Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám obezitu středního stupně

Od: adela* odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, mám takovy problém a to ten že mám obezitu středního stupně, zjistila jsem to podle BMI kalkulačky. A já potřebuju poradit jak zhubnout, zkoušela jsem cvičit ale zvládla jsem to asi měsíc potom už jsem to nezvládala docházely mi při něm síly a já si stále myslela že bych to mohla mít na denním pořádku ale ono ne. Poslední dobou se na sebe nemůžu ani podívat do zrcadla, mám deprese z toho jak vypadám a začínám se dle mého přibližovat k lehké anorexii ale nechci skončit jako anorektička nebo bulimička, takže moc Vás prosím poraďte mi jak zdravě ale účinně zhubnout. doufám že mi někdo poradí jelikož se o sebe i trochu bojím.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Moc jste nám o sobě neřekla, lépe řečeno napsala jste jen Váš psychický stav. Kolik Vám je (stačí přibližně)? Kolik přibližně vážíte? Jaká jídla jíte?

Jaké je Vaše povolání? Mohla byste zkusit sportovější alternativu dopravy do práce.

Máte krokometr? Za den by měl zdravý člověk ujít alespoň 10 000 kroků.

Trocha optimizmu, v zimě obecně člověk váží trochu více než v létě.;)

adela*
hodnocení

Je mi 13 mam 168 cm a vážím asi 75kg*zed**plac*za den mám cca 7500kroků

Takže 13... napadlo Vás cvičit u distanční výuky? V této době (covid) je normálnější, že lidé moc nechodí, tím se teď netrapte. Cereálie bych na večeři nedoporučoval.

hodnocení

1x

Cvičte tak, aby Vám to dělalo dobře a bavilo Vás to, ne tak, že vám po měsíci dojdou síly a znechutí se Vám cvičení. Takže začněte zvolna, třeba ne každý den a postupně přidávejte. Jak jste cvičila?

adela*
hodnocení

Poradíte mi prosím podle koho nebo čeho mám cvičit? Poslední dobou na něj nemám skoro ani čas.

Cvičte podle sebe. Co jste dělala ten měsíc? Posilovala jste podle nějakého videa? Chodila jste běhat - jak dlouho vydržíte? Nejlepší by byl asi ten běh, dlouhé procházky svižnějším krokem nebo kolo, až smetou kamínky tak třeba brusle a pak nějaké to posilování - podle vás, podle toho, co zvládnete. Podívejte se na nějaké cviky a sestavte si třeba tabatu. Až se zlepšíte, tak pak zkoušejte nějaká videa. Nebo se podívejte na nějaká videa pro začátečníky - musíte to alespoň na začátku zvládat, aby vás to bavilo, nějaké "výzvy" si nechte na potom.

maylin*
Zkuste třeba pamelu reif. Na jejím instagramu máte cvičební plány (i pro začátečníky). Podle ní mě cvičit moc baví. Je to kombinace kardia, posilování a tancování.

hodnocení

1x

Kolik máte roků? Jste dospělá, teenager?

doplněno 02.03.21 14:01:

Bylo by vhodné nechat si sestavit kvalitní jídelníček od nutričního poradce. Některé pojišťovny nabízí příspěvek na návštěvu nutričního poradce a sestavení jídelníčku, pokud máte BMI nad 30 (anebo pod 18,5).

Jedna z možností je využití psychoterapie kvůli počínající anorexii a vznikajícím depresím.

Zdravotní pojišťovny teď dávají vysoké příspěvky na terapeutickou podporu online z domu a povídat se dá o čemkoli. U jaké jste pojišťovny? MUDr. Cajthamlová je psychoterapeut, lékař a zároveň výživový poradce. Možná ji znáte z televize z pořadů o hubnutí. VZP nabízí seznam terapeutů a MUDr. Cajtamlovou lze také kontaktovat. Konzultace za 7000,- máte zaplacené od VZP. Na seznamu najdete možná i další terapeuty, kteří se zabývají výživovým poradenstvím. Hubnutí a psychika jsou propojené.

VZP přispívá 7000kč (10x700kč nedoplácí se, jednou je možná změna psychoterapeuta, v seznamu několik lékařů), ČPZP 5 x 500kč (doplatek max do 700kč), ZP ŠKODA - jednorázově 500kč, ZPMVČR - do 18 let 1500kč, nad 18 let 500kč, RBP, OZP, VoZP --- zatím žádné příspěvky. odkazy poradte.cz/... Psychologická pomoc je možná také zdarma přes žádanku od praktického lékaře nebo na vlastní platbu.

doplněno 02.03.21 14:44:

máte pouze lehkou nadváhu, jste téměř v normě podle váhy a výšky. Typ postavy je také důležitý.

adela*
hodnocení

Opravdu takže nemám střední nadváhu?tak to se nemusím trápit tak moc

hodnocení

1x

Dobrý den. Jak vypadá Vaše stravování? U toho je potřeba začít. Pokud nezvládáte cvičení, tak svižná chůze. Ale základ je změna stravovacích návyků.

adela*
hodnocení

Vypiju tak 3 litry vody nebo černého čaje denně, k snídani mám většinou rohlik s šunkou a buď jogurt nebo banán, k obědu většinou nějaké klasické jídlo:těstoviny se špenátem,kuře na paprice, guláš, svíčkovou jak kdy nekdy jen treba jablko, k večeři mám třeba cereálie do mléka nebo třeba domácí sandwich, nebo jen chleba s máslem a šunkou, v průběhu dne si dám třeba nějakou tyčinku či kostku čokolády.

Mléko, těstoviny, guláš, svíčková, čokoláda... hmm

maylin*
Tak říct, že máš zdraví jídelníček se nedá, ale máš tam i nějaké zdravé potraviny. Jak už tady někdo zmiňoval, nech si sestavit jídelníček u výživového poradce. Pokud by ses pro to přecejen nerozhodla, zkus se zaměřit abys jedla více bílkovin, vlákniny (zelenina,celozrnné pečivo), zkus jíst méně tučných jídel a knedlíků (nedodají ti žádné prospěšné živiny, takže budeš mít brzy hlad). K večeři zkus místo cereálií třeba rajčata s mozzarellou, nebo salát s masem, luštěninou... Zkus si s tím promluvit s rodiči, určitě ti poradí a vyhoví.
maylin*
Pokud nechceš úplně běhat, zkus třeba rychlou chůzi. Tu po čase vystřídej za pomalý běh nebo střídej běh a chůzi (třeba mně to tak vyhovuje)
maylin*
Oběd neodbývej jen jablkem, tvoje tělo potřebuje doplnit energii.

hodnocení

1x

Zdravím.
Jak vás mohou při cvičení docházet síly?
Zřejmě špatné a těžké cviky.
Musíte začít těmi, které jsou určeny pro začátečníky.

Například taková jóga je skvělá, nejen pro tělo, ale také pro mysl.
Při ní si i duševně a psychicky odpočinete.
A ještě, základem každého hubnutí je zdravá a vyvážená strava.
Bez ní to nejde.

hodnocení

1x

BMI máte 26,57 a normální je do 25. Je to pouze lehká nadváha, ale BMI se stanovuje až od dospělého věku. Hodnota BMI není ve 13 letech důležitá. Raději se zaměřte na cvičení, zpevněte si postavu a na svůj psychický stav, ať jste v pohodě.

pb®

Ještě bych dodala, že před nedávným časem se údajně kvůli anorektickým modelkám BMI posouvalo, aby nebyly tabulkově v podvýživě. Ovšem tím pádem se lidi s normální váhou dostali tabulkově do nadváhy.

eterete
hodnocení

1x

Mám podobný problém, pustila jsem se do toho a jde mi to.
Jez normální porce (žádné přejídání) 3-5x denně, jak jsi zvyklá.
Nic pozdě večer.
Vynechej bílou mouku, cukr a alkohol. Absolutně. Ve všem.
Cvičení nejde? Tak choď. Dej si každý den (nebo obden, dle možností) delší procházku. Začni kratšími a přidávej si. Jestli tě nebaví chodit jen tak, tak za nějakým účelem - běž pěšky tam, kam běžně jezdíš, apod.
Mně tohle stravování pomáhá, udělá to hrozně moc. Ale je to na delší dobu, musíš vydržet.
A pokud si jednou za dva týdny dáš koláč nebo pár čtverečků čokolády, nic se neděje. Já to beru třeba jako odměnu, že jsem dva týdny bez toho bílého pečiva a sladkého vydržela. Ale fakt jen na chuť, nepřehánět to.

adela*
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]