Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Galanterie - neznámý předmět

Od: luciehanova odpovědí: 18 změna:

Neznámý předmět z oblasti galanterie - kolečko s výsuvnými bodlinami, vysouvají se otočením středového šroubu, ale nelze je pevně aretovat. Kolečka jsou 2 různých průměrů... prosím, pokud někdo víte k čemu to sloužilo, dejte vědět. Předem díky

Galanterie - neznámý předmět

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Nemohlo to být na pletení dutinek? Pokud se bodliny nedají zafixovat, tak by se s tím střihy špatně značily.

liska5

Pokaždé 12 bodců a výsuvných, tak by se nejspíš na tom pletly nějaké tkanice. Rádélko na střihy je hustší.

hodnocení

5x

Rádýlko na kopírování střihů to není, protože pokud se ty bodlinky tlakem zasunou, tak by to vůbec nefungovalo. Posílám foto krejčovských rádýlek. Jsou to ozubená kolečka v rukojeti.

Galanterie - neznámý předmět #2

To je ptravda. Tak to bude. Ta od tazatele budou součástí něčeho jiného.

hodnocení

4x

V angličtině se tomu říká "Knit-Wit", nevím, jak česky. Technika pochází údajně z Aghánistánu a byla oblíbená v padesátých letech.
Nástroj slouží k výrobě koleček z příze, které se pak sešívají do hotového výrobku.

Galanterie - neznámý předmět #3
Galanterie - neznámý předmět #4
Galanterie - neznámý předmět #5

Tak by to mělo být "důvtipné pletení", nebo "nápadité pletení", což by dpovídalo tomu systému. Bude to asi dost jednoduché, rychlé a bude to vypadat ve výsledku složitě. ;) Oni ti angličané jsou v tomhle docela

To mi připomíná šitou tenerifskou krajku (tenerifu). Jednu dobu jsem se tomu trochu věnovala, ale nedá se říct, že by to nebylo pracné - resp. je to zrovna tak zdlouhavé jako většina ručních prací. :-D

3.bp.blogspot.com/...

Co se zdlouhavosti týče, je taky dobré bílé vyšívání... strašná práce *smich*

No já se přiznám, že jsem to nikdy nedělala, tak nevím. Jen jsem se pokusila přeložit co to znamená a zbytek jsem si domyslela. Možná, že ty kolečka půjdou rychle, ale pak to sešívání už bude dost zdlouhavé. Ona každá ruční práce má svá úskalí. Já miluji korálky a dělám korálkové výšivky, tak vím jak dlouho to trvá a jaká je to piplačka. Ale mám to ráda a baví mne to, tak čas nepočítám. :)

hodnocení

3x

Já si myslím, že je to pomůcka na kopírování střihů. Probodává papír a zanechává stopu. Nemusí se obkreslovat tužkou přes průhledný papír.

Babko, asi jsi na to kápla, když si to ted představuji, tak by to mohlo být na ty střihy.*tanec*

hodnocení

1x

Možná "udělátko" pro šití tenerify - sluníčkové krajky.

Nejspíš je to opravdu na tenerifu, ale např. já mám na ni úplně jiné kolečko (ozubené, ne s bodlinami) a zdá se mi, že to moje je praktičtější (drží jednotlivé nitě dál od sebe)...

hodnocení

0x

Moje mamka měla na výrobu střihů tzv. "rádýlko", takové zubaté kolečko na držátku. Podobné se prodává na těsto. Ale kdo ví, možná k tomu souží i tento předmět. Mě pořád leze do hlavy, jesti by to nebylo na látání ponožek, ale asi ne.:-D

Na těsto je kolečko, které současně krájí. Toto jen zanechává dírkovanou stopu.

Na látání ponožek stoprocentně ne, to by propíchalo látku, na látání se používá hříbek.

Hříbek znám, ale také býval takový strojek, matně si pamatuji, byl kovový a mel háčky, které se nějak překlápěly.

luciehanova
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi!
Nakonec to na 99,99% vypadá na to "udělátko"Knit-Wit a to moje bude opravdu velmi starého data.
Je vidět, že se to hodně používalo, našla jsem i televizní reklamy, např. z roku 1985. Nicméně i tutorial z roku 2014 ;)

Ještě jednou díky,
Lucie

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]