Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Čokoláda jako poleva-problém

Od: grand odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

Již několik desetiletí dělám čokoládovou polevu na buchty z másla,moučkového cukru a kakaa a zhruba v 50% se mi povede.Je krásná,lesklá krásně se po moučníku rozetře a prostě super...ale někdy"jako zrovna ted" a to jí dělám naprosto stejným způsobem.Je jakoby zdrclá a jak jí doslova vykydnu na moučník poněvadž neteče,tak ji ani nestihnu rozetřít-zatuhne a vznikne napohled opravdu nic moc pokrm...ještě doplním že hned na začátku dám do kastrolu krapet studenné vody.Je na to aby vznikla vždy parádní poleva nějaký fígl? Nebo co dělám špatně?

PS: při výrobě ji mám celou dobu na mírnou teplotu cca 2-3 z 10.

předem dík.

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

4x
avatar jethro

Podle mě je chyba v té vodě. Když rozpouštím ve vodní lázni čokoládu a trocha mi tam ukápne, dopadne to vždycky špatně. Případně to máslo, to obsahuje taky vodu. Normálně se do polevy dává 100% rostlinný tuk.

Já dělám polevu tak, že prostě rozpustím čokoládu na vaření, co prodává Lidl. Je celkem kvalitní a bezproblémová.

grand
hodnocení

Právě že s tou kapkou vody mi to kdysi někdo poradil,že pak se mi pokaždé povede...ale stejně ne,no už ji tam dávám pár let a asi na to nemá větší vliv...

 

hodnocení

1x
avatar atrama

Já dělám roky ve vodní lázni kakaovou polevu takto - máslo, kousek 100proc. tuku, rozpustit a přidat mouckový cukr a holandské kakao, důkladně rozmíchat. A čokoládovou polevu z čokolády na vaření, nebo čokokaštany opět rozpustím rozlámanou čokoládu, rozmíchám a přidám nakonec lžičku zakysané smetany a dobře rozmíchám. Je to výborné.

 

hodnocení

0x

@grand - a to jí dělám naprosto stejným způsobem

A vždycky ze stejného másla? Příště ji zkuste znovu nahřát, přidat trochu oleje a rozmíchat - ale opatrně, ať ji nezředíte příliš.

 

hodnocení

0x
avatar ildika

Roli může hrát i teplota při rozpouštění, která by neměla být vysoká, zároveň by ani zahřívání nemělo být nadměrně dlouhé. Obojí vede ke karamelizaci cukru. Ta voda je tam možná proto, aby trochu odvrátila houstnutí cukru, ale nejsem si jistá, nakolik je to efektivní. Osobně vždy dělám polevu z nesladké čokolády, abych to nemusela řešit.

 

hodnocení

0x

To není čokoládová poleva, ale kakaová. Tam možná ta voda nevadí, ale je to divné, protože jakmile přijde do čokolády voda, tak se to srazí. Ale říkáte, že ji tak děláte mnoho let a vždy se povede. Tak může být problém v másle, které má víc vody a když i Vy přidáte vodu, tak už je to moc a srazí se Vám. Nebo je to v kvalitě kakaa. Já bych tam teda vodu nedávala nikdy. A když už ředit, tak raději stuženým tukem, protože kakaové máslo doma asi nemáte. To by bylo totiž ideální. Ono totiž také snad záleží na výsledné chuti a když tam dáte obyčejný olej, tak to změní chuť té polevy. Ale já jsem asi moc velký a náročný šťoura. :-D

grand

Díky všem za přínosné informce,problém může být opravdu třeba v másle.Protože kupuji cca 3-4 druhy a toto mě nenapadlo,že to může mít vliv...je pravda že některé máslo vypadá lépe již od pohledu a vůně a některé nic moc.

Dále bych ani nezatracoval to nastavení teploty.Jak jsem psal snažim se ohřévat na teplotu která v podstatě jen rozehřeje máslo ale ted vědět jestli tedy ještě pomaleji,nebo naopak trochu přidat...

Jinak na internetu jsem na pár stránkách našel tuto radu *nevi*

Pokud čokoládu při rozpouštění přehřejete, srazí se a bude vypadat mastně a hrudkovitě. Napravit to můžete tím, že do ní budete pomalu po lžících přilévat horkou vodu a důkladně přitom míchat.

No ono se toho na internetu nejde hodně, ale to neznamená, že to je v ždycky pravda. A jestli se chcete přesvědčit, tak to zkuste a uvidíte co se bude dít. S čokoládou mám docela zkušenosti, jelikož vyrábím čokoládové pralinky, tak vím o čem mluvím.

A do sražené čokolády přidávat po lžících horkou vodu tak to už je fakt úplná pitomost. Pokud teda mluvíme o opravdové čokoládě a ne o nějakém sajrajtu v pytlíku třeba dr. Etker. To neznám, to se přiznám, protože to teda nepovažuji za čokoládu. Jednou jsem takovou "čokoládovou polevu" koupila a stačilo mi to na celý život. Byl to hnus.

 

sisin
hodnocení

0x

omyl sorry

 

joudic*
hodnocení

0x
podle me jste koupila nekvalitni vodove maslo

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]