Nejste přihlášen/a.
Máme ještě velké množství brambor, koupili jsme velký pytel. Začínají klíčit. Co s nimi, dají se třeba nakládat?
Pokud nejsou klíčky moc dluhé, bramborám nijak nevadí. Když je ale necháte přerůst, hlízy se začnou zcvrkávat a zpracování je pak obtížnější. Opakovaně je odlamujte, ať se brambory klíčením zbytečně nevysilují. Nic jiného dělat nemůžete. Brambory normálně konzumujte.
Nevím, co je pro Vás "velké množství", ale pamatuji doby, kdy se brambory na uskladnění prodávaly jen na podzim v 50 kg pytlích. Kupovali jsme tehdy 3 metráky a musely ve sklepě vydržet až do jara. Ovšem je fakt, že pak mívaly "klíčky" až 1/2 metru dlouhé a na "klíčkách" už se začaly tvořit nové hlízy. Škrábání (spíš okrajování) už pak bylo trochu náročné .
Doporučuji je ve zvýšené míře konzumovat. Běžně dávám dva až tři vařené brambory do kynutých těst, preferuji v tuto dobu bramborové knedlíky před houskovými, zapečené brambory před flíčky, nezapomínám na bramboráky. Až na jaře brambory dojdou, neznamená to, že si je v obchodě občas nekoupím, ale pak zase více vařím jako přílohu rýži a těstoviny.
Bramborový salát, bramborové knedlíky, francouzské brambory, bramboračka i jiné polévky, brambory jako příloha, bramboráky...Možností je mnoho, není snad nikdo, kdo by neměl rád brambory.
Myslím, že pytel pro rodinu není nijak mnoho. Brambory přebrat, klíče odstranit, přeložit do lísek a vydrží až do jara. Nanejvýš budou trochu vrásčité.
Jeden recept, jak je využijete: kastrol vytřít tuhým máslem, aby tam kousky zůstaly. Brambory oloupat, nakrájet na tenké plátky. Do kastrola vrstvu brambor, osolit, na to nahrubo nastrouhaný měkký salám /gothaj, junior, točený, špekáčky.../ a tvrdý sýr. Opět brambory, sýr a salám, osolit. Zakončit bramborami, ty osolit, opepřit a navrch několik kousků nakrájeného másla. Dát přikryté do trouby péct. Když brambory změknou, zalít je mlékem s rozšlehaným vajíčkem a dopéct odkryté, aby pokrm zčervenal. Když k tomu přidáte nějaký zeleninový salát /lajdákům stačí i steril.okurka/, je to hrozně dobrý oběd. Bylo to nejoblíbenější jídlo našeho syna. Říkal tomu FRBR /od francouzské brambory/, i když se to od nich dost liší. Jaga.
Konzervovat nejdou. Jedině uložit do chladu, vlhka a temna (což je vlastně konzervace ). Nám ve sklepě vydrží pohodlně rok i víc, ale samozřejmě nějaké klíče nadělají. Průmyslově se to řeší postřiky, proto kupované brambory neklíčí. Čím méně klíčů mají, tím lépe, protože klíče jim berou vodu. Když jsou v teple, tak jsou na jaře smrsklé a gumové a samý klíček.
Pytel brambor do jara je pro rodinu ještě i málo. Ještě budete i dokupovat. Můžete brambory dělat jako přílohu k hlavnímu jídlu, místo kyn.knedlíků, bramboráky z vařených nebo syrových strouhaných brambor, noky, brambůrky solené, brambory jen tak celé upéct v troubě-jsou jako z táboráku, bramborové knedlíky k masu, ovocné bramborové knedlíky bramborovotvarohové placičky nasladko nebo naslano, zapečené se zeleninou, masem... Brambory by měly být uskladněné v temnu, aby nezezelenaly.
Řada hotových jídel z brambor se dá mrazit.Takže není co řešit.0 kg pytel se dá určitě rychle zkonzumovat.
JABRAKA
Před cca 50 lety jsem v nějaké družstevní prodejně objevila sterilované brambory - koukala jsem jako zjara, ale ony fakt byly k jídlu. Tak jsem to ze zvědavosti vyzkoušela doma taky. Oloupané brambory nakrájet jako na vaření, dát do sklenic, přidat sůl (lze i kmín), zalít převařenou vodou a klasicky zavařit. Jen si musíte vyzkoušet teplotu a čas. Pro běžný provoz se to asi nevyplatí, ale když nevíte co s nimi, je to možnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.