Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Pečené koleno bez předvaření

Od: babajaga® odpovědí: 24 změna:
avatar babajaga

Dobrý den,

poslední den v roce lidé rádi konzumují vepřová kolena. Dělávala jsem je také, uvařila jako ovar, k tomu křen, víc druhů hořčice, čerstvý chléb.

Letos bych raději koleno upekla, mám pěkné, zadní. Podobný dotaz jsem už vložila v červnu letošního roku, pomohla mi jediná rozumná odpověď, od Štíra. Ten ale koleno předváří.

Raději bych rovnou pekla. Když koleno povařím, všechno to dobré se vyvaří do vody a pokud nechci z vývaru polévku, jde to do pryč.

Proto bych se znovu zeptala, zda někdo z vás nepeče přímo syrové koleno. Prosím, ne na pivu. Z rodinných důvodů je u nás pivo tabu. A vše ostatní, v čem je alkohol, taky.

Našla jsem na netu dost receptů, ale většinou se koleno předváří. Pečete ho, prosím, někdo přímo, bez předváření? Budu ráda, když se podělíte o recept. Jak připravit, jak dlouho péct, na jakou teplotu...Pivo ne! *pivo* Děkuji - Jaga.

 

 

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

7x

Dobrý den babi,

já peču koleno rovnou, nedávno taky zadní. Podlévám/přelévám vývarem hovězím, když mám, jinak vodou.

Před pečením řádně osolím,opepřím, potřu trochou hořčice a česneku, jen trochu aby se nepálilo. Někdy peču

s čerstvou šalvějí či rozmarýnem na cibuli. Peču dlouho cca 3-4 hod. max na 120 stupňů.

Pečené koleno bez předvaření

 

hodnocení

5x
avatar clayman
Zkuste pomalé pečení. Hned ráno, třeba v 7 hodin, dejte péct přikryté na 120-130C, hodinu před obědem zvyšte na 180C a půl hodiny odkryjte a dopečte do křupava. Při pomalém pečení se podleva jen trošku. Maso pustí hodně a neodpari se.

 

hodnocení

5x
avatar babkazov

Já jsem koleno pekla naposledy před měsícem. Dcera mi vyprávěla, jak ji seřval řezník, že koleno vaří a nechá nejlepší dobrotu vyluhovat do vody. Už několikrát podle jeho rady takhle pekla. A já také. Večer jsem nařízla kůži po celém koleni, nasolila a nakmínovala, v přikrytém pekáčku v lednici. Ráno, ještě před kafem jsem podlila a šoupla do trouby na 90°C. V 11 bylo měkoučké, tak jsem odkryla a do oběda pekla spíše pro barvu. Paráda! Nikdy nevařím. *palec2*

Díky.

Ale - jak mám vědět, kdy si dáváte to kafe :-D?

Ahááá, to je pravda. Vstávám brzy. Ale není problém šoupnout do trouby cca v 6 hod a jít si zase lehnout. *mir*

 

hodnocení

4x
avatar boba

Já ho nepředvařuji, rovnou peču, ale vykostím ho. Ještě se mi nestalo, že by bylo tuhé. Krásně se upeče do měkka. Ale opravdu je potřeba vyndat kost, jde to dobře ostrým nožem. A maso zůstane vcelku.

Peču ho jako klasické vepřové, jenom osolené s trochou kmínu, podlité vodou. Asi na 180 stupňů, určitě dvě hodiny, zkouším vidličkou a během pečení otáčím.


doplněno 29.12.20 10:54:

Zapomněla jsem, že na 180 peču jen první hodinu, potom snížím teplotu na 150 a dopékám dokud není měkké.

 

hodnocení

3x

Jago, rady tady už máš dobré, ale rozhodně nevykostit. V kosti je právě právě ten šmak. Nebo když už, tak tu kost péci také. Společně s masem a v tom případě by bylo dobré ji přeseknout sekerkou. Pak je výborný ten sůsek. A péci na nízkou teplotu a třeba i 3 hodiny a pak opéci kůrčičku. Ale to už psali jiní.

 

hodnocení

2x
avatar stir

já ho vařím právě i z časové úspory, nechce se mi mít zaplou troubu několik hodin;) Výhoda taky je, že když otevřu papinak a je kolinko měkoučké, vytáhnu lehce kosti ven a koření se při vaření lépe dostane do masa. Pak už stačí jen chvilka v troubě. Vývar samozřejmě použiji při opékání, kolínko je šťavnaté. Dá se i naložit na několik dní a pak grilovat vcelku a to je pak taky pochoutka. Ono když se peče zvláště při vyšší teplotě, maso vysychá a koření se nedostane všude, takže pomalu, otáčet, polévat a hlídat

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Musím se vrátit a dodat: Jednou, až budete mít odvahu, vyzkoušejte, třeba na kuřeti, to se dá snadno napravit, "pomalé" pečení. V přikrytém pekáčku, trochu podlité, od rána, bez varu, 80 -90°C. Ne víc! Neodkrývat, nepodlévat, netrnout, nebát se. Odolat a otevřít až kolem 11.hodiny. Bez páry, bez vůně nebo smradu, bez dlouhého větrání ještě druhý den. *palec*Takhle jsem začínala, když jsem o "pomalém" pečení slyšela poprvé. Musím maso, bílkoviny a už jsem takovou úpravu vyzkoušela na veškeré důbeži, kačení čtvrtky miluji, na vepřovém, včetně bůčku, kolena a nožek, také. Jen na hovězí nemám odvahu. Vyzkoušeno, zaručuji úspěch bez větrání a bez tuhého masa. Fakt to funguje. Spotřeba elektřiny je stejná, jako rozhicovaná trouba 2 hodiny.

P.S. také se dá takto použít igelitový rukáv, místo poklice.

rajskyprotlak

Naprosto souhlasím, třeba takto pečená kachna se zbaví navíc přebytečného tuku, jen se na jazyku rozpadá! Jenom to píšu a už slintám. :)

 

hodnocení

avatar babajaga

Děkuji vám všem, ta fotka od Marečka je navíc moc lákavá.

Vývar na podlévání si udělám, mám kosti hovězí, vepřové a kančí. Tak se pečení snad povede. Dík.

Jinak chápu, že se musí dlouho a na nižší teplotu. Snad se zadaří. *palec2* Jaga.

dvorecek*

já nevykošťuji, jen rozříznu až obnažím kost, ono pečení s kostí je vždy chutnější ;)...tak ať se Vám povede :)

Já lehce naříznu - jak tu bylo napsáno, uvařím do poloměkka, přendám do pekáčku a pak podlévám tou vodou, ve kterém jsem koleno předvařila. Moc to nejím, ale manželovi to takto chutná nejlépe.

Tak tak babi, je fajn si při obíračce namočit chlebík do silného sosíku*palec*

Určitě se povede:)

hodnocení

Děkuji za vaše rady, už mi tečou sliny. Příští rok napíšu, jak se zadařilo. Jaga.

hodnocení

Srihla jsem napsat ještě letos. Koleno se mi moc povedlo, kůži jsem pokrájela na čtverečky, přelévala výpekem. Pekla jsem to skoro celý den, pomalu, v mírné troubě.

K tomu čerstvý chléb, křen ostrý jako žiletky, hořčice, okurky, beraní rohy...a taky ten sosík a bylo to moc fajn.

Děkuji za všechny vaše rady. A hezký nový rok všem, lepší, než ten letošní. Jaga.

Děláte chutě, tak jsem si taky koupil velké koleno :)
hodnocení

Chválím Vám to, Štíre, to byla ta nejlepší investice, kterou jste mohl udělat. *palec* Tak ať chutná. Jaga.

Takže včera jsem si dal to velké kolinko a bylo výborné, samosebou je tam i na dnešek a možná ještě zítřek, manželka má ráda to libové mekoucke masíčko a já zase to tučné. Potřeboval bych tak 7kg přibrat, tak si koupím zase :)

Štíre, mohu přidat nevyžádanou radu? Když jsme a caravanem jezdili na ryby, vařila jsem nebo pekla doma koleno. Ještě horké vykostila, posolila, popepřila, smotala do ruličky a zabalila do alobalu. Lisované koleno po domácku. Po vychlazení jsem krájela na kolečka na chleba. A okurčičku k tomu. Jo a pivečko tu dobrotu umocnilo.

 

To dělám taky, uvařím v tlakaci do měkka, vytáhnu kosti a dám do skleňáku, zaleju vývarem a dotáhnu víčko. Jak kolinko chládne, víčko se ještě víc přisaje jako u zavařování. Ještě mám 0,7 sklinku v lednici. A taky mám někde takovou nádobu s pružinou na výrobu šunky a sunkove kolinko je nej

Štíre a jak dlouho to vydrží? A musí to být v lednici? Asi zítra poběhnu pro nějaké macaté koleno. Mám na to děsnou chuť. Asi tam bude také hodně rosolu a ten já moc ráda.

Normálně asi jako zavarenina. Mám ho zapomenute v lednici asi dva měsíce. Menší skleňák jsem už sežral. Asi je lepší víc menších než jeden větší, ale dá se to zase použít i na rychlý oběd pro víc lidí.

 

xenofob
hodnocení

0x

já to pekl dnes od 08.00 do 12.00 na 120 stupňů, pak další hodinu na 160 s otáčením a pak další půlhodinu bez poklice na 180 kvůli propečení kůže

vařením se ztrácí část chuti ale na druhou stranu z povařeného kolena odstraním kosti, vnitřní stranu vykoštěného potřu česneko-paprikovou marinádou s medem paprikou a lžící octa, udělám z toho rolky zafixuji nití a rolky pak peču dozlatova podlité černým pivem

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]