Ahoj, dělám vývar a měla jsem v lednici takovou tu balenou zeleninu, petržel, celer, mrkev, vše v jednom tacku. Bohužel teď koukám, že datum spotřeby vypršel před dvěma dny. Mrkev mohu dát jinou, ale nic jiného tady nemám. Bali by jste to použít? Po zakoupení až doteď jsem to měla celou dobu v lednici a viditelně tomu nic není, ale nevím nevím
Myslíte, že se v zelenině po dvou dnech rozmnoží jedovaté breberky? Bývaly doby, kdy se zelenina ukládala do sklepa na celou zimu a tyhle starosti nikdo neměl
Nekoukejte na papír, ale na to jak zelenina vypadá. Vypadá-li dobře (tedy jak z krámu), použijte a vařte. Na své zelenině ve sklepě datum spotřeby nemám a používám ji taky.
Nebojím se říci , že normální člověk pozná kdy kořenovou zeleninu vyhodit a kdy ji bez problémů dát a uvařit v polévce! A jen tak mimo soutěž.To je datum doporučené spotřeby,nikoliv datum použitelnosti!
Představ te si, že si koupíte kusovou zeleninu bez tácku. Tam nebude doba trvanlivosti/spotřeby napsaná vůbec. Pokud není zelenina nahnilá nebo plesnivá, normálně ji spotřebujte. Zapojte trochu hlavu
Balené zelenině na plastovém tácku, zabalené do folie, hrozí ze všeho nejdříve plíseň. Tedy vizuelně zkontrolovat, jestli tam neuvidíte bílé, delší chmýří nebo zelenou kratší plíseň, případně měkkou hnědou hnilobu /flek/.
Tato zelenina by měla být i po dvou dnech OK po dat. spotř.. Kořenová zelenina vydrží dost dlouho, ten datum spotřeby výrobce musí uvádět z nařízení a také se tím jistí proti reklamacím.
Nebála bych se jí použít, jak už tady píší přede mnou.
-------------------
Jako první kousek se začne kazit ten kousek, který je nějak poškozen - ulomen, nakopnut.
Zelenina je buď čerstvá, nebo zvadlá, nebo shnilá, nebo plesnivá. Zkuste uhodnout, které z nich se dají přetvořit do stavu "zelenina snězená" a které ne.
Tuto zeleninu zásadně skladuji v mrazáku,zpracovávám postupně.Pokud mám kořenovou zeleninu ze zahrady,zavařuji ji ve směsi se solí je výtečná do polévek i pod maso.Obsahuje celer a mrkev po jednom dílu a cibuli a petržej po půl dílu.Doplnuji je zelenou natí petržele a celeru.Smaží se na másle,nebo tuku na pečení.Osolí se přiměřeně,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.