Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Recept na křehký štrůdl

Od: sepi® odpovědí: 23 změna:

Hezký večer všem,

moje prababička dělávala úžasný štrůdl. Jedla jsem ho u ní v letech 1965-1975.

Jako mladou mě recept nezajímal, ale pak umřela, a já po letech hledám recept.

Zkoušela jsem hodně staré kuchařky - nic. Zkoušela jsem s octem - nic. S tukem a žloutky - nic. S vařeným braborem - nic. Všude je psaná hladká mouka.

Zcela určitě to není listové těsto, nejblíže se mu podobá to s tvartohem - ale stále to není ono :(

Bylo to nějaké křehké těsto, ale nedokážu už asi najít ty správné poměry. Do štrůdlu dávám jen jablka s cukrem a skořicí.

Nemáte prosím někdo takový recept?

děkuji předem a hezký večer :)

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Zadělávám od oka - asi 1/2 litru hladké mouky, špetka soli, lžíce másla, 1 vejce zpracovat nožem, pak přidávat po troškách vlažnou vodu, propracovat rukama, kouli těsta hodně vybouchat o vál, nechat tak půl hodinky odpočinout přikryté teplým kastrolem (mezitím připravit náplň). Následně buď vytáhnout, jestli si netroufáte, jen hodně tence rozválet, naplnit, zavinout a péci na lehce vymazaném plechu dorůžova. Nepotírám vajíčkem ale hotový jen pocukruju.

hodnocení

4x

Dřív se hodně dělal tažený štrůdl.

Tak tak. Těsto přes celý stůl, několikrát zatočený, ne jako dnes, že je těsto jen přeložený.

Ale mám zkušenost, že to co dělávala babička či mamka prostě bylo a už nikdy nebude. Když si vzpomenu na babiččinu králičí paštiku, jen mě ukápne slza.*plac* Pak to zkoušela dělat mamka, bylo to dobrý, ale prostě tam něco chybělo. A teď se to již radši nezkouší.*nene*

hodnocení

Tažený jsem pročítala, ale nepřijde mi, že je to on. Babička měla hezky souměrné, rovné, zatooblené tvary. Unitř bylo těsto tak na jedno otočení, spíš tak jeden díl těsta pod vrchním těstem. Nejraději jsem měla patky, protože tam bylo trocha jablek, ale nejvíc toho dobrého křehkého těsta.

hodnocení

4x

Mám recept, z něhož dělávám štrůdl, a upečené je to tak křehké, až je mi to nepříjemné a vždycky to po vytažení z trouby potřu horkým mlékem s máslem a rumem, aby to zvláčnělo.

35-40 dkg hladké mouky

kostka tvarohu

20 dkg másla (Hery)

4 dkg cukru

1 vejce

Vypracované těsto se nechá 1/2 hodiny v chladu odpočívat, pak se rozválí a poklade jablky + cukr atd. Lze z něj taky nakrájet čtverečky a naplnit třeba povidly nebo džemem, přeložit a zamáčknout.

Je to asi varianta některého z výše uvedených těst.

hodnocení

4x

Já mám po babičce tento recept:

70 dkg hladké mouky, 25 dkg sádla, 2 celá vejce, špetka soli, mléko podle potřeby (většinou cca 2 dcl). Vypracujeme hladké, poměrně tuhé těsto, dáme ho na 30 min. odpočívat, potom klasicky rozvlálíme, plníme pokrájenými jalbky, skořicí apod. Těsto chutná trochu jako tažené, ale ne úplně.

Velice podobný recept jsem dělávala z poloviční dávky, když nás byla plná chalupa. Do těsta se ještě dávalo trochu octu nebo vína bouchalo se s ním, aby bylo bez bublinek a vláčné. Také se nechalo odpočinout. Roztahovala jsem ho, bez protržení, přes celý stůl jako papír. *palec* Jablíčka jsem nakrájela a chvilku podusila na suché pánvi. Štrúdl nebyl mokrý, nedávala se strouhanka. Hodně ořechů a rozinek a skořici, natíraro se to roztopeným máslem a bylo to jako cukrářský výrobek. *mnam*

0okok
hodnocení

3x

Já dělám dva druhy tvarohový - 500 g hl mouky, 250 g hery nebo másla a kostku měkkého tvarohu.

Potom pivní - 500 g hl. mouky, 250 g másla a asi 15 lžic piva.

Asi to není ani jeden z nich, ale také si pochutnáte...;)

hodnocení

3x

1x jogurt (bílý), 400g mouky a 1x hera, zpracovat a nechat odpočinout v lednici, pak standatně ;)

hodnocení

3x

200g hl.mouky a 200 g polohrubé, 1 hera, nebo máslo, 1 tekutá šlehačka. 1 žloutek a špetka soli. Udělat těsto, nechat chvilku osdpočinout a dělat štrudl klasicky. Ztohoto těsta jdou dělat i povidlové šátečky, nebo koláčky. Teplé obalit v cukru.

A také je výborný štrůdl z pomazánkového másla a dva kelímky hl. mouky.

veronica
hodnocení

2x

Ověřený a používaný recept

1) 300 g mouka hladká

2) 150 g máslo (studené, nakrájené na kousky)

3) 1 ks žloutek

4) 2 g sůl (rozpustit v 20g vody)

5) 60 g mletý cukr + 20 g vanilkový cukr

6) 1 g kyselina askorbová nebo citrónová (citrónová se musí podrtit)

7) 2 g prášek do pečiva

1 + 2 + 5 + 6 + 7 mixovat v kuch. sekáčku na polosypkou hmotu (je to jako extrajemná drobenka)

pak ve stroji na těsto nebo ručně vpracovat 3 + 4 + postupně po lžičkách vodu.

S vodou se to nesmí přehnat, čím více vody, tím menší křehkost.

Finito, nechat min. hodinu v chladnu, pak rozvážit na 4 díly, vyválet placky a zabalit náplň. Spoje lze slepovat bílkem.

A ta kyselina tam být musí? Proč? Je jí tam sice málo, ale je to chemie a té je nejlepší se vyhnout, když už se s tím člověk patlá doma. Zkoušela jste i bez toho? Jinak je to zajímavý recept, ty ostatní, zde zmiňované znám, ale tento ne.

veronica

Céčko nebo citrónovka není zas tak nebezpečná chemie. Je tam z důvodu reakce s práškem do pečiva (princip šumáku).

Aha, tak to jsem teda fakt nevěděla. Děkuji.

Podle mě kyselinu potřebuje pouze soda; v prášku do pečiva už ta kyselina je... Jinak kdo se bojí umělých kyselin, může přidat např. med (ten obsahuje přírodní kyseliny). Rovněž si ale myslím, že ta citronovka není nijak nebezpečná.

hodnocení

0x

Já teď jedla poprvé v životě štrůdl z pivního těsta. Donesla jej kolegyně. Byl křehoučkej a moooc mňam.

hodnocení

0x

Zdravím.
Tento štrůdl je dělaný podle staré receptury. Paní ho má od své tchýně.
Prý nejlepší, který kdy jedla.
Nebude to ten váš? ;)

liska5

Vím, že proti gustu...Mne to ale nenadchlo.

Místo strouhaných jablek bez slupky mám raději nakrájená na plátky se slupkou. Takhle vytvoří bláto.

Ořechy vlašáky mi tam chybí.

Za mne moc cukru! Jablka jsou sama od sebe sladká. Ten vanikový mi v jablkách nesedí už vůbec. Paní to na závěr zasypala, jak štolu, což už vůbec nechápu...

No, tak jsem se také mrkla. Těsto nemusí být špatné, zkusím ho, ale nevím proč ten kousíček másla :-D, ten tu heru teda nezachrání a v máslo ji nepromění. Já dám teda osobně místo Hery máslo, maximálně půl napůl a ten kousíček vynechám. Jinak měla ta paní fakt nešikovný váleček, měla by si pořídit nový a těsto víc vyválet a víc přeložit, aby ji závin uprostřed nepraskl. Sice říkala, že má raději silnější těsto, ale kdyby ho vyválela do tenka a přeložila dvakrát, tak by jí nepraskl a měla by ve finále stejnou výšku toho těsta. No nic, zkusím ho a když si vzpomenu, napíšu jaký byl.

hodnocení

0x

Wamp-a kde je recept?;)

ve videu...

inzinýrko, díky za doplnění *smich* *placni*

hodnocení

Děkuji všem za pomoc;)

některé recepty vyzkouším*palec*

krásný den *slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]