Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , chci se zeptat , jaké použít láhve na sirup . Myslím například sirup z tymiánu , jitrocele , pampelišky , šípku , bezu , levandule a mnoha dalších úžasných bylin . Nechci používat zavařovačky a ani sklenice od přesnídávky . Chci skleněné láhve s hrdlem a nějakým víčkem , o objemu cca 100 - 250 ml . Také ale zároveň chci , aby měl sirup co nejdelší trvanlivost , klidně i dva roky a abych do něj nemusel dávat konzervaty . Jen vodu , cukr , byliny a například citronovou štávu .
Jak láhve vysterilizovat , zavařit a uchovávat a jaké láhve použít? Máte nějaký typ , popřípadě odkaz?
Děkuji , přeji krásný den/večer a mnoho zdraví !
Dělám také sirupy, ale za studena a to z rakytníkové šťávy a z květů černého bezu. Lahve ale používám od vína, nebo od rumu, protože kamarádky mne znají a tak lahve nevyhazují a nosí mi je. Takže já jich mám dost. Nijak zvláště je nevyvářím, pouze vařící vodou pořádně vypláchnu a nikdy se mi nic nezkazilo a sirupy mám ve sklepě třeba i dva roky. Nedávno jsem dokonce objevila asi 4 lahve něčeho a když jsem ochutnala, tak to byla zapomenutá "griotka". Dělala jsem ji asi před 8-10 lety a tyhle lahve jsem nějak neviděla. No a griotka je výborná, má hodně tmavou barvu a chutná výtečně. Už ani nevím jak jsem ji dělala. Tu "kyselku" už jsem dávno vykácela, protože přestala rodit. Ale mám nový stromek, tak uvidíme jaké budou plody.
Jo milá Liško, to kdybych si pamatovala. Myslím tím ten recept na tu griotku. Dělala jsem z domácích višní a tu višeň už nemám, ale koupila jsem si nový stromek a tak myslím, že už příští sezonu bude rodit hodně. Ani už jsem tu "griotkovou" višeň nesehnala, ale nějakou višňotřešeň. Už jsem ochutnala letos a moc mi chutnaly, ale není to ta kyselka, co jsem měla. Teď zrovna dělám z té zapomenuté griotky náplň do čokoládových pralinek. Ta stará griotka má teda říz, asi za ty roky pořádně uzrála v lahvích. Musela jsem trochu naředit domácí šťávou z rybízu, protože by ty pralinky asi nemohli jíst řidiči. . Jsem moc zvědavá, jaké budou. Když se mi povedou, tak dám fotku. Když ne, tak se vytahovat nebudu.
Dělám ještě mandlový marcipán a "ganaše" do těch pralinek. Jestli se mi to povede, tak založím vlastní vlákno. Mně už se kdysi ptala Iz a chtěla je vidět, ale já je od té doby už dlouho nedělala, až zase teď. Tak uvidím, jestli jsem nevyšla ze cviku.
Já dělávala likér z bezinek a aronie, /ten s rumem a kávou/ a pak hruškový tak, že jsem do čiré hruškovice hrdlem nacpala hruškové křízaly.Asi deset. Časem to chytlo zlatou barvu a nádhernou hruškovou chuť... Jen ty hrušky nacucané budu muset na závěr nějak vyndat asi systémem, jak se šňůrkou tahaj špunty. Nebo si natrénuji sabráž
Nevím, odkud jste, ale takové lahvičky+víčka se prodávají ve firmě BRICOL kousek od Valtic směrem na Mikulov po pravé straně. To je velkoprodejna, kde si prohlížíte láhve tisíce typů od mrňavých na voňavky po demižony. Dají se tam koupit prostě veškeré skleněné obaly. Těch prodejen u nás bude víc, osobně jsem byla v této.
Pak bych se ptala v lékárně, někde jsou tak ochotní a prodají Vám nějakou tu skleničku. Mně pár prodali na olejíčky z bylin.
Jinak jděte třeba do Billy, mají tam malé džúsíky 0,2l / Rauch ap,/ se šroubovacím závěrem, obdobným, jak třeba na sklenici od okurek, jenže na hrdlo 3cm, takze víčko 4 cm. Nejmenší takové jsou na tzv. pečené čaje. Nakupte, vypijte a můžete po vymytí vyvařit.
Nezavařené, když není v lihu, tak zkvasí nebo se zkazí. Pokud zavařovat, tak postavené v hrnci na složené utěrce ponořené po hrdlo a hned dotáhnout šroubování, které se teplotou trochu rozvolní. Chladnutím se víčko přicucne.
Zdravím. Sirupy dělám cca 30 let a všechny za studena. Z rybízu, kopřiv, meduňky a různých jiných bylinek. Před plněním (skleněné) lahve 5 minut "peču" v troubě při 150°C, plastové (ty jen z nouze) vypláchnu alkoholem. Ale než zavíčkuju, překryju otvor čtverečkem celofánu namočeným v roztoku "Přípravku ke konzervování". Ihned (ještě za mokra) přišroubuju víčko, nebo vsunu korkový špunt, nebo jen celofán přetáhnu gumičkou. Ještě se mi nikdy nic nezkazilo ani nezplesnivělo (ani po 5 zkušebních letech). Ale mám pocit, že proti vstupu bakterií a plísní je vhodnější použít lahve s úzkým hrdlem, než zavařovací sklenice s velmi širokým. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.