Nejste přihlášen/a.
víte, uhodil jste hřebíček na hlavičku... Je to o množství. Ta hysterie není jen okolo bílého cukru. Je to tu skoro denně. Bílá mouka, bílý cukr, průmyslové potraviny, éčka, ale i mléko... Nic z tohoto není základní složka zdravé stravy, a která by se měla jíst ve velkém. Radit tedy pořád dokola, že to máme nahradit zdravější variantou je totálně mimo. Přesně, jak píšete s tím cukrem a proto radit pořád dokola, jak omletá deska, že máme použít špaldovou, celozrnou apod. je opravdu zcestné. Já si vážím lidí, co umí dělat věci poctivě a takových kuchařů zvlášť. Klidně si pečte rohlíky ze špaldy a z celozrné mouky, ale ty nikdy nebudou tak nadýchané a křupavé, jako ze správné mouky a správných surovin. No a co, tak si prostě dám ty poctivé domácí rohlíky 2 kusy a ne 4 špaldových. Doma peču opravdu hodně a jsou jisté "výrobky", kde se ta špalda nebo celozrnná hodí, ale rozhodně nebudu péct z toho vánočku a pak si u stolu sugerovat, jak je to výborné.
Já si myslím, že záleží na tom, jak vaše děti vypadají. Když jedí skromně a pestře a mají dostatek pohybu, buchty jim neublíží. Moje stařenka také pekla téměř každý den a my jsme byli jako lunti, všichni bratranci a sestřenice. Pekla ne proto, aby nás namlsala, ale proto, aby nás uživila. Já jsem babka a peču sama sobě cca 1x za 10 dní. Přijde mi srandovní řeči o bílé mouce a cukru. Je to podle mě, hon na čarodějnice. Všichni se předhánějí v tom, jak předvádějí, kolik informací mají. Fakt prča! Mám 75 let 173 výška 82 kg, abych měla z čeho dobírat, když ulehnu s chorobou.
A víte co mi přijde ještě srandovní? jak všichni, kteří odsuzují bílou mouku a bílý cukr, nakupují v pekařství. Většinou mladí. Staří umí, tak si upečou doma, je jim líto peněz, které mladé ženy s lehkým srdcem u pultu v pekárně, za sladké pečivo nechají.
Kovisi, máte pravdu, vyznělo to jako paušalizování, ale to jsem vůbec nechtěla, neměla jsem ten záměr. Něco podobného říkám vnukovi, když vítězoslavně zahaleká: Babi, na co jsi to zase klikla? Tvoje generace, vy jste hodně slabí uživatelé! Že? (Jsem ráda, že neřekne "blbí") a na to já odpovídám" A umí tvoje generace uvařit kledlíky a upéci buchty? Máte pravdu, koupíme si, co potřebujeme. Vy buchtya já si pozvu hodinového "ajťáka", který mému Vincentovi navrátí štábní kulturu. Hezký pozdrav z Ostravy
Myslím si, že sladké předkládáte dětem příliš často. Není to zdravé. Doma jsme vždycky pekli na víkend, bylo volno a tak to bylo takové slavnostnější. Babička vždycky říkala: "Bez buchty by byla dlouhá neděle." Já zase říkala: "Jen ať je hodně dlouhá. V pondělí už zase budu muset do práce." Jinak občas sladký oběd, ale málokdy /lívance, palačinky, rýžový nákyp.../
Pokud máte 6 dětí, chápu, že ten plech hravě zpracují.- Pokud máte dvě, je to opravdu moc. Není škola, není tělocvik, děti se asi také moc nepohybují, navíc od zítřka nikam chodit, kromě katastru obce, hřiště mají být zavřená. Tak jen budou sedět, kynout a 4-5 x týdně zpracují plech sladkého. Budou z nich neohební tlouštíci.
Bílá mouka se nechá nahradit zdravější, špaldovou. A hodně cukru? Když dělám nějaký nový recept, cukru dám vždycky o 10 dkg méně, než je uvedeno. Třeba 30 dkg cukru = dám 20. A nikdy to nebylo nedobré. Tak to vyzkoušejte a uvidíte sama. Jaga.
Děti by měly být najezené hlavně něčím normálním. Koláč je bonus. Je větší pravděpodobnost, že časem s nima budete chodit více po zubařích nebo s bolestmi kloubů. Organismus totiž použije minerály z kostí a zubů na neutralizaci cukrem způsobené nerovnováhy. Jinak je už prokázáno, že příliš cukru působí na mozek dítěte v tom smyslu, že to je pak nesoustředěné, případně propadá záchvatům vzteku. Po požití sladkého vystoupá hladina krevního cukru rychle nahoru a následný stejně rychlý spád vyvolá opět chuť na sladké. A je tu návyk. Slinivka se bičuje, játra zatěžují, ve střevech s nepřiměřeně množí kvasinky... a přebytky se mění na tuk.
Vaše děti jsou nejspíš přeslazené. To že pečete doma je samozřejmě lepší, než kupované sladkosti, ale pokud je obojího moc, tak to škodí.
Pečte jednou za týden, třeba na víkend. Ať si děti rozhodnou co se bude péct, ať vám s přípravou a následným úklidem pomůžou. Uvidí, co je s tím práce.
Místo buchty jim dejte na stůl ovoce a zeleninu. Protože vím, že děti si většinou jablko ze stolu jen tak nevezmou, tak holt vezmu nůž a jablka nakrájím (neloupu), přidám pomeranč atd. Jindy zase udělám talíř zeleninový a k tomu třeba trochu jogurtového dipu. Taky mají k dispozici misku s nesolenými ořechy (vlašské a lískáče, občas i jiné) a když je honí mlsná, zobnou si ořech. Samozřejmě pokud by byl vedle misky s ovocem/zeleninou/ořechy talíř s buchtou, můžu se jít se zdravější variantou vyfotit. Děti mají také rádi kysané mléko (acido, kefír, podmáslí..) s rozmixovaným ovocem. Jako svačina je to super.
Když to shrnu, tak bych vám navrhovala péct jednou, maximálně dvakrát týdně a nabízet jiné alternativy. A ze začátku vydržet remcání, ale nebojte, časem si zvyknou.
Jak už někdo napsal, to je moc.
U nás se peklo jednou týdně na víkend.
Místo pečení sladkého jim dejte křupat zeleninu - mrkev, kedlubnu.
A já to dělala tak, že jsem střídala krupicovou kaši na studeno do misek /flameri/ a pudink s piškoty, udělat takové poháry i třeba s jogurtem /piškoty, ovoce, džem, nebo kakaovou, čokládovou omáčku/. Také hodně pomohou pomazánky - rybí, tvarohová, vajíčková, sýrová, ze zbytků.
A pokud by chtěli hodně moc sladkého, tak můžete nabídnout chléb s máslem a medem.
Nikdy jsem nejedla blbouny. A nyní jsem je začala vařit, protože mám hodně švestek v mrazáku. Je to sice opět mouka, cukr, a navrh to máslo, tvaroh, ale je to hodně dobré a i rychlé, navíc víte, že tam není chemie.
Nezapomínejte na bramborové placky, trošku zdravější varianta, kdy mouku nastavíte bramborama.
Mít sladkou buchtu k snídani, na svačinu je věc návyková, ale není nutná. Namazat chléb máslem a k tomu jablko je jistě zdravější.
Nechci být rejpal, ale pečivo/ zde chleba/ a syrové ovoce /jablko/ je zrovna velmi nevhodná kombinace z pohledu trávicího procesu. Ideální je ovoce samotné mezi jídly. Na chleba vše tučné a mléčné / sýry, vejce, pomazánky/ - v pohodě.
Já vím, že to nemyslíte špatně, neberu tu za rejpání, ovoce si dáme až ve starším věku samostatně.
Ale pro děti v normálním životě se kombinuje všechno. Když rostou, tak mají velice dobrý apetit a pořád hlad. To by se jim nemohlo předložit skoro nic. Navíc, všichni jsme na něčem vyrostli a byla to spíše česká kuchyně.
-----------------
Pokud chcete najet na zdravou výživu a zaměřit se na dělenou stravu, třeba podle Kořínkové, či Cingroše, tak Kořínková má květinové a zvířátkové dny. A Cingroš uvádí skoro to samé - Chléb a čerstvé ovoce /sušené/, zelenina jsou spolu kompatibilní.
Uhlovodany OH - sacharidy /obilí, moučné výrobky, chléb, brambory atd.. lze kombinovat se živou potravou /ovoce, zelenina.
Co se tráví jedině samotné jsou meloun /cukrový/ a dýně.
Ne moc dobrá kombinace je mléko a mléčné výrobky s ovocem a marmeládami /jogurt ovocný/, ale ruku na srdce, všichni jsme to jedli jako malí a i nyní, a vyrostli jsme na tom. Ona ani ta mlíčná, krupičková kaše, oslazená pro roční dětičky, neopovídá zdravé výživě, ale těm dětem se nedává desetiletí snad něco jiného. Vím, že jsou matky moderní, které by to nedaly, ale to jsou výjimky. Nebo takhle, nevím, co se dnes dětem dává, jestli vůbec krupicovou kaši vaří. Já ji 7 letému vnukovi také občas uvařím.
A ano, také jsem někde četla, že ovoce se má jíst samotné, že potom v žaludku kvasí, ale co na to říci, no.
----------------
Ještě jinak, paní píše, že děti lítají 2 hodiny venku a potom mají hlad, já bych jim dala chleba s máslem, sýrem a zeleninu, místo toho sladkého pečeného, tím se přece zasytí více, než sladkým /výkyvy cukru v krvi/. To by člověk nemohl ani kynutý švestkový koláč.
Má se jíst všechno, ale s mírou. A to pečení 5x v týdnu je moc, jak jsou tady ty příspěvky.
Rozepsala jsem se, protože má člověk čas, jak sedím pořád doma a dnes ani ven na zahradu pořádně nemohu.
Sladké skoro vůbec, jednou týdně celozrnný chleba. Jinak občas zeleninové nákypy, zelnou či sýrovou roládu, někdy se šunkou, a nádivky s jatýrky, co se dají jíst samotné i studené. V sezoně jablek někdy jablečný štrúdl a rýžový nákyp. Ke kafi si klidně dám chleba s máslem a povidlama. A je to stejný.
Peču 1x týdně.
Samozřejmě o víkendu.
Jinak to spěje do pekel.
Ano, naše babičky pekly několikráte v týdnu, ale hodně se hýbaly a my s nimi. Bez pohybu nebyl život.
Lítali jsme od rána do večera, sportovali jsme.
Dnešní děti nedělají nic, pouze sedí u compů, cpou se sladkým a přelévají se Colou a dalšími sladkými odpornostmi.
Samozřejmě, že to snědí, protože jedí z nudy.
Začněte kupovat ovoce, tam je cukru až do alelujá. ( přírodního).
To se také odnaučili jíst.
Je to ve prospěch zdraví vašich dětí.
Jak si zvyknou v dětství na sladké, tak budou pokračovat celý život.
Budou to učit zase jejich děti, budou otylí a nemocní.
Zamyslete se nad tím...obezita = vysoký krevní tlak, cukrovka, nemoci jater, ledvin, srdce...
Jak říkám, cesta do pekel
A proč do toho doma dáváte hrozně cukru? K tomu Vás přece nikdo nenutí. A můžete teda dětem upéct i nějaké sušenky, když je mají raději. Teda pokud nejedí jenom tatranky. Ae i takový dezert, který se hodně podobá těm tatrankám, se dá udělat doma. Ale dá to víc práce. A péci 4x až 5x týdně, to teda pečete skoro každý den nějakou tu buchtu na plech a to je teda moc. To jsou Vaše děti zvyklé jíst každý den nějakou sladkou buchtu? To není dobrý nápad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.