Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

50Kč na jídlo za den

Od: emilie odpovědí: 37 změna:
Dobrý den, jak všichni víme, je teď doba pro spoustu lidí těžká. A to i pro mě. Poslední měsíc nemám absolutně žádné peníze. Na jídlo pro mě i mého syna mi zbývá na den 100,-. Sama moc nejím ale kluk roste, takže má často hlad. Mně je vcelku jedno co jím, ale pro syna chci, aby mohl jíst zdravě, ikdyž s mým rozpočtem, to bohužel není lehké. Nemáte prosím nějaké tipy na potraviny/recepty?
Ještě přikládám náš jídelníček, pokud by vás napadlo něco, na čem by se dalo ušetřit nebo vyměnit za zdravější variantu.
Ke snídani synovi vařím ovesnou kaši s medem, sama snídám jen občas rohlík s máslem.
Ke svačině máme většinou jablko/banán/mandarinku nebo domácí buchtu
K obědu čočka/brambory se zelím a cibulí/špagety s kečupem/občas kousek kuřecího
Pro syna ke svačině rohlík s taveňákem nebo máslem a kouskem salámu/sýru
K večeři míváme nějaké lušteniny s vejcem/salát/bramboráky/palačinky s cukrem
Na konci měsíce jsem už já pomalu o chlebu a vodě.

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Sociální zabezpečení v tomto státě je na takové úrovni, že nikdo není chudák. Jen ti co chtějí.

anonymni357

Lide zijici s pomoci socialnich davek jsou chudaci vsichni,kde prosim te zijes?

Žiju v ČR, kde stačí zajít na sociálku a dostaneš i na pastelky pro děti.
anonymni357

Ona pise,ze nema na jidlo,ne o pastelkach.Takovi hlupaci,kteri ziji v domeni,ze na davkach se nekomu dobre zije jsou casto i rasisti.O urovni predstav ostatnich svedci i hodnoceni tve odpovedi.Ma znama je sama se dvema detmi,ma 25000 hrubeho a 16000 najem.Kdyz zapocitaji alimenty i s nejakou pomoci je rada,ze ma na jidlo,ty ignorante.Kdybys ji rekl do oci,ze je bohata,vyrazi ti zuby!Neni ti nahodou patnact a nemas tatinka podnikatele?

Má 16000 nájem? To jsem ještě neslyšela

je

Tak když neni skromná a místo bytu 2+1 za 9 000,- si pronajímá buhví jaký byt za 16 000,- tak není divu že nemá na další utrácení. Ať se přestěhuje do menšího. A to ani nemluvím o tom, že může dostat příspěvek na bydlení = na nájem, který je často klidně 100%.

anonymni357

Jak vite,jaky ma byt?To ji pomuze,ze jsi to neslysela,ja toho neslysel!Mensi byty jsou na m2 nejdrazsi,protoze je chudaci hodne schaneji,jde cena nahoru.Prakticky se nedaji sehnat.Jedna se o okoli Prahy,ale ceny jsou stejne az za Benesov!

Byt je 2+1,4.patro bez vytahu v panelaku a shanela ho rok,levnejsi nebyl!

Co to vsichni melete,uz jste byli nekdy zadat o nejake davky?

Navic si myslite,za je v poradku,pokud pracujici mama se dvema detmi nema na bydleni v obycejnem byte a mela by zadat davky.Nemela by nahodou byt schopna skrome zit i bez davek?

Jeste ji doporucte,at se odstehuje do Ceskeho lesa,ze jsou tam nizsi najmy,vy chytrolini!

Na hloupé anonymní odpovědi reagovat už nebudu. Je mi 61 a myslím si, že už mám nějaké zkušennosti. A rasista nejsem určitě. Takže jste ve všem mimo. Sbohem.

anonymní, stále si myslíte, že tazatelka píše pravdu?

Já nikoliv.

anonymni357

Zdravim,to samozrejme nevim a chapu vas,lide casto hledaji chyby u druhych a nesnazi se sami situaci resit.Take ovsem casto proto,ze nevi jak .Ja jsem reagoval na tvrzen,ze u nas jsou chudi jen ti,kdo chteji.Ja ziji napriklad s dospelou dcerou,ktera vetsinou nema praci,nemuze za to,necnhci to pitvat.Zijeme z meho duchodu oba a pomoc bychom dostali az by castka na osobu klesla ,nevim presne,pod neco mezi 5 a 6 tisici.Je to protoze zijeme ve spolecne domacnosti.Nase zachrana je to,ze jsme se zenou za 25 let opravili vlastnima rukama,na remeslniky jsme nemeli,z vyplat maly domek a najem neplatime.Lide,kteri maji naposlouchano od politiku a medii,jak si tady zijeme a chrochtame vsichni,kdo chteji ,potrebuji par facek.

anonymni357

Pane Milane,sami me zde upozornuji,ze toto je komentar k odpovedi,ne odpoved na otazku.Nevim tedy,proc resime verohodnost tazatelky,kdyz ja zpochybnuji jednu z odpovedi.

Protože je to mlácení prázdné slámy. Někdo tady rozhodil zrní a víc ho to nezajímá...

hodnocení

6x

Proč já tomu nevěřím, že je to tak, jak píšete.

Odkud jste, že bych Vám pomohl?

doplněno 03.02.21 19:58:

Já bych Vám opravdu pomohl, ale musíme se zkontaktovat.,

obedy
hodnocení

5x

Chybí mi tam polévky.

Hrachová, čočková, bramborová, špenátová, cibulová, česnečka, mrkvová, celerová, pórková - vlastně z každé zeleniny se dá udělat jednodruhová polévka.

Zeleninové vývary z více druhů lze zahustit ovesnými vločkami, krupkami a pod..

Musíte vařit, snad na to budete mít čas, protože jedině vařením se dá ušetřit a dospívající člověk zasytit.

Takže to jsou omáčky /vaření našich babiček za doby krize a po času válek/ rajská, znojemská, koprová, křenová, česneková,houbová, hořčicová, sardelová, svíčková /trošku ošizená/.

Potom pomazánky ale na chlebu, ne na pečivu. Po bílém pečivu je brzy hlad, nezasytí tolik.

Nastavovaná kaše /brambory vařené zvlášť umíchat kaši a smíchat s trhanými krupkami také uvařenými zvlášť, omastit osmaženou cibulkou.

Nezapomínejte na zelí, hlávka zelí nevychází až tolik draze, případně zeleninový salát z kyselého zelí je také velmi zdravý.

Máte-li možnost houby nasbírat v létě a nasušit, to samé s ovocem, které můžete sušit, či zavařovat, dělat marmelády, čatný.

Hodně se dá ušetřit pečením vlastního chleba.

Anebo najít poblíž potravinovou banku se základnímí surovinami do kuchyně.

asd1

Tady je u statku řezník + obchod a kosti atd. jsou hodně levný = vývary, odřezky - masa na tom je docela dost. Když maj hodně dávaj to i zadarmo.. Vnitřnosti srdce apod. - kvalitní levné maso.. Sádlo kvalitní tuk...

Základní suroviny, dá se sehnat levně po pytlích... Nebo ovoce - dost lidí má sad a neví co s jabkama, hází se to na kompost.. Nebo volně přístupný starý sady kde to spadne a shnije (až bude příští sklizeň)..

Zelí, mrkev, špenát, kapusta apod. Pak mouka brambory rejže, luštěniny těstoviny apod.

Za stovku na den pro dva lidi se dá najíst ještě slušně, neni to úplně na chcípnutí..

obedy

Nevíme odkud paní je.

Já bych také neměla nikde možnost levnější maso, kosti, odřezky, nebo levnější ovozel ke konci pracovní doby, a paní třeba ani nezná houby, jak jsem radila zase já.

Musí se hledat způsoby.

hodnocení

4x

Tak Emilka si pofňukala, a tím to skončilo, zájem žádný. Divné, že, jak píše i bajaga, kterou tímto zdravím. Někteří napíší kravinu, jako ringo, někteří radí. Taky bych pro paní měl tip, ale chtělo by to vědět, kde bydlí. Něco je použitelné tam, něco jinde. I Milan nabízí pomoc, ale zájem žádný. Možná do toho přišla milionová výhra, no, to by bylo dobře! Takových dotazů. a bez další reakce, tady už bylo něurekom. Tak mějte všichni úsměvy na tvářích a ať se vám daří!

hodnocení

3x

Nemáte někde poblíž potravinovou banku? potravinovebanky.cz/...

hodnocení

3x

Před pár lety jsem dělal se zedníkem,který byl mistrem světa v tom,jak se levně najíst. Za barákem měl kaufland,chodil tam denně půl hodiny před zavíračkou - zelenina,ovoce,uzeniny,pečivo za pár kaček... Tím netvrdím,že to bylo nejzdravější na světe,ale ten kluk se dokázal najíst za dvacku denně...

hodnocení

2x
To je dlouhodobě neudržitelné. Zkusil bych ušetřit na zbytných věcech. Cigarety, internet v mobilu, mobil, kabelovka, zbytečné jízdy autem apod. Jinak o zdravé stravě nemůže být řeč, buďte ráda za cokoliv...
hlubokodokapsy
Tak dobry - navrh na kterych vecech jsem mel resp. dnes ma tazatel setrit (Cigarety, internet v mobilu, mobil, kabelovka, zbytečné jízdy autem apod) - nic z toho jsem si samozrejme dovolit v dobe studia nemohl a predpokladam, ze tazatel dane komodity take snad (temer) nevyuziva. Auto byl tenkrat nepredstavitelny luxus, doprava jen v MHD a nacerno fakt jezdit nehodlam, kabelovka skutecne ne (nechci ani zadarmo), utrata na mobilu 150 kc mesicne, tenkrat jeste moc internet v mobilu nebyl, s pripojenim ve skole a na koleji se dalo vse vyridit. Nekourim a hospoda me za studetskych let take netahla. Aktualni situace z hospodama no comment.
Vyse uvedene veci nevyuzivam ani dnes, a to jsem na tom o mnoho lepe nez za studia. Maximalne ten internet v mobilu, coz ale pri vhodnem pausalu naklady tolik nenavysi.

hodnocení

2x

Pokud bydlíte ve větším městě, zeptejte se nějaké charity na možnost levného stravování. Mám známou která se v rámci školního projektu v těch kruzích pohybovala a líčila docela zajímavé věci.

liska5
hodnocení

2x

A což žádat o nějaké příspěvky? Jako na bydlení...Brigádu určitě, i kdybyste měla uklízet nebo roznášet letáky. To se i syn může připojit.

hodnocení

1x

Pujdu asi proti proudu a nemyslím to špatně.Ani nevím jaké možnosti nebo z čeho máte příjmy...

Ale není lepší místo rozmýšlení a rozpočítávání jestli si mám dát k obědu 2 brambory nebo 3. A k večeři půl jablka nebo celé.

Jít radši někam na brigádu aspon na pár hodin něco vydělat a i ta bašta bude lepší..

Doba sice těžká ale co slyším a vidím tak obchodní řetězce stále poptávají pokladní,doplnovače atd...i zkrácený uvazek i brigádně.

hlubokodokapsy
hodnocení

1x
Tak presne tuto situaci jsem zazil za sveho studia, jako student, co ma hluboko do kapsy. Zvladl jsem to nekolik let s mesicnim rozpoctem na jidlo 30 kc/denne. Je to uz prez 10 let nazpet, tenkrat byly jeste jine ceny. Odpovidalo by to dnesnim 50 kc na den.
Levne potraviny - cocka, hrach, fazole, spalda, pohanka, ryze, testoviny, brambory. K tomu kecup nebo fazole v konzervach, nebo cibule a nejake koreni (nejsem zadny super kuchar, takze paliva paprika muj neuspech ve vareni zamaskuje).
Hladem jsem ale nikdy netrpel za studia, jidla bylo vzdy dost. Ale jen jednoduche zakladni potraviny.
Pokud ale varis i pro syna, tak stravovani v rodine je narocnejsi. Resil bych to ale podobne, jak jsem to resil ja.

hodnocení

1x

Zeptejte se na sociálce, zda vám přidají na potraviny, na nájem. Tohle není hanba, berou jiní, tak proč ne vy?

hodnocení

1x

Levně uvařit lze. Ale je to jiné ve městě a na vesnici. Na vsi se leccos vypěstuje, ve městě se to musí koupit. Vypěstuji si nějakou zeleninu, mám 5 slípek. Dříve jsme chovali i králíky, teď už několik let ne.

Brambor jsem koupila 2 pytle v ceně 1 kg za korunu. Jednalo se o samosběr. Muselo se sebrat všechno, malé velké, naříznuté...aby bylo pole prázdné. A tak máme ty pěkné velké my a ty malé vařím slepičkám. Za stovku je to na celou zimu pro nás i pro ně. Navíc od skoukromého pěstitele, proto jsou krásně žluté.

Takže vařím třeba koprovou omáčku s bramborem a vajíčkem jen za cenu smetany. Kopr, vejce, brambory mám. V létě nasbírám houby, zamrazím. A stejně jako tu koprovku dělám houbovku, jen houby místo kopru. Levná je houbová smaženice, houby i vejce mám. Občas brambory s mlékem či s tvarohem. Pečené brambory ve slupce s máslem a česnekem, říkáme tomu "pečínky". Ten taky mám vlastní. Polévky - česnečka, zeleninová, bramboračka s houbami...Palačinky, lívance, vdolky...Obalím své patizony. V létě koupím ráda květák, když je v seýzóně levný. Už tady psali rádci o kuřeti, které není drahé. Stehna upeču, z prsou řízky nebo čínu, kostra zbyde na vývar, maso z ní ještě mohu obrat do rizota. Vodu máme ve studni, tu nepočítám, ale musím počítat její ohřev a plyn na vaření.

V létě se snažím co nejvíc zavařit, naložit, zamrazit. Dělám do sklenic zeleninové saláty, okurky, kečupy, základ na lečo z vlastních rajčat a paprik, strouhaná jablka na buchty, kompoty, rozmixované dřeně či ovocné přesnídávky. Chodím v létě na borůvky. Takže na zimu je pak na výběr.

V obchodech se nestydím dát do košíku zboží ve slevě, kterému dochází datum. Klidně vezmu vepřové, či kuřecí a udělám hned druhý den. Také ostatní zboží se nechá využít, když je to brzy a člověk na to nezapomene.

Ale, jak jsem už uvedla, je to na vesnici. Ve městě je to určitě trochu o něčem jiném. Jaga.

gordon
hodnocení

0x

mrkev je levna...1kg za 20 kc

nebo muzete jist to co jedli nasi chudi rodice--- klusky -- tim myslim uprazenou hladkou mouku, a pak zalitou vodou, nasledne se musi hodne michat aby nevznikly hrudky...vznikne kaše, ktera zasyti...casto se pridava mliko a maslo.

Minulý týden byla dokonce v akci za 11,90.

Ještě mě napadlo, když je syn, musel být i otec. Ten by měl přispívat, aby jeho dítě nehladovělo. Jaga.

xanxas
hodnocení

0x

Emilie,

jak už zde bylo psáno od pomoci přes Charitu, Potravinovou banku, přivýdělku - brigády (nejen v řetězcích, ale i např. Česká Pošta v celé republice nabízí nenáročnou krátkodobou brigádu na pozici "sčítací komisař" tj. roznos formulářů do domácností za 180,-- Kč/hod. v rámci Sčítání obyvatel 2021), ale i dávek ze sociálního odboru při ÚP, tak i příp. od nás běžných občanů, se Vám může dostat pomoci. Nenapsala jste ovšem, odkud jste.

hodnocení

0x

Kolik je klukovi?

hodnocení

0x

Musíte se zřejmě naučit kupovat potraviny v akci. Dělám v hypermarketu, takže vím kolik co stojí a mám přehled o slevách. Jak už psal někdo výše je dobré chodit nakupovat třeba hodinu před zavíračkou. Pečivo je o dost levnější, včetně sladkého. Pak třeba kuře. V akci bývá i za necelých 50,- kč kilo. Z toho se dá udělat hodně jídla. Stehna upéct nebo kuře na paprice, prsa na řízky nebo čínu. Ze hřbetu a křídel polívka. Luštěniny jsou za pár korun, k tomu třeba vajíčko. Teď jsme měli plato za 60,- kč. Vzhledem k této ceně vyjde levně vajíčková pomazánka. Další příklad, listové těsto jsme teď měli za dvacku. Do toho stačí na štrůdl i ty nejlevnější jablka. Nenapadá mne teď co vše lze za pár korun koupit. Ale 100% vím, že za 100,- kč na den, pokud budete vařit se lze velmi dobře uživit. Mám hodně kamarádek samoživitelek a co ty by za stovku na den daly.

au1
hodnocení

0x
prvne bych asi zrusil internet, a mobilni pausaly.v pripade netu to bude delat tak 5 stovek za mesic, coz vam zvysi denni moznost utraty za jidlo skoro o dvacku. ale jelikoz jste tak neucinila, souhlasim s milanem, a vasemu pribehu neverim :)

Paní píše, že má nedospělého syna. Pravděpodobně potřebuje internet k výuce.

hodnocení

0x

Tyto dotazy se tady množí a přijde mi, že to píše jeden a ten samý člověk. Ta podivná potřeba vypisovat nějaký jídelníček, ve kterém je vždy ta ovesná kaše a další jídla, po kterých se bude jenom tloustnout, když dnes je právě to tloustnutí obyvatel, na denním pořádku všude v médiích. A tady je navrch ještě ten pokus o citové vydírání s tím synem. Také tomu nevěřím.

Navíc, Suzy, třeba Milan chce pomoci a píše: Ozvěte se. Lidé se ptají na věk chlapce. Tazatelka sice napsala otázku, ale potom je už úplné ticho, spolupráce žádná. Také mi to připadá divné. Jaga.

jaj*
hodnocení

0x
Nevím jestli můj jídelníček vyjde na 50kc na den, ale musíte to brat jako 700Kč týdně. Stačí počkat na XXL týden lidl, kilo kuřecích prs za 110Kč, ryze arborio za 60Kč. Kolikrát tam maji maso za 90Kč za kilo, brambory za 30Kč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]