Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,uzenou makrelu kupuji dost pravidelné.Pokud si pamatuji tak 40 let.Bud ve folii nabo v krabici.Nepamatuju si nikdy,že by bylo v uzené makrele mlíčí nabo jikry.Nikdy se to nestalo.Muj kamarád co nejí makrely my tvrdi že tam sou jikr a mlíči.A když ano.tak kolik je tomu let, jaká firma to prodáva.Moc krát dkuji za odpověd.
Sleď, uzenáč, plný kostí a kůstek, maso volnější, ryba s hlavou, uzavřená s jikramio nebo mlíčím. Makrela, bez hlavy a bez vnitřností, kosti pouze žebra, maso pevnější. Je v tom rozdíl veliký.
Dneska už nejsou jikry ani v makrelách co kupuju v Polsku . A že to jsou nějaké uzenáče proti těm našim "igelitovým"
Ano, kdysi dávno opravdu v uzené makrele bylo mlíčí, nebo jikry. Já to si to pamatuji velmi dobře, protože to bylo moje a mé kamarádky nejoblíbenější jídlo. Tenkrát jsme spolu bydlely na internátě a tuhle makrelu jsme měly často k večeři. To bylo v letech 1960-65. Pak jsme se jedna druhé na dlouhá léta ztratily, protože nás život zavál každou úplně jinam. Pak jsme se po 25 letech znova sešly a aniž bychom si to řekly, tak jsme ji obě na to setkání koupily. Ale to mlíčí, ani jikry už v ní nebyly. Už byla dutá.
Pamatuji se jako dítě, že jsme kupovali uzenáče, byl hubenější, než je makrela a mlíčí nebo jistry tam byly.
V uzené makrele nikdy jikry ani mlíčí nebyly. Je rozříznutá, vykuchaná.
Až donedávna se ale dal koupit uzený sleď, který obsahoval mlíčí nebo jikry. Vždycky jsem poprosila prodavačku, aby rybu osahala a dala mi tu, která má tvrdé břicho. To byla samice. Samec s mlíčím měl břicho měkké. Povedlo se to skoro pokaždé, že vybrala správně. Sleď měl oproti makrele daleko víc kostí, byl o něco levnější. A nikdy neměl rozříznuté břicho.
Je to asi 2 roky zpátky, začali se k mé nelibosti prodávat vykuchaní sledi, bez jiker a mlíčí. Když jsem se ptala, prý se už kuchají všechny a od každého výrobce. S jikrami a mlíčím prý už neseženu, už je nikdo nedodává. Je to jasné. Z mlíčí a jiker se dělá takový salát v oleji, dost drahý a moc mi nechutná. To ty uzené jikry neměly chybu a krásně chroupaly...
Prostě, časem se zmrší úplně všechno, co kdysi bylo dobré. Výrobce přijde na všechno. Proč by prodával ryby s jikrami a mlíčím, když to může ošulit a využít na ten drahý salát? To se mu vyplatí daleko víc. Jaga.
Kamarád asi neměl makrelu, ale toho sledě. Je makrele dost podobný, ale menší, méně masitý a má spoustu kostí. Tak se kamarád asi spletl.
Já jsem si ty sledě kupovala kvůli těm jikrám. Dneska už o ně nemám zájem. Ať si je výrobce strčí za klobouk.
Sleď herynk uzenáč atd.se prodává téměř výhradně mražený a nekuchaný, tedy s jikrama- mlíčím, ale makrela je vykuchaná, jedno jestli s hlavou nebo bez
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.