Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Knihy - kam s nimi?

Od: magda odpovědí: 18 změna:
Ahoj, potřebovala bych poradit. Má babička byla velká čtenářka a mám po ní strašně moc knih převážně z červené knihovny. Opravdu hodně, několik velkých krabic. Bohužel babička zesnula a já nevím, co s tím. Vyhazovat knížky mi přijde nelidské. V antikvariátech takové staré romány už ani nechtějí. Máte nějaký nápad, kam je dát/ věnovat? Děkuji mockrát

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Knihovna to neveme?Nebo nabídnout domovu důchodců...

hodnocení

4x

Do knihobudky. V některých městech je na náměstích, něco podobného je třeba i v Tescu v Brně u vlaku.

hodnocení

3x

Dobrý den. Také na nadražích bývají knihovny. Co chcete tam dáte a třeba si i jinou vezmete, pokud by Vás nějaká zaujala.

hodnocení

2x

Co tzv knihoskříně? nevím kde bydlíte,ale třeba Slavonice na "Íčku"je knihoskříň -denně se tam zastaví cca 5 osob- dají tam co přečetli a vezmou si jiné, třeba v Merkuru na Vajgaru v JH ,ve vestibulu tak takový pultík.

hodnocení

2x

Pokud máte čas a chce se vám do toho, tak dát do inzerce, bazoš.cz, sbazar - na sbazaru můžete mít zdarma až 400 inzerátů, takže 400 knížek. Divila byste se, kolik lidí staré knihy shání, mnohdy už nesehnatelné. Majlant za to nečekejte, samozřejmě pár korun, ale za některou třeba i víc. Nejde ani tak samozřejmě o peníze, spíš o to, aby kniha ještě někomu posloužila a měl z ní radost. Sám to vím u dětských knížek, spousta velmi žádaných titulů se nedá už dnes sehnat (osobně nechápu, proč nedají dotisk). Taky jsem měl nějaké staré knížky, už přes polovinu také pryč. Nešlo tedy o červenou knihovnu, tam přesně nevím, jaký bude zájem. Ale za zkoušku nic nedáte. Stačí nafotit, dát nějakou symbolickou cenu. Jde samozřejmě o to, zda to máte kde skladovat. Ale co mám z inzercí zkušenosti, tak do roka je většina věcí pryč. Je pravda, že budete muset nějaké knihy asi poslat, s tím taky počítejte, lidé nebudou z okolí. Nebo můžete zkusit dát na aukro od jedné koruny - to je zdarma. Na sbazaru a aukru i bazoši.cz pak můžete inzeráty obnovovat libovolně zdarma dlouho.

Jinak samozřejmě různé antikvariáty a podobně.

doplněno 31.01.21 13:28:

Ještě mě napadlo ty knihy projít, pokud to třeba není nějaký komplet děl, dost možná že ano. Vyžaduje to samozřejmě ale čas a trpělivost. Ale hodně lidí by mohlo mít zájem o všechny knihy/díly daného spisovatele na dané téma. Pokud už byste šla cestou inzerce, tak jít touto cestou, nabídnout více kusů, ucelených. Někdo radši koupí celou sadu než to pak shánět po jedné a ve výsledku pak můžete získat i větší cenu za ně. Pro inzerci bych se nyní přimlouval i z toho důvodu, že obchody jsou zavřené, takže lidé hledají hodně na internetu, myslím, že nyní se na internetu dá prodat hodně věcí a nebo najít lidi, kteří o to opravdu stojí a měli by z nich radost (lidé mají nyní díky izolaci doma více času se tomu věnovat, když jsou hospody, divadla atd. zavřené). Zaznamenal jsem třeba informaci, že je větší zájem o různé hry, protože si lidé doma více hrají. U knih to může být podobné, lidé mají více času na čtení. Této možnosti bych využil.

Vyhození úplně až úplně poslední možnost, kdyby nebylo zbytí.

kicune*
hodnocení

1x

Souhlasím, že knihy se nevyhazují. Vždy najdete někoho, kdo si to rád přečte.
A jako pravidelný "krmič" knihobudek nabídnu právě toto řešení :) Např. u nás jsou tři, už jsem do nich narval tak 5-6 banánovek.

A dobře se knihy udávají na bazoši, já tam chodím pravidelně šmejdit, jestli tam nenajdu něco pěkného. Pokud je nechcete prodávat, dejte je tam hromadně a pouze za odvoz, je velmi pravděpodobné, že se ozve třeba nějaký antikvariátník, nebo někdo ze sociálních služeb, kdo si je odveze všechny.

Také už se stalo, že se ozvali cikáni, chtěli to všechno a byla toho spousta. Inzerující se divil, co že je naše milá menšina tolik sečtělá. Pak se dozvěděl, že to chtěli na topení. Tak nedal nic.

Jinak knihobudky jsou prima. Také vozím do dvou, v sousední obci a na nádraží. Máme spoustu knih po nebožtíku tchánovi. Naopak jsem tam zase už pár pěkných knih našla. Teď, když nefungují knihovny, z knihobudky i čtu. Vyberu, přečtu a zase donesu zpátky. Jaga.

kicune*

Kdyžtak si nechte knížky projít nějakým odborníkem, já zdědil po otci cca 10 tisíc knížek, na radu kamaráda jsem si zavolal sběratele knih a skutečně, byly tam vzácné sběratelké knihy, za které mi nabídl bezmála 35 tisíc. Asi 1500 jsme si jich nechal a zbytek jsem rozdal, třeba např. do knihobudek :)

hodnocení

0x

Zkuste to dát za odvoz na Nevyhazujto. Sám jse to tak tak udělal.

nevyhazujto.cz/...

leoss
hodnocení

0x
Do spalovny

Fuj.

Co by za ty knihy daly babky v domově důchodců.

er
hodnocení

0x

Většinou každé město nebo obec vydává své noviny. Tam se obrátit, dát inzerát. Můžete knihy jen darovat. Někdo starší, osamělý by mohl mít zájem a mít z nich velkou radost. A vy také, že jste je nemusela po babičce vyhodit. U nás např. i v Bille je taková tabule s vyvěšenými inzeráty.

sirokko
hodnocení

0x

Tak zrovna u takového braku (tím se nijak nedotýkám literárního cítění babičky), jako je červená knihovna bych neměl dilemata to dát do sběru...

bookarie
hodnocení

0x

Knihobudka (často je jich v jednom městě víc), možná reknihy (ale to nevím, jestli nějak nemají omezené "staří"těch knih) zkuste jiný antikvariát, stacionáře a nemocnice, bazar, možná nějaké FB skupiny...

stare-knihy.cz/...

vykupujeme-knihy-online.c/...

antikavion.cz/...

Pokud máte Facebook, zkuste dotaz položit ve skupině Knižní závisláci, možná poradí.

Ale jsem ráda, že byste s nimi ráda něco provedla a nevyhodila je :)

floro*
hodnocení

0x
Nafotit na bazos (a podobně inzerce) a nabídnout.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

ted se pry knihy prodavaji ve velkem, kazdy kdo jede praci online z domova a ma nejake videotelefony, tak chce vypadat jako inteligent, takze ma plne skrine knizek za sebou

anonymni357
hodnocení

0x

Na nektere knihy a na velke mnozstvi nejsou knihobudky vhodne.Desitky let cekam,kdy ti ochranci zivotniho prostredi pochopi,ze jednou z cest by byly jakesi prostory,pristresky u kazdeho sberneho dvora,kam by lide odkladali jeste pouzitelne veci.Tedy i knihy.Po nejake dobe nezajmu by se teprve likvidovaly.Hlavni problem bude to,ze to odporuje dnesni ekonomicke predstave,to by potom ty firmy ,chudinky ,nemohly tolik prodavat.Vim,ze vam tim nepomohu,omlouvam se.

anonymni357

Ja to delam tak,ze dam knihy v krabici do autobusove zastavky,ktera je u nas ve vsi u kontejneru, a kdyz uz nic neubyva,dam do kontejneru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]