Nejste přihlášen/a.
Prosím, co vše jste musely nakoupit pro miminko? Prostě, co všechno bude potřeba, do porodnice a pak na doma? Úplně v tom tápu, všechno, jako oblečení, lahvičky, mastičky, tak mi prosím poraďte, děkuji.
Nejlíp Vám poradí několik žen z Vaší blízkosti. Tedy Vaše maminka, tchyně, starší sestra či švagrová, které už děti mají.
Je to už spousta let, vzpomínám. Měla jsem 60 látkových plen, ty se dneska už často nepoužívají. Pak košilky, kabátky, dupačky, čepičky. Pro chladné dny teplé ponožky, rukavičky. Měla jsem i kalhotky uvnitř pošité igelitem, na suché zipy, které se oblékaly přes pleny. To se taky asi už dnes nepoužívá.
Měla jsem jemný kartáček na "česání" toho chmýří, olejíček, mast aviril nebo dermazulen na zadeček, zásyp. Na koupání je třeba vanička, lehátko pro miminko, dětské mýdlo, osušky. Silnou deku na stůl, na které budete mimčo ošetřovat.
Stříhala jsem si čtverečky papírové vaty, to se dneska už koupí. A měla jsem borovou vodu na ošetření oček. Na špejle či párátko jsem namotávala vatu na šetrné vyčištění oušek a nosíku. Dnes koupíte už hotové "uchošťoury."
Jinak budete potřebovat postýlku, peřinky, několikero povlečení. Kočárek, také s peřinkami. Dokud je miminko hodně malé, potřebuje teplo, proto užije dětský nánožník. My říkali "fusak". Nejlepší byl z beránčiny.
Asi jsem plno věcí zapomněla a taky se vyrábí dost nového, co jsem tehdy nezažila. Jak jsem psala výše, ať Vám poradí ženy z Vaší rodiny. A určitě dostanete něco od kamarádek po jejich dětech.
Nám dávali u ženského lékaře před porodem leták, co vše si vzít do porodnice. Důležité byly hlavně kojenecké podprsenky. Možná, že se podobný seznam dává ještě dnes, zeptejte se při prohlídce sestřiček. Jaga.
Poradím ti. Zavolej nějaké kamarádce, která má mimino a zkus se s ní o tom pobavit.
Jinak na internetu určitě existují specializované stránky pro těhotné, kde budou různé rady a diskuse. Tam si můžeš dohledat potřebné i nepotřebné informace a ty si potom musíš sama roztřídit podle svých priorit.
A hlavně nekupuj všechno co ti někdo poradí. Vždycky zvaž jestli danou věc potřebuješ a jak dlouho ji využiješ.
Každá kniha pro nastávající maminky tohle obsahuje.
A jak píše Martin, stačí polovina z uvedeního. Dítě dokáže za měsíc přibrat kilo. Zažila jsem ze 3 na 4 kg. Tak z oblečků rychle vyrůstá. Zbytečné jsou ty přebalovací pulty. Stačí hodit igelit na postel a na to osušku. Vaničku do vany. Zpočátku se ani mýdlem nemyje, jen se čváchtá. Pak se osuší, čtverečkama odsaje voda z oušek /dovnitř se nic nestrká!/, olejíčkem natře prdelka. V tom případě nepoužívat zásyp, to by vzniklo blátíčko. Navleče se košilka, přes ni triko a nasadí a připne plína. Přes ni později dupačky. Případně ponožky, když bude dýl bez přikrytí. Takže několikery košilky, tričíčka s dl. rukávem, svetříčky, několikery dupačky na střídačku. Lůžkoviny do postýlky, aby byly povláčky na střídačku, několik bavlněných plín a osušek, čepičku tenkou a teplejší přes ni do zimy. Takové 3 lahvičky, deku do kočáru. Teplý pytel zvaný fusak jsem u kojence používala, když bylo pod 10°C. Může být šátek na nošení , Kolíbka- sedačka do auta, a vycpaný had na kojení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.