Nejste přihlášen/a.
Už mám založeno na další pokus. V jednom mailu vychytávek pro hospdyňky se doporučuje rozdělit palice na stroužky a ty uložit na 1cm vrstvu soli, že by tak měl česnek vydržet celé měsíce. Sůl mi byla sympatická, jelikož nepřeje plísním.
Před týdnem jsem to takhle provedla. Jen nevím, v jaké vrstvě mají být stroužky, zda může být plná sklenice a zda sklenici pevně zašroubovat? Znáte tento způsob skladování? Bude to fungovat? Nebo se stroužky vysuší, vlhkost vychytá sůl a budou gumové? Zatím to mám fest zatažené v chladné spíži. Teď ale pozoruji uvnitř nad hladinou soli drobounké zarosení.
Olej nebo tuk je velice nebezpečný kvůli botulinu. Za nepřístupu vzduchu dokáže vzniknout nejen v mase (tzv klobásový jed), ale i v zelenině.
Tak uvidíte sama, že už to nebudete opakovat. Na netu napíší plno hloupostí. Sůl vytáhne ze stroužků vlhkost, proč třeba solíme cuketu, nebo okurku, když ji chceme "odvodnit"? Už jsme se tady o tom bavili mnohokrát. Nejlépe se česnek uchová rozmixovaný s trochou soli na pastu. Tu pak dát do mikroténového sáčku, dobře uzavřít a udělat placku a zmrazit. Pak už se jenom ulamuje kolik je třeba. Aby mrazák nesmrděl, tak dávám do kvalitní plastové dózy. Česnek tak vydrží i přes rok a pořád má grády.
Mohu potvrdit. Mražení pasty je nejlepší způsob konzervace bez ztráty chutě a síly.Víc jak tři roky to děláme podle rady od Suzymon.
Jé, Karle, tak to jsem moc ráda, že jste spokojený. Já právě vím, že už jsme se tady o tom bavili před několika lety a že jiní radili dávat slanou pastu do skleniček a zalévat olejem. Také jsem to tak předtím dělala, ale česnek zezelenal a po čase ta pasta změnila chuť. Už to nebylo ono a pak, bylo to moc slané. Pak jsem na YouTube našla postup s tím mražením, byla to nějaká arabka, která tam vložila video jak to dělá. A protože vím, že oni česnek jedí hodně a určitě jim velmi záleží na tom, aby česnek nezměnil svou chuť, tak jsem to zkusila podle ní a byla jsem opravdu hodně spokojená. Tak jsem to pak poradila i tady. Ona to teda dělala trochu složitěji, protože dávala pastu na plechy, tu pastu před zmrazením jakoby nakrájela na čtverečky a po zmrazení ty čtverečky nalámala a uložila v krabici do mrazáku. Já jsem si to zjednodušila tím, že pastu rozplácnu v sáčku na placku a pak ulamuji. Ale ona to byla nějaká kuchařka a dělala toho hodně, tak to tak asi měla kvůli přesným porcím.
Dám za nějaký čas vědět, jak pokus dopadne. Zdá se, že sůl už zatuhla vlhkem, na stěnách sklenice je místy lehká rosa a česnek se tváří, že je v pořádku. Sůl přeci jen zabraňuje plísním. A v tom mikroklimatu česnek snad nevysychá. Mám ty sklenice dvě. Jednu budu otvírat a brát si stroužky, v druhé budou dlouhodobě zavřené.
Jestli to zabere, jak ten čaj na vánoční kaktus, tak zase bude důvod k oslavám.
Lisko, dejte sem prosím foto těch sklenic s česnekem. Hodně by mne zajímalo kolik jste tam dala soli, abych věděla jak to mám udělat. Já mám ještě nějaké palice čerstvého česneku a tak bych to schválně také zkusila a pak uvidíme. Já fotky určitě pošlu a napíšu jak to dopadlo.
1 cm vrstva soli a hrst česneků na stroužky. Necelá půlka sklenice. Nemám možnost fota. Proto se tu ptám, že nevím, kolik těch stroužků. Jestli někdo tu metodu nezná.
Tak já to zkusím podle toho co píšete. Za to nic nedám. Sama jsem zvědavá co je lepší. Já otvírat teda nebudu, protože mne zajímá, jak dlouho ten česnek vydrží a jak bude chutnat. Já mám tu svou metodu dlouhodobě vyzkoušenou a tuhle neznám, tak jsem zvědavá. Ale z logického hlediska mi to přijde trochu divné, protože sůl bude vytahovat tu vlhkost a strožky budou takové vyschlé, nebo shnijí. Pokud se pletu, tak já to přiznám.
Hlásím průběžně stav po 16 dnech od založení neloupaných stroužků česneku na vrstvě /1cm/ soli. Situace v uzavřené sklenici ve tmě a v panelákové spíži. Sůl trochu slehla, nesype se.
Stroužky se jeví zdravé, nevysychají, nečernají, ALE některé klíčí a mají i 2 cm klíčky!
Je třeba podotknout, že česnek /ČR/ jsem měla před pokusem doma asi dva týdny.
Nedávno jsem někde četla, že Český česnek skončil co se kvality týče, až na předposledním místě, teda před tím Čínským.
Tak jsem to dělala taky. V soli, v sádle, ...
Teď jsem ale našla recept s uložením celých stroužků na vrstvu soli, tak dělám pokus, jak to bude fungovat..Suzy, na 3. místě, bylo v Tv. A po nás jen Čína.
No ano, asi teda testovali jenom ty 4 druhy. On tady asi jiný ke koupi není. Ale já jsem asi před věma měsíci koupila v Praze v Sapě a přímo u Vietnamce kilo bílého krásného pevného česneku. Už nevím cenu, ale nebyla extrémní, určitě byl levnější než ten Český česnek, od našich farmářů, který jsem mimochodem koupila také, o 14 dní později a přímo u pěstitele, letošní sklizeň. No a tak jsem mohla ochutnat oba a posoudit říz. Řekla bych, že v tom není vůbec žádný rozdíl. Možná ten bílý pálí víc. Ono je to dneska už všechno jedno, protože i když si ho člověk vypěstuje doma, tak už to není nic moc, protože kvalita sadby je špatná. Před lety mi dávala svůj česněk maminka a ten teda byl a vždycky vyrostly pěkné hlavičky i z malých stroužků a dneska dáte za sadbový česnek majlant a nakonec nic nevyroste. Proto jsem to vzdala a raději už kupuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.