Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bolestivá preventivní prohlídka u gynekologa

Od: lolinalina odpovědí: 16 změna:
Dobry den,
je mi 22 a od 15 let chodim ke gynekolozce na preventivní prohlídky. Ve chvili, kdy lekarka odebira stery z vaginalni sliznice a prohlizi, jestli je vse v poradku ("na koze"), citim opravdu velkou bolest, mam vzdycky velky problem vydrzet sedet na svem miste a neuveritelne se kroutim. Je to tak pokazde. Na minule prohlidce jsem mela daleko silnejsi reakci (pravdepodobne), protoze gynekolozka to okomentovala slovy: "Tak snad to tak strasne neni, ne?". Omluvila jsem se ji a rekla jsem ji, ze me to pokazde boli a nedokazu se ovladnout. Na to NIC neodpovedela, ale zdala se mi byt dotcena, jak kdyby si myslela, ze si vymyslim. Z toho jsem ziskala dojem, ze to neni caste, aby prohlídky bolely (do te doby jsem si myslela, ze je to normalni).
Chtela jsem se proto zeptat na zkusenosti jinych zen. Boli vas preventivní prohlídky u gynekolozky?
Moje mamka rikala, ze je to neprijemne, ale zadnou velkou bolest neciti.
Pravdepodobne je to hloupost a nemela bych to resit, jen me zajima, jak to maji jine zeny.
Chci jen dodat, ze pohlavni styk jsem naposledy mela pred 5 lety a byl to velmi bolestivy zazitek, proto se tomu vyhybam. Takze to je pravdepodobne z tohoto duvodu?
Dekuji moc predem za jakekoliv komentare a pomoc. A omlouvam se za psani bez diakritiky.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

4x

Stěry se dělají z děložního čípku a ani to nijak nebolí. Vám asi budou vadit zrcadla, že neumíte povolit. A tím, že se kroutíte, tak to je horší. Zeptejte se, jestli by nemohla použít něco tenčího.

Co mám zkušenost, tak gynekologové chlapi mají větší cit, než gynekoložky.

liska5

Nebo si dej před tím panáka.

No mně tedy hodně vadí ta štětička na stěry. Opravdu vždycky ucukávám, je mi to velmi nepříjemné a mohu říct, že to bolí. A to chodím na gyndu pravidelně už nějakých 44 let určitě.

hodnocení

3x

Mám to taky tak. Respektive měla jsem. Pak jednou dr. zkusila malá plastová jednorázová zrcadla a je to o dost lepší. Zkuste si o ně také říct.

Proč píšete malá, to je víc velikostí?

Jj, několik velikostí. Na mě si bere ty nejmenší. Zrcadlo gynekolog/...

cicine
hodnocení

1x

Souhlas s poslední větou liska5.

Měla jsem v životě jenom jednou ženu gynekoložku, byla jsem u ni asi třikrát, a byl to nepříjemný zážitek pokaždé. Byla hrubá. Úleva, když asi rok a půl odešla jinam.

Zato na muže, byli 4, si ani na jednoho nemohu stěžovat.

Jestli máte možnost, přejděte k jinému lékaři.

Navíc jste úzkostlivá a ztažená, možná by bylo dobré před prohlídkou vzít na ten čas nějaký lék na uklidnění a uvolnění. Obvodní Vám jistě něco jemného napíše, co účinkuje brzy. A potom to zase vysadíte, a dáte si repete za půl roku.

kngff
hodnocení

0x
Mám to podobně. Teda nenazvala bych to jako vy "opravdu velkou bolestí", ale stejně. Občas přemýšlím, jestli je to doktorkou nebo mnou.

zdenka*
hodnocení

0x

Nejdůležitejší asi je být uvolněná a povolit, jak tady již holky psaly. Před ženou se stydět nemusíte, i když je pravda, že gynekologové jsou jemnější. Z mé vlastní zkušenosti to vím. Spíš mne zaráží, že se kvůli tomu vyhýbáte styku. Evidentně zdravá jste, protože by to nejspíš doktorka odhalila. Takže si zakládáte na trauma, kterého se budete těžko zbavovat, až na vás nějaký muž šáhne. Pořídila bych si tenší vibrátor a lubrigační gel a naučila bych se jej dovnitř zavádět. Zjistíte, co Vám dělá dobře a naučíte se být uvolněná a až příjde někdo, s kým se butede chtít milovat, tak tělo i mysl na to budou zvyklé a půjde to samo ;)

Zdeničko, Zdeničko, vy jste mě pobavila... Ukažte vibrátor, co má šířku 7,4 cm (případně tak široký penis). Bez ohledu na to, že drtivá většina gynekologů žádný lubrikant nepoužívá. A nasimulovat odebrání vzorku z děložního hrdla zavedením tohoto kartáče dovnitř čípku (prakticky prošťouchnout ochranný hlen na čípku a dostat se skoro až do dělohy), a tím způsobit poranění tkáně a krvácení (které gynekologové označují jako běžné podráždění a zakrvácení po stěru, stačí si vzít přeci vložky, ne?) chcete jako jak?

Bolestivá preventivní prohlídka u gynekologa
Bolestivá preventivní prohlídka u gynekologa #2

xenofob
hodnocení

0x

Chce to vhodnou orientální terapii, pravidelenou, je to práce s energií i vědomím, bohužel pokud je v čr nějaká služba budou to zpravidla nějací parsifalové a "odháčkovači" typu gury járy dobeše, kteří to vysvětlují jako důsledek dřívějších špatných vztahů atd...i když v podstatě to může být pravda...no a podle klasických sexuologů typu pana Weisse a dalších je nějaká práce s energií šarlatánství a nesmysl...jen tak ze zvědavosti doporučuji vyhledat sexuologa, nijak nepomůže...pak bych začal zkoušet nějaké orientální procedury...

hodnocení

0x

Ahoj, proč podstupuješ něco, co je ti krajně nepříjemné a co tě dokonce bolí? Víš, že můžeš jakékoliv vyšetření u lékaře odmítnout? Vyšetření v zrcadlech, o které ty i píšeš, že je pro tebe bolestivé, se provádí zejména z důvodu stěru z děložního čípku kvůli prevenci rakoviny děložního čípku. Primární příčina rakoviny děložního čípku je virus, který se přenáší nechráněným pohlavním stykem. Pokud jsi měla a svůj život jen minimum pohlavního styku a ještě například chráněný, je riziko minimální.

Zamysli se. Gynekolog není lékař, který dostane zaplaceno z toho, že jsi u něj zaregistrovaná. Naopak tě ze své evidence vyřadí, pokud nebudeš na toto šťourání v čípku a bolestivé vyšeření v zrcadlech pravidelně docházet a on z toho bude mít peníze za vykázané vyšetření na pojišťovnu.

Ze své vlastní zkušenosti jsem neměla problém s gynekologem - žena (novým přecházela jsem od minulého) vykomunikovat, s čím vším při vyšetřením souhlasím. Nevadí mi vnější observace zrakem vnějších rodidel, nevadí mi palpační vyšetření (kdy se zavede jeden prst do pochvy a druhý na bříško a hmatá se uložení orgánů) a také vnější ultrazvuk na zjištění stavu dělohy a vaječníků. Zrcadla do sebe zavádět nenechávám.

Stačí si stát za svým a určit si ještě před vyšetřením na koze hranice. Předem říci, co přesně je pro vás přípustné a co nikoliv. Jste pacient a nikoliv otrok a podřízený lékaři, který musí splnit vše, co si lékař zamane. Nech si dělat něco, co tě bolí, i když na tebe bude lékař koukat jako na blázna.

hodnocení

0x

Záleží na velikosti zrcátka, na požádání použijí i menší a radši jděte k dr., ženské nejsou citlivé. Můj doktor odešel, místo něj sloužila primářka z nemocnice, poranila mě do krve a ještě prohlásila,že to je výtok a vůbec nehodlala uznat, že bych musela mít špinavé kalhotky..A dva dny mi to bolelo. Okamžitě jsem si našla zase doktora.

anonymmka
hodnocení

0x
Bohužel i já trpím u gynekoložky musím tam chodit opilá skoro. Navíc mám menstruaci jednou za 2 až tři měsíce a prej to je normální. Jsem prej citlivá na tlak atd.

floro*
hodnocení

0x

Nebojte, pociťovat nepohodu při vyšetření je zcela normální. Respektive nejedná se o nefyziologický jev, ale projev spíše psychické nepohody.

Zřejmě jste tzv. zrazená a při čemkoliv co se týká tam toho dole se už psychicky připravíte na špatný zážitek. Ano, je to tzv. v hlavě. Je to stejné jako jakýkoliv jiný strach. Tělo se na tento emoční podnět chystá a instinktivně tělo připraví tzv. k úniku - tělo zbystří, nastavy svaly na únik a rychlé reakce, zpevníte se. Není to nic zvláštního, je to prostě základní obranný reflex. To bohužel u vás způsobí to, že se stáhnete a pak je problém a to jak u gynekoložky, tak u milostného života. Je fajn, že nad tím přemýšlíte a hledáte to pomyslné jádro pudla.

Důležité je si to srovnat v hlavě, že se nic neděje, přijít na prohlídku uvolněná, vyrelaxovaná, třeba i sportu, protože po výkonu se vyplavují endorfiny a tělo zrelaxují. Na koze se nebát, hodně se zaměřit na dech - dýchat pravidelně, nezadržovat dech. Klidně si najděte nějaká dechová cvičení na netu a prováděla bych na oné koze. To vám hodně se pomůže uvolnit a prohlídku ustát.

To že doktoři jsou často neempatičtí... bohužel projev dnešní doby. Nás pacienty to vysírá, ale na druhou stranu těch pacientů mají spousty a musí se asi emočně obrnit. Pro nás je intimita velmi osobní záležitost, kterou jen těžko překročíme, pro je ně to něco jako když si jdeme do krámu koupit rohlík. I když tento přístup třeba v porodnici po narození dcery mě hnal téměř k nepříčetnosti...

hodnocení

0x

Udivuje mě, kolika ženám je dle odpovědí vyšetření v zrcadelch nepříjemné a bolestivé, ale přesto ho podstupují. Opilé a zfetované prášky na uklidnění. Nemyslím si, že je normální se před lékařskou prohlídkou opít nebo se nadopovat léky na uklidnění.

Ne, není v pořádku, že vás ženy vyšetření bolí a je vám nepříjemné. To v pořádku opravdu není. Je v pořádku si nenechat dělat něco, co je vám nepříjemné. Je v pořádku takové vyšetření odmítnout.

Ženská vagína není uzpůsobená na to, aby se do ní zasouvali zrcadla, nýbrž mužský penis a to při dostatečné lubrikaci způsobené vzrušení, nebo aby pochvou procházelo dítě (porodní cesty se na to připravují 9 měsíců a u porodu se vyplavují hormony). Tedy nikoliv na zavádění zrcadel, které se rozšíří v nejmenší velikosti (S) až na 7,4 cm v průměru bez lubrikace nebo přípravy v rámci hormonů porodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]