Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uzená makrela

Od: begi25® odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,uzenou makrelu kupuji dost pravidelné.Pokud si pamatuji tak 40 let.Bud ve folii nabo v krabici.Nepamatuju si nikdy,že by bylo v uzené makrele mlíčí nabo jikry.Nikdy se to nestalo.Muj kamarád co nejí makrely my tvrdi že tam sou jikr a mlíči.A když ano.tak kolik je tomu let, jaká firma to prodáva.Moc krát dkuji za odpověd.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Sleď, uzenáč, plný kostí a kůstek, maso volnější, ryba s hlavou, uzavřená s jikramio nebo mlíčím. Makrela, bez hlavy a bez vnitřností, kosti pouze žebra, maso pevnější. Je v tom rozdíl veliký.

Já kupuji makrelu s hlavou i ocasem. Jinak souhlas.

Dneska už nejsou jikry ani v makrelách co kupuju v Polsku . A že to jsou nějaké uzenáče proti těm našim "igelitovým"

Ty polské také ráda kupuji. Do Polska už nejezdím, ale když trefím na polské zboží, vždycky je to uzená makrela. Bez hlavy, otevřená, vykuchaná. Vždycky! Ještě snad nikdy jsem netrefila na Poláky s uzeným sleděm, nevykuchaného, s jikry nebo mlíčím.

hodnocení

4x

Ano, kdysi dávno opravdu v uzené makrele bylo mlíčí, nebo jikry. Já to si to pamatuji velmi dobře, protože to bylo moje a mé kamarádky nejoblíbenější jídlo. Tenkrát jsme spolu bydlely na internátě a tuhle makrelu jsme měly často k večeři. To bylo v letech 1960-65. Pak jsme se jedna druhé na dlouhá léta ztratily, protože nás život zavál každou úplně jinam. Pak jsme se po 25 letech znova sešly a aniž bychom si to řekly, tak jsme ji obě na to setkání koupily.;) Ale to mlíčí, ani jikry už v ní nebyly. Už byla dutá.:(

Ještě ted si vybavuji, jak jikry pěkně křupaly mezi zuby, mňam. :)

jofa*

Máte obě pravdu.

Ono je to fakt dávno, před šedesáti lety. :-D

To je fakt, to mi ještě nebylo ani dvacet let. *smich*

hodnocení

3x

Pamatuji se jako dítě, že jsme kupovali uzenáče, byl hubenější, než je makrela a mlíčí nebo jistry tam byly.

oprava: jikry

hodnocení

2x

V uzené makrele nikdy jikry ani mlíčí nebyly. Je rozříznutá, vykuchaná.

Až donedávna se ale dal koupit uzený sleď, který obsahoval mlíčí nebo jikry. Vždycky jsem poprosila prodavačku, aby rybu osahala a dala mi tu, která má tvrdé břicho. To byla samice. Samec s mlíčím měl břicho měkké. Povedlo se to skoro pokaždé, že vybrala správně. Sleď měl oproti makrele daleko víc kostí, byl o něco levnější. A nikdy neměl rozříznuté břicho.

Je to asi 2 roky zpátky, začali se k mé nelibosti prodávat vykuchaní sledi, bez jiker a mlíčí. Když jsem se ptala, prý se už kuchají všechny a od každého výrobce. S jikrami a mlíčím prý už neseženu, už je nikdo nedodává. Je to jasné. Z mlíčí a jiker se dělá takový salát v oleji, dost drahý a moc mi nechutná. To ty uzené jikry neměly chybu a krásně chroupaly...;)

Prostě, časem se zmrší úplně všechno, co kdysi bylo dobré. Výrobce přijde na všechno. Proč by prodával ryby s jikrami a mlíčím, když to může ošulit a využít na ten drahý salát? To se mu vyplatí daleko víc. Jaga.

Kamarád asi neměl makrelu, ale toho sledě. Je makrele dost podobný, ale menší, méně masitý a má spoustu kostí. Tak se kamarád asi spletl.

Já jsem si ty sledě kupovala kvůli těm jikrám. Dneska už o ně nemám zájem. Ať si je výrobce strčí za klobouk. :-D

sam*

Sleď herynk uzenáč atd.se prodává téměř výhradně mražený a nekuchaný, tedy s jikrama- mlíčím, ale makrela je vykuchaná, jedno jestli s hlavou nebo bez

hodnocení

1x

A nespletl si to? Mlíčí a jikry jsou ve sledi, který se udí nekuchaný, v makrele ne.

kenav

To si spletl v makrele nikdy mlici ani jikry nebyli,v době kdy na trhu byly jen sledi v nich to bylo normalne.

hodnocení

0x

Tak moje paměť sice pomalu ztrácí na kapacitě a uzenou makrelu kupuji tak 5x do roka, ale že jsem za posledních 60 let v makrele jikry ani mlíčí nikdy neviděl si pamatuju docela dobře. *frajer*

futra
hodnocení

0x

Když ji mají v akci tak ji koupím,ale nikdy v ní nic takového nebylo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]