Nejste přihlášen/a.
Nemusíš se bát. lékař se Tě na to určitě sám zeptá. A pokud ne, řekni mu to sama. K mladičkým pacientkám mívají lékaři opravdu citlivý přístup.
Oblečení: chodila jsem v sukni. V kabince jsem svlékla punčocháče i kalhotky a zůstala jen v té sukni. Tak jsem šla do ordinace. Při prohlídce se sukně vyhrne. Zvykla jsem si před vyšetřením navléci vyvařené bílé ponožky. Připadám si taková "čistší". Je to lepší, než mávat lékaři kolem hlavy bosýma nohama, nebo dokonce nohama v ponožkách, které jsem předtím měla v botách.
Teď už sukně nenosím, ale beru si pokaždé mikinu, dlouhou do půl stehen. Jinak je to stejné. Svléknu dlouhé kalhoty, gaťky i ponožky, které jsem měla v botách. Navléknu ty bílé. A jdu do ordinace. Jde o to, aby tam člověk nevrazil polonahý, aby byl aspoň do těch půl stehen zakrytý.
Holení: neholila jsem se nikdy. Za mého mládí se to nedělalo. Sestry mě holily před porody, ale pak, když to dorůstalo, svědilo to, píchalo, bylo to nepříjemné, takže jsem se nikdy neholila. Záleží to čistě na Tobě.
Vezmi si do kabelky maličký ručník, žínku a intimní mýdlo. Před vyšetřením si ještě dojdi na malou stranu a naposledy se tou žínkou omyj, abys byla v ordinaci v pořádku.
Lékař nebude nic vsunovat dovnitř. Pravděpodobně Tě vyšetří ultrazvukem, občas jsou dívky, které ještě neměly styk, vyšetřované jedním prstem přes konečník. Ale není to pravidlem. Nemáš se opravdu čeho bát.
Přijď dobře vykoupaná a pokud Ti to pomůže, můžeš s sebou poprvé vzít mamku. Ta, samozřejmě, počká v čekárně. Ale měla bys s sebou někoho blízkého, abys neměla zbytečný strach.
Tak ať to dobře dopadne. A mimochodem, tenhle laborát, který jsem tady pro Tebe vytvořila, Ti také měla přednést maminka, pokud správně jako matka funguje. Jaga.
Zdravím, jak už píše @kapkanadeje, vyšetření u žen, které ještě sexuálně nežijí, probíhá ultrazvukem. Pokud nechcete těch pár kroků do křesla absolbovat "dole bez," vezmete si např. delší tričko.
Lékař chlupy neřeší, jděte tak, jak jste zvyklá. Pokud se neholíte, neholte se, pokud se v nějaké míře holíte, oholte se. Jenom se možná neholte těsně před odchodem, čerstvě oholená kůže je přece jenom citlivá, oholte se např. večer předtím při sprše.
S sebou mějte mestruační kalendář (ten si předpokládám vedete, jsou např. různé mobilní aplikace) a ev. se zeptejte maminky, jestli se u vás v rodině objevily ženské nemoce (rakovina prsu, vaječníků apod.), je možné, že se lékař bude ptát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.