Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Listové těsto - recept

Od: daisyy odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
dalo by se těsto v receptu považovat za listové (viz foto)? Mohlo by se použít například na štrůdl? S pečením nemám tolik zkušeností a matně si vzpomínám, že jsem toto těsto použila, ale už nevím na co. Vím jen, že mě recept kdysi zaujal, ale nikde na internetu jsem nenašla stejný na listové. Nebo se jedná o jiný druh těsta? Děkuji.
Po vložení dotazu se mi špatně nahrála fotka, je špatně otočená, za to se moc omlouvám.

Listové těsto - recept

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Lístkové těsto to není - to vzniká skládáním a opakovaným překládáním dvou druhů těst (tučného a vodového). Z vodového potom vzniknou lístky, a z tukového mezery mezi nimi (resp. tukové těsto se víceméně rozpustí a tuk se vsákne do lístků z vodového těsta). Ve vašem receptu nejsou podmínky pro vznik takové situace.

hodnocení

2x

Je to těsto, kterému se říká "křehké" a používá se právě na francouzské quiche nebo americké páje.
Není listové, protože nemá tu lístečkovou strukturu.

hodnocení

1x

Tohle není lístkové těsto, ani bych jej nepoužila k nahrazení lístkového těsta. Nebude lístkovat a to je podstatná chyba.

Lístkové těsto dělám ze 2 těst:

1. těsto: 15 dkg hladké mouky /prosáté/, 3 žloutky, špetka soli, 1 lžíce octa, 3-4 lžíce vody, podle potřeby. Vypracovat dobře těsto, hodně hníst, jako třeba na nudle, až se budou dělat puchýřky.

2. těsto: 15 dkg prosáté hladké mouky, 1/4 kg másla. Nejlepší bylo vážené, ale kde je mu dneska konec. *bzum* Zpracovat v těsto, rychle, aby máslo nezřídlo.

Z 1. těsta vyválet placku, na ní po celé ploše naplácat 2. těsto, uzavřít jako obálku, přehnout, dát do lednice na 15 minut. Pak nerozbalovat, ale znovu rozválet, složit a na 15 minut do lednice. Potřetí také tak. Tím se obě těsta propojí, vytvoří vrstvičky, které po upečení krásně lístkují.

Je to dost pracné, ale pokaždé se mi to báječně podařilo. *palec2* Jaga.

hodnocení

1x

Není, tohle je těsto "křehké". Tohle těsto lístkovat nebude. Napište co chcete péct. Mám recept na domácí listové těsto, ale to už se musí trochu umět. Když budete mít zájem, pošlu ho.

hodnocení

1x

Optravdu tohle není lístkové těsto. Já jsem objevila mražené lístkové těsto u Hrušky a v Kaufu, za 13 kč. Stále mám na mrazáku jedno nebo dvě. Nemá cenu se dělat s překládaným těstem. Je to příliš pracné.

Taky lidl má výborné mražené těsto za dobrou cenu. Fakt bych se s tím nepachtil. V mražáku ho máme pro strýčka příhodu pořád...

Klasickým způsobem je to na půlku odpoledne, ale já to dělám tak, že vodové těsto nechám odpočinout přes noc (uvolní se v něm hodně lepku) a potom celé lístkové těsto poskládám naráz - kvůli tomu dlouhému prvotnímu odpočinku se netrhá. Dělám ho vždy hodně, do zásoby (z obchodu mi nechutná).

ghfdd
hodnocení

1x
Strudl z toho určitě půjde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]