Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s velkým množstvím brambor?

Od: boban® odpovědí: 18 změna:

Máme ještě velké množství brambor, koupili jsme velký pytel. Začínají klíčit. Co s nimi, dají se třeba nakládat?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Obrat klíčky a zpět uložit do sklepa. Jinak spoustu zapečených brambor, ale kvůli klíčení je rychle spotřebovat nemusíte.

hodnocení

5x

Pokud nejsou klíčky moc dluhé, bramborám nijak nevadí. Když je ale necháte přerůst, hlízy se začnou zcvrkávat a zpracování je pak obtížnější. Opakovaně je odlamujte, ať se brambory klíčením zbytečně nevysilují. Nic jiného dělat nemůžete. Brambory normálně konzumujte.

Nevím, co je pro Vás "velké množství", ale pamatuji doby, kdy se brambory na uskladnění prodávaly jen na podzim v 50 kg pytlích. Kupovali jsme tehdy 3 metráky a musely ve sklepě vydržet až do jara. Ovšem je fakt, že pak mívaly "klíčky" až 1/2 metru dlouhé a na "klíčkách" už se začaly tvořit nové hlízy. Škrábání (spíš okrajování) už pak bylo trochu náročné ;).

Taky,taky za komančů se objednávali, přijelo auto, složili to před panelák,my to pak přebrali a odnosili do sklepa, vydržely do jara.Nostalgie mě přepadla.

Tak jsem si vzpomněl, jak někdy v roce 1964 přivezli barambory pro školní jídelnu a vysypali je na hromadu přímo na chodník před školou. Toho se samozřejmě nedalo nevyužít a strhla se "bramborová" bitva *smich*. Následky byly nedobré - třídní důtka pro účastníky bitvy a pomoc při úklidu brambor do skladu. :(

id
hodnocení

5x

K jaru z přebytku brambor vařím v mikrovlnce bramborové knedlíky, pak plněné br. knedlíky škvarky nebo uzeným. Rozdělím dle porcí na papírové tácky, zabalím do potravinové fólie a šup s nimi na mrazák. Je to rychlovka a je fajn mít něco, z čeho lze rychle vyrobit oběd.

hodnocení

4x
Když se řekne velké množství brambor tak mě rozhodně nenapadne jeden pytel :) Chtěl jsem poradit jak doma vyrobit z brambor lihovinu ale to u půlky pytle co vám zbyde nemá smysl řešit.
Udělejte hranolky smažené na půl a dejte je do mrazáku. Před použitím je už jen dosmažíte do křupava. Na rozdíl od vařených brambor jim mráz neublíží.

hodnocení

3x

Doporučuji je ve zvýšené míře konzumovat. Běžně dávám dva až tři vařené brambory do kynutých těst, preferuji v tuto dobu bramborové knedlíky před houskovými, zapečené brambory před flíčky, nezapomínám na bramboráky. Až na jaře brambory dojdou, neznamená to, že si je v obchodě občas nekoupím, ale pak zase více vařím jako přílohu rýži a těstoviny.

hodnocení

2x

Bramborový salát, bramborové knedlíky, francouzské brambory, bramboračka i jiné polévky, brambory jako příloha, bramboráky...Možností je mnoho, není snad nikdo, kdo by neměl rád brambory.

Myslím, že pytel pro rodinu není nijak mnoho. Brambory přebrat, klíče odstranit, přeložit do lísek a vydrží až do jara. Nanejvýš budou trochu vrásčité.

Jeden recept, jak je využijete: kastrol vytřít tuhým máslem, aby tam kousky zůstaly. Brambory oloupat, nakrájet na tenké plátky. Do kastrola vrstvu brambor, osolit, na to nahrubo nastrouhaný měkký salám /gothaj, junior, točený, špekáčky.../ a tvrdý sýr. Opět brambory, sýr a salám, osolit. Zakončit bramborami, ty osolit, opepřit a navrch několik kousků nakrájeného másla. Dát přikryté do trouby péct. Když brambory změknou, zalít je mlékem s rozšlehaným vajíčkem a dopéct odkryté, aby pokrm zčervenal. Když k tomu přidáte nějaký zeleninový salát /lajdákům stačí i steril.okurka/, je to hrozně dobrý oběd. Bylo to nejoblíbenější jídlo našeho syna. Říkal tomu FRBR /od francouzské brambory/, i když se to od nich dost liší. Jaga.

hodnocení

0x

Že začínají klíčit znamená, že je máte v teple. Co s nimi. Olámejte klíčky hned nebo nechte být a olamujte před spotřebou. Normálně používejte, nic jim není. Vařit loupané kvůli solaninu. Mám ještě zhruba metrák, klíčit tu a tam začínají, ale nepřipadá mi, že bych jich měl moc.

trtr
hodnocení

0x

Zkuste k bramborám dát pytel nebo dva dřevěného uhlí, prý to omezuje klíčení (ideálně např. v nízké bedně a na to bednu brambor). Teplota skladování je ale také důležitá.

makk
hodnocení

0x

Konzervovat nejdou. Jedině uložit do chladu, vlhka a temna (což je vlastně konzervace :) ). Nám ve sklepě vydrží pohodlně rok i víc, ale samozřejmě nějaké klíče nadělají. Průmyslově se to řeší postřiky, proto kupované brambory neklíčí. Čím méně klíčů mají, tím lépe, protože klíče jim berou vodu. Když jsou v teple, tak jsou na jaře smrsklé a gumové a samý klíček.

xxk
hodnocení

0x

Pytel brambor do jara je pro rodinu ještě i málo. Ještě budete i dokupovat. Můžete brambory dělat jako přílohu k hlavnímu jídlu, místo kyn.knedlíků, bramboráky z vařených nebo syrových strouhaných brambor, noky, brambůrky solené, brambory jen tak celé upéct v troubě-jsou jako z táboráku, bramborové knedlíky k masu, ovocné bramborové knedlíky bramborovotvarohové placičky nasladko nebo naslano, zapečené se zeleninou, masem... Brambory by měly být uskladněné v temnu, aby nezezelenaly.

jabraka*

Řada hotových jídel z brambor se dá mrazit.Takže není co řešit.0 kg pytel se dá určitě rychle zkonzumovat.

JABRAKA

Budu oponovat. Vařené brambory se sice zmrazit dají, ale po rozmrazení nejsou k jídlu. Teda sníst se samozřejmě dají, ale jsou blátivé a nechutné. Já zmrazuju prakticky všechno, ale vařené brambory určitě ne.

hodnocení

0x

Před cca 50 lety jsem v nějaké družstevní prodejně objevila sterilované brambory - koukala jsem jako zjara, ale ony fakt byly k jídlu. Tak jsem to ze zvědavosti vyzkoušela doma taky. Oloupané brambory nakrájet jako na vaření, dát do sklenic, přidat sůl (lze i kmín), zalít převařenou vodou a klasicky zavařit. Jen si musíte vyzkoušet teplotu a čas. Pro běžný provoz se to asi nevyplatí, ale když nevíte co s nimi, je to možnost.

liska5

To jsem za život viděla víckrát - brambory na bramborový salát na kostičky a zavařené ve sklenici. Jednou jsem je koupila ze zvědavosti. Konzistence akorát, a byly lehce okyselené. Mně by se víc hodily lehce osolené s troškou kmínu...

hodnocení

0x

Nemrazit, jsou pak nasládlé a rozblácené, ani nezavařovat, to nejde vůbec.

Spotřebovávat.

Vařit a jíst . Mnoho receptů je na netu. Budete mít na další rok přebramborováno a pak si na podzim koupíte jen tolik, kolik zbaštíte a dokupovat čerstvé z trhu, nebo obchodu. ;)

guma
hodnocení

0x

Pokud brambory ve sklepě klíčí je potřeba je otáčet. Zespodu jsou vlhké a potom tvoří klíčky. Otáčením brambor se tomu trochu zamezí. Otáčet tak jednou za 14 dnů až 3 týdny. Je to trochu práce, ale skladovatelnost se výrazně prodlouží.

Jinak zmrazené bramborové knedlíky mi nechutnají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]