jí? Chtělo by to zbrzdit ji, až bude mít jasno.

Tak jako 0 to mohu potvrdit a raději se o tématu veganství vyjadřovat nebudu *mir*.

Ale může se jít zadarmo pást na louku. Dvojí jídlo bych v tom neviděl.

molly
hodnocení

2x
Já se vegansky stravovala. Vyhovovalo mi to, pak mě to zase přešlo. Veg strava není primárně drahá. Luštěniny, rýže, obiloviny... To stojí pár korun. Pak se v tom rozpočtu snadno ztratí nějaká dobrota jako ořechové máslo nebo náhražka masa. V klidu s ní proberte jak by si svoji stravu představovala a co je ochotná pro to udělat. Zároveň se zamyslete jestli i vy s manželem jste ochotni třeba 1x týdně jíst podle ní. Může to něco dát všem. Můj partner je masožrout, myslivec, ale občas si dá veg jídla která stále občas zkouším. Vím že maso jíst nepřestane, ani to po něm nechci, ale těší mě že sám uzná že mu ta jídla chutnají a že je sám překvapen a prostě si jen rozšířil obzory. To nikomu neuškodí. Můžete spolu kouknout na YT třeba na "maruskaveg" stravuje se rostlinně léta, teď i se 3r holčičkou a to dítě je od pohledu zdravé a velmi spokojené. Ve videích ukazuje co jí atp. Pokud bude mít ke snídani misku ovesné kaše s oříšky, ovocem, k obědu tortillu s fazolemi, zeleninou a třeba náhražkou masa a k večeři třeba pečené brambory a žampionovou omáčku tak na tom není nic špatného. Vegansky se dá v pohodě péct, zjistíte že vejce vlastně nepotřebujete a třeba cizrna na paprice je super jídlo i pro nevegany

Tak mě by taky po mase nevadila kapusta nebo žemlovka.

liska5
hodnocení

2x

Já měla kolegyni, co nejedla maso, říkala, jaká je vegetariánka, ale zeleninu taky žádnou nejedla, jen buchty, pudinky a jogurty a občas nějakou tu přílohu při obědě. Takhle mizrrně jedla i v těhotenství. Novorozenec byl pak poměrně maličký.

Nabádala jsem ji aspoň jíst mandle. Tím se dodá hodně látek. Zvláště, když se mandle den předem namočí. Ořechy jsou na mozek a na srdce. A ti, co jsou stále na mléčném, mají zase málo železa. A masojedi zase mívají málo hořčíku...Prostě nerovnováha se vymstí.

joudic*
me prije malicky novorozenec docela vyhoda na to odkud musi vylezt ;) :-D
liska5

Dejte pokoj. Už během těhotenství musela častěji na kontroly, že dítě jaksi neroste, že bude něco špatně. Ona se lékaři nepřiznala, jak se stravuje. Absence některých prvků může zavinit i retardaci.

break
hodnocení

2x

Nevidím na tom nic špatného. Sám jsem vegetarián a bez masa se mi žije prostě lépe. Fyzická i psychická kondice je lepší, únava minimální a váha se konečně drží na stejný hodnotě.Nedokážu si odpustit sýry, čokoládu a vajíčka. Doporučuju podívat se na stránky o vegansky a vege stravě. Je hloupost chtít maso nahradit, to prostě nejde. Spíš objevit jiná jídla. Ale to záleží na chuti každýho...

Doporučuju jíst hodně luštěnin, ořechů, kokos , houby , chia semínka. Já sám na tofu moc nejsu a určitě bych ho nebral jako řešení...

Veganství je na jednu stranu náročnější, ale svým způsobem zajímavější. Vařím sám a nepřijde mi to finančně nikterak náročný ...

liska5
hodnocení

1x

Když se vyhýbá živočišným potravinám, měla by vědět, čím je plnohodnotně nahradí. O vápník nemám obavy, spíš o bílkoviny, B12 a D vit.

Tak jsem začala přemýšlet, čím bych se jako vegan živila, a je toho docela hodně: kroupy, rýže, vločky, jáhly, pohanka, bulgur, špalda, celozrnn. těstoviny, quinoia, čočka, hrách, fazole,červená čočka, mungo, brambory, avocado, dýně, patizon, lilek, batáty, mrkev, celer, čer.řepa, pastiňák, petržel, cibule, česnek, pórek, kedlubny, brokolice, květák,zelí i kyselé,ředkve i ředkvičky, špenát, salát, papriky, rajčata, černý.kořen, hlíva, žampiony a důležité jsou oleje- olivový, na smažení řepkový, na saláty panenské ze semen a ořechů. Mandle, vlašáky, kokos, para ořechy, kešu,..Pak pečivo, kvasnice...Veškeré čerstvé, zavařené i sušené ovoce. Tofu nemusí mít denně, když se naučí vyrábět si pomazánky z luštěnin, pohanky a rostl. olejů. K veganům patří koření. Některá jsou jako lék.

Dobré je se dohodnout s lékařkou, aby jí po nějaké době udělala krevní obraz.

mikii*

Děkuji za vaši odpověď, která je jako jedna z mála konstruktivní. Je třeba dbát na rozmanitost a látky na které lidé mohou být deficitní. Nebudu lhát, že je to vždy snadné, ale pokud člověk opravdu chce, bez problému to zvládne a po nějaké době to již bude automatické.

hodnocení

1x
Můžeš slečně oznámit že v pekárnách dávají sádlo podle receptury i do rohlíků o sušenkách ani nemluvím takže pokud bude trucovat a žít nějaký den ze suchých rohlíků tak stejně proti svému přesvědčení konzumuje živočišné produkty.

hodnocení

0x

Vaření pro vegana je daleko obtížnější, než pro vegetariána. Vegetarián nejí jenom maso, přičemž některé /třeba ryby/ mu nevadí. Vegan nejí maso žádné, ani to, pošlo ze zvířete. Tedy nesní vajíčka, mléko, sýry, máslo, jogurt, tvaroh. A co uvařit jenom z lupení? Musí to být velice těžké. Nechala bych holčinu, ať si vaří sama. Bude vědět, co tam dala a jak to upravila. Nemůže se pak hněvat na jinou kuchařku.

Na druhou stranu: V létě se může napást, na zimu si nasuší. A je po problémech. ;) Jaga

To jen, já, bloud jeden, sháním hovězí na guláš. :-D

doplněno 04.03.21 06:24:

Navíc si myslím, že mladé tělo v růstu potřebuje i ty živiny, které jsou zastoupeny právě v tom mase, vejcích, mléce...Když už dívenka chce zkusit, bylo by lepší počkat až do dospělosti, kdy tělesný vývin už bude ukončen.

molly
@babajaga Já se veganství nechci nijak zastávat, jen mě prostě fascinují ty vaše názory, a jste to očividně vy, starší ročníky, že vaření pro vegana je náročné a jí jen lupení a má se chodit pás. Mám pocit, že na netu "umíte" a trávíte zde nějaký čas, tak se zkuste kouknout, co to znamená jíst vegansky. Jen pro rozšíření obzorů. Nemyslím to zle, čtu zrovna vaše příběhy ze života docela ráda. Chápu že veganství je pro leckoho úlet, ale fakt mě nadzvedávají tyhle komentáře - nezdravé, bez živin, chodí se pást, jí jen lupení... Vegan fakt nejí jen saláty

hodnocení

0x

článek DCERA JE VEGANKA, NUTÍ K TOMU VNOUČATA. BOJÍM SE, ŽE JIM UBLÍŽÍ. ODBORNÍK RADÍ vlasta.cz/...

liska5

Vedle v obci měla rodina 5 synů a matka trvala na tom, že chlapečci budou v budově bosí a že jsou vegetariáni. Ve školce jim odmítli připravovat speciální stravu, že na extrabuřty nejsou zařízeni, tak jim matka dělala vegetariánskou stravu do krabiček.

Dnes jsou z nich dospělí lidé a nevypadají nijak postiženě, jen asi stejně povedou své děti. - To budou mít v MŠ radost.

pb®

Vegetarián není totéž co vegan. Vegan nejí nic co pochází ze nebo od zvířat (vejce, mléko, med), vegeratián nejí jen maso, ale vejce a mléčné výrobky ano, tedy nějakou živočišnou bílkovinu přijme. Navíc spousta lidí, co o sobě tvrdí, že jsou vegetariáni, zároveň tvrdí, že si občas dají rybu nebo kuře, jako by to asi nebyla zvířata. Tedy vlastně o žádné vegetariány ani nejde.

U dětí matky vegetariánky se můžeme dohadovat, zdali ve školce nedojídaly zbytky po ostatních, nechodily tajně psovi do misky, nebo žebrat k sousedům přes plot, případně jim sem tam nepodstrojovali prarodiče.

break

Vegetarián nejí maso. Vitarian spořádá rybu. Člověk, co tvrdí, že je vegetarián a ji kuře a rybu je idiot...i takových je dost. Dělají se jen zajímaví. Fakt je ten, že kuřecí maso v podstatě je jen hmota a nedodá tělu pořádně energii ve srovnání s ostatními. Navíc v dnešní době je to maso neskutečně prošpikovaný chemií...

A masorián jí pouze maso. Nebo normální člověk všežravec nebá zajímavou "nálepku"?

break

Když jíš maso, tak seš masožravec- všežravec. Já si ty názvy nevymyslel. Podle tebe ten, co nejí maso není normální?

Příjde ti normální medvěd nebo divočák, který se pase trávou a odmítá maso?

Medvěd je taky všežravec. Stejně jako člověk.

Pokud ovšem v přijímání druhu potravy nebrání nějaká nemoc.

Jinak dle mého je to jen vrtoch v hlavě.

Být zajímavý.

Pokud k tomu vedou dítě i rodiče, tak jsou dle mého stejně nastavení (většinou sekta nebo jiné náboženství).

Ano tohle normální není.

break

To je tvůj názor. Normální je nedělat věci proti svý vůli. Nevidím nic špatnýho na tom odmítat naší nebo komplet živočišný produkty.

Člověk se rozhoduje rozumem, takže pokud se někdo rozhodne nejíst maso nebo jen žrát maso, tak je to vrtoch v hlavě. Nikde není psáno, že nejsou jiný možnosti a musíme jíst maso.

Myslím, že člověka to zajímavým nedělá.

Rozumem se rozhodují i teroristi. Vede je k tomu rozum vůdce, který chce vládu.

Je to přeci člověk ovšem je to normální?

Co je vlastně normální. Každý si to může vyložit jinak.

Člověk rozum má, ale znáš i příslový chybovat je lidské.

Víc hlav víc ví. Proto by měli být oporou dcery rodiče a správně ji navést. Hlavně aby sama pochopila, že z pampelišky bude celý den akorát polehávat a nezastane žádnou práci a ani nezvládne třeba náročnou dovolenou nebo výlet.

Jen tak k zamyšlení. Ovšem je mi to vesměs jedno. Každý ať jedná dle svého, protože každý svého štěstí strůjce.;)

break

Nesmysl. Já nejím maso a vykonávám fyzicky náročnou práci, spím 4-5 hodin denně, na váze neztrácím. Najezdím v průměru 5000km autem za měsíc a jakéhokoliv náročné pohyb mi nedělá problém...znám dost vegetariánů a veganů, co nijak nestradaj. Vlastně bez am žádnými, co by měl zdravotní problém a nějak se léčil

Vůbec? Ani ryby? Ani kuře?

Uzvedneš převodovku z auta? Zvládneš pověsit bojler?

break

Pracoval jsem tři roky denně v servisu. Převodovku uzvednu nad hlavu v pohodě. Naposledy jsem si měnil dvouhmotu na Mondeu TDCI...jinak tak 8 let pracuju v Kamenický firmě.ruce zvednou hodně, ale člověk musí být opatrnej na záda. Když ve dvou neseš šutr , co má 200-250 kg, tak musíš mít sílu, jinak zranis sebe a kolegu...když jsme třeba dělali terasy přes léto, taktaki v ruce prošlo 70 40kilovejch pytlů drenážního betonu a k tomu tuna kamene ta den. Nemluvě o montování hrobů, kuchyní po schodech do osmého patra atd...

Maso nejím vůbec. Kuřecí maso nemůžu ani cítit, to nejím tak 20 let. Ryby jsem jedl jen na vánoce

liska5

Je to tak, jsou i devadesátníci, co nevzali maso do huby celej život. Teď si o tom čtu. Nedokázala bych být takovej asketa.

Zeleninu mám hodně ráda i tu ovesnou kaši s borůvkama... Ale taková pečená kačena nebo candát na másle...*mnam*

break

I samotnej Schwarzenegger omezil maso na minimum , nepihe mlíko a prosazuje vege stravu.

Protože už je dědek. Mladý člověk (6-20) potřebuje k růstu vše a né se utnout :-D.

Gumidek věř nebo ne, ale tvrzení, že musíš jist maso abys byl silný je blbost. Právě že bez masa jsi plný síly, života, chuti na sex a neznáš únavu. Nedávno jsem viděl na netflixu o tom celý film, výzkumy, testy a rozhovory vrcholových sportovců, o kolik se jim zvedla síla, rychlost, když přestali jist maso, měli o hodně čistější krev z vyšší viskozitou. Mluvil tam i Arnold, který říkal, jak za jeho časů mu trenér přesně říkal, kolik masa musí sníst, kolik živočišných bílkovin a osobně znám jednoho kultiristu z místní posilovny, který jedl jenom maso, tvaroh, suplementy a před soutěži navysoval až na 5g bílkovin příjem a vždy skončil s ledvinama v nemocnici, pak se snažil vše dohnat, i když mu to doktoři zakázali a teď trénuje mladé holky, protože si zničil život živočišnou stravou. Dnes je tolik sportovců na rostlinné stravě, že mýty o mase jsou dávno pryč. Stačí se podívat na stravu cyklistů když jedou třítýdenní etapaky. Naladovat se masem neexistuje, není v něm nic co by sportovec potřeboval, cítí se poté unavený, živočišná strava zpomaluje regeneraci, dále zakyseluje již zakyselene svaly od námahy, tak proč prilevat olej do ohně?

Neznám nikoho, kdo by se zničil živočišnou stravou. Jen nezdravým životním stylem. V TV je spousta ptákovin. Odtud pramení držení diet, hubnutí, odmítání potravy, atd...

break

Ty s tím máš problém, že jsou lidi, co jí jinak? Veganství není žádná novinka a TV s tím nemá nic společného.

Nemám s tím problém. Čti diskuzi. Je mi to jedno. Každý svého štěstí strůjce.

Ale reagovat na to, že to bylo v TV, tak to musí být pravda je velice směšné *smich*

break

To bylo reakce na tebe, že v TV je spousta ptákoviny. Přes dva roky na TV nekoukám...

Já nekoukám na TV od doby přechodu na DVB-T1. Ani už nevím, kdy to bylo.

break

Já vím, že od března 2019 jsem ju v novým bytě ani nezapojoval.

Ale třeba u nás ve firmě je vcelku dost lidí, co nejí maso nebo živočišný produkty. Bal jsem se, že ztratím sílu. Přijde mi, že je to naopak. Mám klidnější spánek, lepší trávení, jsem ve formě, neprepada mě únava , hlava mě skoro nebolí a hlavně odezněl tak z poloviny stres a s tím kouřím o polovinu méně.

Jsou lidi, co to berou jako něco in. Bohužel pozéři jsou všude, stejně tak fanatici. Mě je jedno, co kdo jí. Já se k tomu odhodlal sám od sebe. A beru to jako zdraví prospěšnou věc, navíc jsem díky tomu objevil spoustu zajímavých jídel a chutí

Gumidku tys to nepochopil a nikdy nepochopis. Jestli to najdu, hodím to sem. Jsou tam osobní zkušenosti každého sportovce a jak se cítí poté, co přešli na rostlinnou stravu. A vždy říkám, že nejlepší je osobní zkušenost. Neříkám že nejím maso, ale měl jsem zkušenost se změnou stravy před 12ti lety a kdo tady tvrdí, že člověk maso potřebuje, lže. Občas si maso dám, ale 80-90% moji stravy je rostlinná. A že bych na tom finančně tratil je taky lež, ba naopak. Taková klobása s chlebem a hořčicí vyjde mnohem dráž než třeba luštěniny s vejcem nebo dušená ryba s dusenou zeleninou. A ta hormonální odezva a účinky na organismus jsou úplně rozdílné. Je třeba pochopit to víc do hloubky a ne se na to dívat zaujatě z jednoho hlediska. Vždyť člověk nemá ani chrup na to, aby mohl trhat maso...

pb®
hodnocení

0x

Víte co nechápu? Když někdo se chce stravovat alternativně, tak se vším všudy, jaképak náhražky. Nechceš mléko tak nechceš, netrvej ale na mléce rostlinném. Nechceš jíst maso, tak si pak nehledej náhražky v podobě sójového a nesnaž se z něj uvařit svíčkovou. Prostě klasická jídla jsou ti zapovězena a budeš jíst jinak a ne že se budeš snažit udělat klasické jídlo z náhražek. Spokoj se s vařenou možná nějak ochucenou luštěninou. Dcera ať si začne vařit sama, možná s vaší dopomocí. Namočit a uvařit si cizrnu zvládne sama, stejně tak pak rozmixovat a smíchat s osmaženou cibulkou. Stejně tak zvládne osmažit cibulku, podusit žampiony a přidat k tomu bulgur. Je-li bílé víno a zeleninpvý vývar, tím lépe, ale ztvládne se to i s vodou. Já si na to dávám ještě parmezán, ale i bez něj je to dobré a dokonale veganské. Ať si naloupe buráky a umixuje burákové máslo, může si ho dávat ráno na ovesnou kaši (vločky vařené jen ve vodě) s ovocem. Ať si najde recepty a vaří, času má jistě při online výuce dost. S rostlinným mlékem, mandlovou moukou a podobnými pitomostmi nechť jde k šípku, případně si to kupuje z kapesného.

joudic*
mam stejny nazor na nahrazky.. a to sam jsem skoro vegetarian, je tolik jidel co varit a jist, zadna kucharka neni treba a oni potrebuji mit typicke masove pochutiny jako karbenatky, burgery, parky, tlacenku, umele maso z nakych vlaken, sojove, tofu atd muzu donekonecna pokracovat...
Nechces jist mrtvoly, ale chces obed ktery chutna jako typicka pochoutka z mrtvoly.
asd1

Souhlasim. Taky nechápu proč když vegan žere salát, tak ho vyrábí ve tvaru a chuti řízku *haha*

Úplně vynechat maso, vejce, mlíko nepovažuju za zrovna chytrý, obzvlášť u dětí.. Vařil bych pro seba a ostatní normálně a ona ať si vaří sama. Extra veganskou starvu bych jí nedělal.

break

Taková je doba. Lidi nepřestanou kouřit, ale koupí si nesmyslnej iqos...

Mlíka vypiju asi litr dva ta měsíc a přemýšlím, že s ním seknu tak jako tak. Nechápu, proč bych měl pít něco ze sobě jen proto, že to je jakože mlíko.

S tím mlékem to je blbost. Živočišné mléko patří mezi bílé jedy, ale ořechové mléko je výživová bomba. Minerály, vláknina, vitamíny, zdravé tuky a bílkoviny.
mikii*

Lidé většinou nevolí rostlinnou stavu kvůli nechuti k masu, ale z etických, zdravotních, nebo ekologických důvodů. Náhražka jim nabídne podobnou chuť jako originál a zárovň to není proti jejich přesvědčení. Srovnal bych to třeba s nealko pivem, chuť může být podobná, ale zároveň neobsahuje téměř žádný alkohol. Je ale třeba se dívat na složení, protože náhražka může, ale nemusí být zdravá, mělo by to být spíše na chuť, ne běžná složka stravy. Jinak pozor na výrobu arašídového másla, ne každý mixér ji přežije. :D

A klasická jídla jsou jaká? To co kupuje většina lidí v Kauflandu? Ne nadarmo se říká, že potravinářský průmysl dohazuje klienty zdravotnickemu průmyslu. Všude se točí miliardy!

Klasická jídla:

Rohlík, žitný chléb, šunka, máslo (ale máslo ne Rama a jiné kauflandy), Jaroměřické žervé nebo lučina, sýry, mléko (já piju i kozí).

Bílý Jogurt, hovězí plátek s rýží, sekaná s bramborovou kaší,...

Normální jídla, ale chápu, že někdo se krmí chipsy nebo trávou či jen pije pivo :-D

break

Asd1: souhlas. Rodina ať se nepodřizuje a holka ať se naučí vařit. Mladý holky dnes ani pořádně vařit neumí. Jen ohřívat nebo si jídlo objednat. Tak by to aspoň k něčemu bylo...

mě je trapně, když kvůli mě dělají extra něco bez masa. Ale vidím rodinu jednou za čas ,tak na oplátku pak vozím jídla já. Třeba posledně vegetariánská svíčková s plněnýmq paprikama nebo sladko paliček guláš s hlivou

hodnocení

0x
Buďte ráda, že se tak rozhodla sama a nenuťte jí maso ani párky, protože to jen zatěžuje organismus. V zásadě platí, že to, co si člověk nenaspoří do dvaceti, pak už to nikdy nedožene. Mluvím o vývinu a zasobárny minerálních látek. Je hromada vrcholových sportovců, kteří přešli na rostlinnou stravu a jsou prokazatelně výkonnější než masožravci a ano, i kulturisti. Nemluvím o samotném přínosu na zdraví. To, že je to drahé, je velký omyl, ale na to přijdete určitě sama.
break

Souhlas. Veškerý ty uzeniny plný soli jsou samy o sobě jen náhražkou masa a spíš tělu škodí.

Tak narazit na párky z 90% masa je trošku boj. Pokud někdo kupuje náhražky, tak se odmítání a nechuti k masu nedivým, ale je to nechuť k náhražkám. To je potřeba říct. Né k masu.

Tak samozřejmě polotovary jsou samy o sobě jedy, ale účinky živočišné stravy na organismus jsou prokázané civilizacnimi chorobami jako cukrovka, artróza, vysoký tlak, cholesterol atd atd atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]