Nejste přihlášen/a.
Zdravím
Mám nějaké starší recepty na kynuté těsto a dřív se vždycky uvádělo "za 20.hal droždí" nebo "za 1 kč droždí" Nikdy jsem moc kynuté těsto nedělala a ted nevím, jak to je. Kostka droždí je 42 g a to bylo dřív za kolik hal.? Taky záleží kolik je mouky, tak na půl kg mouky je ta kostka dzoždí nebo půl kostky? Dík hospodyňkám nebo pekařům za radu
Pokud se dobře pamatuju, deset deka kvasnic bylo za korunu. Ale takové množství je snad jen v receptu na dvě nůše koláčů
Když peču kynuté buchty /honzovky/, dávám na 1/2 kg mouky 1 kostičku droždí. Je to tak i v tištěném receptu.
Když peču vánočky nebo mazance z 1 kg mouky, dávám na radu své mamky kostičky dvě. Výrobky jsou v pohodě.
Takže za mě 1 kostka - 1/2 kg mouky.
V sousedním městysi pořád ještě prodávají vážené droždí. Dost potajmu, prý by to hygiena zatrhla. Ale do těsta je skutečně nejlepší. I do drožďové pomazánky. Jaga.
Teda to koukám! Co to máte za recepty? Nemůžete alespoň jeden přeposlat? Nebo o kterou knížku se jedná? Kdysi jsem měla originál starou kuchařku od p. Rettigové. Tu jsem ztratila a je mi to strašně líto. Když jsem byla dítě, tak jsem si v ní četla, jako v pohádkové knížce a představovala jsem si ty lanýže a zásmažky a "vraž do toho...". Nikdy na to nezapomenu. Díky.
To teda nekoukejte
to nejsou nějaké hodně staré recepty, to jsou takové, co jsem si cca před 40 lety zapsala od kolegyň nebo známých a tehdy se možství v halířích tak neoficiálně uvádělo a jak s tím kynutým moc nedělám, tak jsem si nebyla jistá. Starší tištěná kuchařka od Juliany A. Fialové z roku 1969 uvádí droždí samozřejmě v gramech. Starší nemám.S lanýžema bych si asi nevěděla rady...
V podstatě je jedno,kolik se droždí do buchet nebo chleba použije.Droždí se samo rychle množí,používá se přece kvásek,z mála droždí se v oslazeném mléce droždí namnoží.Za 24 hodin se počet jedinců mikroskopické kvasinky zněkolika násobí,
JABRAKA
Trošku opravím. Není jedno, kolik se droždí do těsta dodá, protože když dáte mnoho, tak droždí je z upečeného cítit.
Není to dobré, máte tam pachuť. Kolegyně přinesla každý rok před váncemi do práce vánočku, kde bylo hodně droždí, vzala jsem si poprvé a příští rok už jenom trošku ochutnala a víc už ne.
I když jsme něco naznačily, tak se nedala, že takhle to je v receptu.
Někoho může i pálit žáha.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.