Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prošlé lasagne

Od: ejda odpovědí: 10 změna:
Dobrý večer, mám problém, koupila jsem si v lidlu hotové lasagne a měla je týden v ledničce, dnes jsem je otevřela a upekla v troubě až po jejich konzumaci jsem zjistila že jsou již 3 dny prošlé, datum spotřeby bylo do 27.1. 2021
Myslíte že se mi může něco stát?
Snědli jste už někdy něco po lhůtě a bylo vám něco?
Děkuji za odpovědi
Trošku mě to znepokojuje když tam byl sýr a mleté maso :(

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

7x

Na 99% v pohodě.. Předpokládám že to nebylo nafouklý, zelený a po otevření nesmrdělo hnilobou.. Vůbec bych se nebál...

ejda
hodnocení

Nene nic takového, tak snad to bude v pořádku
děkuji moc :))

kicune*
hodnocení

3x

Já před rokem snědl 14 let starý maďarský guláš v konzervě. Nevím, počkám radši ještě tak roček a pak napíšu, jestli to se mnou něco udělalo.
Pls dont panic *pozdrav*

ejda
hodnocení

No pane jo :D
V tom případě moje obavy že by mi z těch lasagni něco bylo jsou rázem pryč :D
Děkuji :))

hodnocení

1x

Tři dny nic neznamenají, i když tam byl sýr a mleté maso. Kdybyste je tam zapomněla měsíc, už bych se obávala víc. Občas jsem taky něco snědla po záruční lhůtě. Pokud to nebylo dlouhou dobu, nic se neděje.

Pokud Vám lasagne chutnaly a nic Vám po nich nebylo, je všechno v pořádku. Jaga.

kvetik*
hodnocení

0x

Předpokládám, ,že prošli tepelnou úpravou, takže pokud nebyli zelené či prostě evidentně zkažené, tak se nic neděje. Mě se pravidelně stává, že zapomenu zpracovat tvaroh. I když je prošlý, tak ho okouknu, ochutnám a většinou mu nic není. Švagr to vzal do extrému a sežral půl roku prošlý jogurt. Nebylo mu vůbec nic.

hodnocení

0x

Promiňte, ale opravdu si myslíte, že ty lasagne jsou ještě 27.1.2021 ve 23:55 hod jedlé, ale už 28.1.2021 v 00:05 hod zdravotně závadné a bude vám po nich špatně*zed*

Také si ujasněte, co znamená datum minimální trvanlivost a datum doporučené spotřeby a rozdíly mezi nimi. A ve všech případech jsou na prvním místě senzorické vlastnosti, především vzhled a vůně. Řídit se bezmyšlenkovitě daty, natištěnými na obalu je nesmysl. To slouží jen jako základní vodítko. Často tu v jedné prodejně kupujeme potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivost za zlomek původní ceny a ještě jsme se nesetkali s tím, že by něco bylo zkažené. Na rozdíl od baleného masa z jiné prodejny, které několikrát po rozbalení páchlo tak, že to pomalu nešlo vyvětrat. A to 14 dní před datem doporučené spotřeby.

K tomu půl roku prošlému jogurtu: Poměrně často se mi stává, že mi v lednici zůstaně německý šlehačkový puding až 3 měsíce po datu spotřeby.Všechny normálně sním, protože senzorické vlastnosti se nezměnily. Ovšem už jsem se setkal s českými (většinou) jogurty, které měly do doporučené spotřeby dost daleko a přitom mi po otevření málem vyběhli naproti, doprovázené krásnou šedozelenou plísní.

kvetik*

Ten jogurt byl kvalitní, ve skle. Nějakou jogobelu nebo danone by asi raději nezkoušel :D

Šedozelená plieseň, to je život. A kde je život, tam je Mattoni. Ste si istý, že to bol jogurt? ;)

hodnocení

0x

Pokud jste se nepřehlédla a nebyly prošlé 3 měsíce, tak se ničeho nebojte. Po těch 3 měsících bych už byl asi lehce nesvůj, a jestli to byly dokonce 3 roky, tak to už bych asi spěchal na pohotovost *smich*

Pokud potravina vypadá, voní a chutná normálně, většinou na datum spotřeby moc nekoukám. Nejstarší, co jsem asi jedl byla čokoláda, kterou jsem objevil na půdě (v létě běžně 40 stupňnů) v bedně se svatebními dary 18 let po svatbě. (to jsem trochu váhal, byla lehce šedivá). Nic mi nebylo. Konzervy "pražské šunky", nalezené při vyklízení pozůstalosti byly prošlé cca 5 let. Nic mi nebylo. Vepřová konzerva jsem semnou jezdila po dovolených k moři 3 roky, pak zkončila další 2 roky na chatě. Nic mi nebylo. Ale to byly konzervy, u mléčných výrobků bych si to asi takhle dlouho nedovolil.

doplněno 31.01.21 09:03:

Ještě jsem si vzpoměl na konzervu slaných arašídů, které známému věnoval americký voják při osvobození Plzně a kterou jsme otevřeli někdy kolem roku roce 1970. Tak výborné buráky jsem od té doby nejedl. *frajer*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]