Nejste přihlášen/a.
Já bych paštiku ani z hlavy, ani z kolena nedělala. Já bych ji dělala z plecka, kousku bůčku a kousku jater. Případně z odřezků, které řezník prodává.
Hlavu bych udělala jako ovar nebo jako jitrnicový prejt a koleno bych upekla se zelím a co se nesní, srolaovala bych a jako lisované koleno na studeno ke chlebu.
Na paštice je dobré to, že se nechají zpracovat jakékoliv zbytky. Tedy z jakéhokoliv masa, přidat cokoliv.
Babička tchyně po zabíjačce dělala domácí paštiku, pomáhala jsem jí. Vzpomínám jen - zbytky masa od zabíjačky, takové ty kousky, cancoury, libové i tlustší,co se leckde odříznou, protože překáží. Bylo jich půl hrnce. Do toho přidala 15 cibulí, oloupaných, nakrájených na čtvrtky. Nic víc. Žádná játra, žádná vejce, žádnou zeleninu.
Jen koření. To nijak neměřila, vždycky říkala: "do dolíčku." To znamená do dolíčku v dlani. Ale jaké koření, nevím. Dokud žila, přišlo mi hloupé se ptát, aby si nemyslela, že uvažuji o jejím konci. Pak sice žila, ale hlava už byla taková, že to dohromady nedala. Škoda, bylo to moc dobré.
Vím je, že po rozdušení se paštika 2 x najemno pomlela, /už při mletí to bylo úžasné, poctivě jsem ochutnávala /dávala se do malých sklenek od dětské výživy a ještě sterilovala. Dobrota to byla náramná. Prý to měla recept od nějakého řezníka, který to dělal kolem roku 1940. A já, blbec, jsem si to nenapsala. Protože jsem se bála, "aby si babička nemyslela." Dneska si nadávám. Tohle už asi nikdy neochutnám. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.