Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tuhý domácí krocan, vhodný recept

Od: pb® odpovědí: 14 změna:
Dostala jsem od tchána čerstvě zabitého krocana. Co s ním. Je už kuchyňsky zpracovaný, takže ho jen rozeberu na menší díly, aby se vešel do mrazáku. Nicméně kvalita drůbeže z naší zahrady je nevalná, je to vyběhané a přerostlé, tedy maso dost tvrdé a bez chuti jak papundekl. Manžel si dělá srandu, že než to upečeme, je to na elekřině dražší, než kdyby si člověk koupil stejné maso v krámě. Měli jsme kuře i kachnu, i když peču kuře přes 2 hodiny a kachnu na 80 stupňů přes noc, stejně se to skoro nedalo jíst. S kupovaným takový problém nemám. Jak to tedy zpracovat/naložit, aby se maso dalo jíst?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

5x

Nahrubo vykostit, odkrájet maso, přikoupit bůček a je z toho výborná sekaná. Zbytek kostí s masem uvařit jako na polévku, maso obrat, namrazit, vhodí se do rizota nebo do omáček, pomazánek atd.

jarin*
tak tak, tesat do kamene... Bůček a výborná sekaná je na světě. Když jsme měli králíky, tak se ta zpracovali zasloužilé kusy.
Problém není jen tuhost, ale i přílišná suchost. Bůček k tomu je kouzlo...

hodnocení

4x

Dostala jsem letos stejný "dárek", obrovského zabitého kohouta, který snad ale budil do bitvy už Žižkovo vojsko. Nevěděla jsem, co je to za "materyjál", poznala jsem to až při pečení. Dárce se nepřiznal a asi se doma smál.

Maso jsem dělala velice dlouho, spíš než pekla, dusila ve výpeku, podlévala vodou. Pod poklicí. Trochu to pomohlo, moc ne. Vzpomněla jsem si na fígl mé nebožky tchyně. Když se maso nechtělo péct, umyla veliký železný hřebík a přidala k masu. Maso se pak upeklo snáz. Ale proč, to nevím. :-D

Vydrhla jsem tedy 2 velké hřebíky a přidala do pekáče. Po dvoudenním pečení maso jakž takž změklo. Stejně jsem ho ale raději pomlela, udělala hašé, rizoto, něco jsem přidala do sekané. Já vím, krocana je škoda, uplatnil by se v jiné úpravě, ale pokud je to opravdu nějaký starý vyskákaný chocholouš, nic jiného s ním dělat nepůjde. Jaga.

Jedině se poučit pro příště. Já si od dárce už nikdy kohouta nevezmu, to bych dřív upekla doměkka starou holínku, než ten jeho dar.

Jéžišmarjá Jago a mně tady málem omývali. Já jsem četla, že jsi dostala obrovského zabitého kocoura a úplně se mi při té představě udělalo nevolno. *uf*

liska5
26.12.20 15:15

Taky jsem prvne četla kocoura.

liska5
hodnocení

0x

Nakládala jsem do osolené česnekové vody. A raději na plátky, když je tak tuhé. To se líp dusí. Z prsou pak šly i řízky.

Nebo ho udělat na paprice, jako slepici. Opéct osolené kusy na cibuli a pak dusit a dusit, ke konci hodně papriky, lžíci octa a na závěr smetanu. Noky se k tomu hodí. Ty jsou hned.

hodnocení

0x
Ženské z práce si odemně vyžebraly brojlery z volného výběhu a já je upozorňoval že to nejsou rychlokvašky z drůbežárny a že se k tomu musí chovat jako by to byl řoční kohout ze dvora. Stejně si stěžovaly že to bylo tuhé a gumové. Někomu se holt člověk nezavděčí. Příště se na ně vyprdnu. Když neumí vařit, ať si koupí Vodňanská antibiotika.
pb®
hodnocení

totak to jste mi tedy poradil. Já o žádné maso nestála, ale jsem ráda, že je o jednu mrchu na zahradě míň. Ráda si koupím křehčené kuřecí řízky. Z brojlera byly sice krásné, leč poživatelné až když se namlely. Škoda, že neznám nikoho, kdo chová velké šelmy, bych mu to darovala. Takhle ani nemám chuť na to plýtvat energií a časem při pečení. Asi to zabalím a najdu tomu místo v popelnici. Řvalo to tu, sralo to tu a i po smrti je to k ničemu.
Ideální na tuhé maso je pomalý hrnec. A co vím, tak na staré hovězí se jako trik doporučovalo dusit ho se sklenkou koňaku. V českých podmínkách asi stejně dobře poslouží žitná kořalka nebo vodka a papiňák.
A nerad bych aby to vyznělo jako urážka vašeho kuchařského umu. To jsem neměl v úmyslu. Jen jsem chtěl napsat že si lidi zvykli, že se kupované kuře za 25 minut v mikrovlnce rozpadá a čekají že to bude stejné i s krocanem nebo kohoutem ze zahrady.

Domácí maso, byť jeho úprava trvá déle, má mnohem větší nutriční hodnotu než 40denní vyhnané kuře, plné vody... Já jsem loni doměkka upekla i 4letého kohouta (a byl chutný) - maso jsem nakrájela na menší kousky a po udušení a následném opečení jsem ho smíchala s dušenou zeleninou. Většinou ale jíme zhruba roční kohouty - z těch není problém udělat pečínku, ani to netrvá příliš dlouho.

hodnocení

0x

Někdy vyzkoušejte: maso naložit do láku, jaký používáte na divočinu. Klidně na 3-4 dny. Potom dáte do pekáčku, překryjete stejným množstvím bůčku (někdo raději slaninu), obložíte kořenovou zeleninou, přidáte máslo/sádlo a pečete. Podlévat červeným vínem. Nic originálního, já vím, ale maso bylo měkké a velmi dobré.

111®
hodnocení

0x

mlžete ho nechat pomalu táhnout v mléce, podobně jako se dělají líčka, nebo pečte s jablkem a špetkou skořice...nebo pak zalitého v sádle...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]