Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jehličky v šípkovém džemu

Od: lulusila3 odpovědí: 7 změna:
Dobrý den , dnes jsem si připravovala šípkový džem . Nasbírala jsem 5,5 kg šípků , takže toho bylo docela dost . Jsem na to sama a jen sběr mi zabral cca 6 hodin . Proto , když jsem ten džem dělala , jsem jen šípky propláchla a nijak je nečistila . Podle receptu mé babičky , jsem šípky umyla , uvařila do změknutí a následně rozmixovala . Poté jsem to několikrát přepasírovala přes síto . Semínka , slupky a ani žádné jiné věci ve výsledném džemu nejsou . Podívala jsem se ale pořádně a džem nalila do průhledné sklenice a proti světlu jsem viděla mnoho malých jehliček . Ochutnala jsem a byl dokonalý . Jen mě poté začalo mírně škrábat v krku kvůli těm jehličkám . Příkládám fotku těch šípků . Přesně v takovém stavu , v jakém je vidíte , jsem je dala do hrnce a vařila . Na obrázku je jen jedna mísa , ale ve skutečnosti jsem měla 3 . Z množství vznikli 4 litry džemu . Lze džem nějak zachránit a těch potvor se zbavit? Vyhazovat to nechci , je to dar přírody a nechci tím plýtvat , když už jsem je nasbírala . Také mě zajímá , zdali to nemůže být životu nebezpečné , když jsem šípky nečistila a vařila to i s bubáky a někde i stou zelenou větvičkou a suchými okvětními lístky . Džem mám teď v hrnci a počkám , dokud se nedozvím víc . Poté bych ho přivedla k varu , nalila do sklenic a zavařila . Omlouvám se , zdali jsem to napsala nesmyslně , snad se v tom vyznáte . Za případné chyby se omlouvám . Přeji krásný den a nádherné Vánoce , strávené v klidu a pohodě .S pozdravem Martina Jáhlová
Jehličky v šípkovém džemu
Jehličky v šípkovém džemu #2
Jehličky v šípkovém džemu #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Zdravím, pomohlo by nahřát, aby byl tekutý a přecedit přes plátno.

Já jsem dělala sirup. Odstranila jsem okvětí, případné stopky a sekáčkem rozsekala. Po povaření, změknutí hmoty přecedila přes husté sítko. Pak ještě jednou přes starou vyvařenou plenku. Žádné chloupky v sirupu nemám. Takže to jde i bez půlení plodů a vybírání vnitřku. Je to mnohem rychlejší.

kenav

Průmyslově se to dela stejně .

kenav
hodnocení

5x

Šipky se musi ocistit,rozpulit vybrat vnitrek,důkladné omyt a teprve dat vařit. Ty chloupky jsou docela vopruz.Cely jedine na sušeni nebo na vino.

kenav

Ještě dodatek,máte několik moznosti.Natrhat novy šipky a to co mate použit na vino,rozredit precedit pres přes latku a pak zahustit a nebo si koupit za 50kč skleničku hotovou

hodnocení

3x

Musíte opravdu znova zahřát a pak dát do cedníku třeba nějakou utěrku a přecedit přes ni. Chloupky se na utěrce zachytí. Jenom cedník nestačí. Ty chloupky by nevadily, kdyby šlo o sušený šípek na čaj, protože když se drcený šípek louhuje, tak ty chloupky klesnou ke dnu. Ale u džemu jsou chloupky problém, musí se odstranit.

liska5
hodnocení

2x

Používala bych zavařeninu na čaje.

Denně pořádnou lžíci zavařeniny, rozmíchat v ohřáté vodě a překapat přes papírový filtr na kávu.

hodnocení

0x

Jak už psali přede mnou, zkusila bych to nahřát a propasírovat přes látku. S chloupky to ale určitě nejezte, jsou opravdu nebezpečné. Už jsem vícekrát slyšela od lékařů varování, že poškozují vnitřní orgány.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]