Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
objevila jsem po babičce - tchyni dva veliké obdélníky čehosi. Rozměry jsou 116 x 59 cm. Je to silný kvalitní bílý damašek s vetkávanými růžemi /matné a lesklé plochy/. Myslím si, že to jsou damaškové osušky. Ačkoliv jsem nikdy takové neviděla. Ano, ručníky, ubrusy, ubrousky na stůl, povlečení - to všechno ano, ale nenapadlo by mě, že se dělaly i damaškové osušky.
A nevím, k čemu je využít. Jako ubrus je to malé. Na konferenční stolek velké. Zmenšit to nejde, narušil by se vzor. Navíc bílý ubrus používám jen o Vánocích. Jako osušku to používat nebudeme, zvykli jsme si na měkkoučké froté. A tak přemýšlím, co s tím.
Možná by se to dalo rozstřihnout, obroubit a byly by 4 silné utěrky. Ale bílé! Uvažovala jsem i o obarvení na tmavo. Ale utěrky je nutno prát v hodně teplé vodě, proto mám obavy z pouštění barev.
K čemu byste, hospodyňky, využily damaškové osušky? Dokonce jsem už uvažovala i o tom, že to vyhodím. Ale je fakt, že je to pěkný materiál /i když nepraktická barva/ a byla by to škoda. Děkuji za nápady. Jaga.
Protože v tom společně tápeme, vyfotila jsem to na posteli. Je to větší, než ručníky. Žádné poutko na pověšení to nemá. Takový ten "běhoun" přes ubrus to taky nebude. Tehdy se to ještě nedělalo a tvar by musel být uzší a delší.
Tak co to tedy, lidičky, vlastně je?
Hospodyňky a hospodáři. Já bych z toho udělal dlouhý válec. Takový jak jsou ty válcové polštáře, ale udělal bych takový dlouhý vycpaný salám. Pak bych si to dal do postele. Damašek je supr a na utěrku škoda
Kdesi jsem viděl ze starého povlečení pytle na prádlo. Schovat to do damaškové cichy může být luxus. Otázkou je praktičnost a jak je kdo zvyknutý.
Možná pěkný závěs.
Já bych z toho opravdu udělala ty utěrky, pokud to není moc tlusté, ale jestli to dobře saje (což u damašku předpokládám), nemělo by to vadit.
Nebo z toho ušít dva povlaky na menší polštářky, někdy se hodí.
Pokud se dá odhadnout, že byly ty textilie zakoupeny v 60. - 70. letech, tak s největší pravděpodobností byly původně určeny ke stolování. Měla jsem po jedné tetě narozené v roce 1902 kompletní výbavu. Osušky froté (už tehdy!) i malé ručníky lněné, ložní prádlo (i to se zde zmiňovanými otvory a brokátovými vsaďkami). Nic podobného samostatnému kusu damašku v té velké výbavě nebylo.
Umím si představit stůl s tmavým ubrusem a přes něj s bílým pásem.
Před časem jsem o něco větší ubrusy dávala místo prostěradla do dětské postýlky vnučce. Také jsem staré ubrusy a hodně staré povlečení přeložené na polovinu dávala kdysi mamince do postele jako podložku. Nedávno jsem větší množství starších bavlněných nenapínacích prostěradel věnovala místní nemocnici. Nemocnice požádala o starší bavlněné povlečení a textil vhodný na zmíněné podložky.
Jago, péči o nemohoucí maminku znáš. Pokud ty látky sama nevyužiješ, nevyhazuj je. V nejbližší nemocnici nebo domově důchodců se mohou hodit.
Zdravím. Na osušku po koupání damašek není vhodný, na těle i s mokrými vlasy je přeci jen dost vody, to damašek neutře do sucha. Moje babička si šila menší povlaky na jen málo nacpané polštářky (a to máte vhodný rozměr), které musely být bílé, aby se hodily ke každému povlečení a hlavně, aby se daly vyvářet. Sloužily na to, aby pochytaly všechnu špínu z hlavy a polštář od soupravy pak zůstal déle čistý. Moje mamka je nechtěla zahodit, tak si zvykla je používat, a moc si to pochvalovala. Tak třeba by vám to posloužilo takto. A nebo jestli máte nějaké kapny (s tou dírou uprostřed), tak by se mohly ty díry podšít těmito kusy damašku, aby těmi "povlékacími dírami"nebyla vidět sypka, protože dřív se šily prošívané deky z brokátu, který zpod té díry koukal jako paráda. A když brokátové deky zmizely, podšívaly se ty díry "něčím", co mohlo být vidět a mohlo se to vyvářet s tou kapnou. Tak snad toto... Ida
Zdravím. Tak mě ještě napadá, že byste mohla oba ty díly uprostřed spojit pruhem širší bavlněné krajky a používat jako ubrus. Pokud by byl ještě na váš stůl malý, mohla byste ještě oba stávající kusy uprostřed rozstřihnout a ještě i tady pruhem krajky rozšířit. A to by z toho vznikl vyloženě parádní ubrus. Ida
Jago, podle vaší fotky je to jistě ubrus. Dřív byl v tzv. "parádním pokoji " hned u dveří odkládací stolek, kam se ve vyšší společnosti připravilo pohoštění a pak odložilo použité nádobí, které služka odnesla z pokoje bez rušení sešlosti. Řekla bych, že máte 2 ubrusy na tento odkládací stolek. Ida
S bílým damaškem jsem se také potýkala. Když jsem se před padesáti roky vdávala, moje babička mi koupila bílé damaškové povlečení. Nikdy jsme v tom nespali. Našila jsem si z toho dva ubrusy, dva ubrousky a když jsem potřebovala potáhnout sedáky židlí v obýváku, kus cíchy jsem rozstříhala, obarvila na tmavě hnědou a potáhla sedáky, mnoho let to stále vypadá pěkně.
Určitě to patří na stůl. Je pravda, že v 60. a 70. letech se u nás pásy přes ubrus ani jiné "druhé" ubrusy nepoužívaly. Ale od svého tatínka jsem se kdysi dozvídala různé zajímavé informace z textilního a oděvního průmyslu. Pracoval jako ekonom v malém oděvním družstvu, ale jezdil nakupovat látky do velkých českých textilek. Ve zmiňovaných letech tkaly a pak i šily české továrny cokoli, co si zahraniční zákazník přál. Vyrábělo se i pro země zámořské. Vyrobilo se o malé procento více kusů, než zákazník objednal. Něco se umazalo, někde byl v látce kaz. Přebytky se pak objevily i v českých obchodech. Většinou jako zboží druhé jakosti.
Bimbam, to je dobrý výklad. V sousední obci byl po léta zavedený "partiák", kde se prodávalo levně zboží horší jakosti. Oblečení, látky, boty, hračky...případně to, co bylo z nějakého výprodeje. Jednou se tam objevily i bedny s alkoholem, který se nedal pít. Nějaká kmínka a "kiraso". Vedoucí místní hospody vzala všechno.
A babička tam byla jako doma. Tak je klidně ten Tvůj výklad možný, že tam koupila cosi atypického. Jaga.
Dobrý den, udělejte z toho polštářky na spaní. Mám doma ještě po babičce, která byla švadlena, ušitých několik damaškových povlečení a je to velmi příjemné spaní. Na damašek nedáme dopustit, dnes je to ale poměrně drahý materiál a pracný na údržbu. Slyšela jsem, že dámy, které nechtěly mít pomačkané tváře nebo vrásky od spaní, tak si kupovaly hedvábné nebo kvalitní damaškové polštářky. Jinak mě další využití nenapadá.
Nevím, nevím, osuška - nikdy jsem to neslyšela. Myslím, že by to špatné sálo. Co střihnout a ušít malé polštářky? 40x40, 50x50 nevím, jaké máte sypky.
Jako utěrky používám bílé pleny, co zbyly a nejsou vůbec špatné. I když je občas musím vyvařit, ale je také pravda, že starý damašek /po zničených povlečeních/ sál dobře a měla jsem ho roztrhané na různé handry.
Není to na stůl, natáhne se to prostředkem? Používají to v Prostřenu, povětšinou barevný šifon.
Je docela možné, že to bylo zamýšleno do koupelny, dříve se nic nevyhodilo a jestli zbyla látka ...
Dneska už asi bohužel, možná mě napadly látkové ubrousky na stolování, ale zase na bílém bude všechno vidět /mastnota, rtěnky/.
Je to sice kvalitní, ale dala bych to do kontejneru. Už bych se s tím nechtěla prát, žehlit.
Děkuji všem za nápady, ale pořád nevím.
Na deku, závěsy, přehozy, ale i ubrus je to malý rozměr. Velikostí je to skutečně osuška. Nanejvýš na ty polštářky, ty používáme, ale šiji na ně raději povláčky pestré. Nemusí být nutně tmavé, ale vícebarevné.
Bylo to úplně nové, pěkně obroubené, ještě na tom byly nalepené cenovky, takové ty jak se musely kdysi navlhčit, cenu už nebylo možno přečíst, za ty roky vybledla. Myslím, že to bylo koupeno někdy v 60. či 70. letech.
Mívali jsme damašková polečení, babička se v nich vyžívala, když dosloužily, jako hadry dobře sály. Ale tohle je nové, silné a pevné, tak nevím, jak by se tím utíralo. Zdá se mi to silnější, než byl ten damašek na cíchy.
Dobrý nápad byl zašít tím případně tu díru v kapně, jak se dříve dělaly. Ale nikdy jsem tyto povlaky "s dírou" neměla.
Pokud by to snad někdo z vás smysluplně využil, mohu mu to darovat, případně za poštovné zaslat. Jaga.
Dříve se takzvaně "strojily" tabule-jídelní stoly. O svátcích, nebo výjimečných píležitostech a když byli pozváni hosté. Na stůl se dával velký bílý damaškový ubrus a na něj, pod omáčníky, se dávaly tyto menší "ubrousky". V případě, že při servírování hostitelka ukápla omáčku, nebo sos, tak nezašpinila celý ubrus, ale pouze ten ubrousek a ten vyměnila, aby byla tabule stále dokonalá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.