Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Nepovedený slaný karamel - využití

Od: amy® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, dělala jsem slaný karamel dle receptu na netu a vůbec se nepovedl. Měl krásně zhnědnout a zhoustnout. Nyní vypadá a chutná jako Jesenka a je dost tekutý. *nevi* Složení je cukr, máslo, smetana, sůl. Mám toho půl zavařovačky. Nemáte prosím nějaký nápad nebo recept jak ten "karamel" využít jinak? Třeba do nějaké buchty, koláče apod? Původně se slaný karamel měl přidat do máslového krému. Děkuji za odpovědi.

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

7x

Děkuji za otázku. Je to zvláštní shoda okolností, ale zrovna dneska jsem se chystala také dělat slaný karamel do čokoládových pralinek a na netu jsem si vybrala právě ten samý recept, jako Vy. Takže díky a já se o něj pokoušet nebudu a raději najdu nějaký jiný. Ten Váš karamel bych po částech upotřebila do jakéhokoliv sladkého těsta a ubrala cukr v receptu. Sůl nebude vůbec na překážku, naopak. Já dávám sůl do všech sladkých jídel. I do krémů na dort. Sůl jenom zvýrazní chuť toho sladkého. Nedávám samozřejmě tolik, jako do slaných jídel, ale špetku vždycky. A ten karamel se Vám v lednici nezkazí. Ale nezakrývejte šroubovacím víčkem, ale přetáhněte potravinářskou folií a do ní udělějte pár dírek, a gumičkou připevníte ke sklenici. Tak Vám vydrží o hodně déle. Pod víčkem začne rychleji plesnivět. Mám tento "trik" mnohonásobně vyzkoušený. Takto jsem měla uchované domácí "salko" skoro rok a vůbec se nezkazilo. Když jsem ho předtím dala do sklenice se šroubovacím uzávěrem a do lednice, tak pod víčkem zplesnivělo za mnohem kratší dobu.

Karamel z cukru není jednoduchá disciplína. Sůl bych dával až do hotového. Nepovedený sladký není problém rozpustit v čaji apd. Chce to cvik.

 

hodnocení

5x

Tak jsem úspěšně vyzkoušela recept na slaný karamel. Ingredience: 200g cukr písek, 100ml vody, 125 ml smetany na šlehání, 90g másla a malá lžička soli. té soli dejte trochu méně, než více. já dávala růžovou himalánskou.

Postup: cukr nasypat do hrnce se silným dnem a nalít na povrch studenou vodu, zapnout plotýnku, ne na moc prudko, já mám indukci a dala jsem stupeˇˇn č.4 Velmi důležité! Cukr s vodou NEMÍCHAT, nechat tak jak to je a čekat. Po chvilce se začne cukr s vodou sám krásně rozpoušet a začně být úplně průzračný. Pořád nemíchat! Čekat, až začne karamel zlátnout. Když je zlatý, tak úplně vypnout plotýnku a počkat, až trošku vychladne.( Než karamel zezlátne, může to trvat několik minut. Tak pozor, nebýt netrpělivá a pořád nemíchat.) Smetanu ohřát a horkou ji za stálého míchání přilévat do karamelu. Za chvilku je z toho hustý krém. Pak po částech přidat to povolené máslo a pořád míchat. Nakonec se přimíchá sůl a mícháme ještě asi minutku. Prostě než se sůl rozpustí. Posílám foto postupu. Karamel je výborný, má krémovou konzistenci.

Nepovedený slaný karamel - využití
Nepovedený slaný karamel - využití #2
Nepovedený slaný karamel - využití #3

Ještě jsem zapomněla napsat, že pak když budete přilévat tu smetanu, tak zase tu plotýnku zapnout a dodělat karamel na mírném ohni. Vypneme teplotu jenom proto, aby rychleji horký a zlatý karamel trochu vychladl, než do něho budete lít tu smetanu. Já ji měla horkou, ohřála jsem v mikrovlnce, ale nevařila jsem ji, jenom aby byla hodně teplá.

amy®
hodnocení

Tak to jste úžasná! Krásně se Vám karamel povedl. Už vím, kde jsem udělala chybu... za začátku jsem pořád míchala a pak jsem přidala dle návodu!? studenou smetanu, ne ohřátou. Příště už vím jak na to:)

Ano, to jsou právě ty chyby, které se na internetu často objevují. Popis postupu je chybný, nebo nesouhlasí ingredience. Já jsem také četla, že se to má hned míchat a míchat a že smetana má být pouze pokojové teploty. Což je chyba, protože pak se horký karamel rychle ochladí a může se to srazit. Já jsem kdysi karamel dělala a tak jsem si pamatovala, že se nemá míchat, protože pak cukr ihned zbělá a zkrystalizuje a už s tím nejde nic dělat. A hlavně ne vysoká teplota, pořád stále na tu nižší a čekat. Ono to zase netrvá věčnost, jde o pár minut. Tak Vám přeji, ať se Vám podruhé povede. Ale když budete dělat jak jsem Vám napsala, nemůžete ho zkazit.

 

hodnocení

4x
avatar clayman
Cukr resp karamel má 150C, smetana při nejlepším 100C. Při smíchání dochází k prudkému ochlazení a pokud to neodhadnete dojde k tomu že rozpuštěný cukr začne zpět krystalizovat, vytvoří hrudky. To je celé. S vodou je to o něco jednodušší, ale ne vždy je to na sto pro. Podrobný postup: knedlik.pise.cz/...

 

amy®
hodnocení

Děkuji za tip, asi bude nejlepší přidávat postupně do těst na koláče. Spíš si říkám, kde mohla být chyba. U pečení vždycky dodržuji recepty. Dělala jsem vše dle návodu - cukr se měl rozpustit v trošce vody a vařit a vařit :) až se voda trochu odpaří a směs zhoustne, tak se přidá zbytek ingrediencí. Sůl až úplně na konec až bude téměř hotovo. Můžete ale zkusit, třeba Vám to vyjde ;)

Já už jsem přišla na to, že ty všelijaké recepty tam dávají lidé, kteří to vlastně ani nikdy nedělali a jen to opíšou od někoho jiného. Tak jsem na ty recepty a návody na internetu velmi opatrná.

 

lidus*
hodnocení

0x

Já si ho dávám do zakysané smetany.

 

13.12.20 18:19
hodnocení

0x
avatar aja1946

Do kávy.

omluva.nevšimla sjem si slaný

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]