Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vanilkové rohlíčky se roztékají

Od: metallica odpovědí: 13 změna:

poradil by mi prosím někdo proč se mi rohlíčky roztékají v troubě?nejdřív jsem pekla na 200 stupňu druhý plech 150 a furt dostanou hnusný rozlitý tvar.Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Používáš moc másla na málo mouky, proto se roztékají.
Můj recept = 500 gramů hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 40 dkg másla, 14 dkg nastr. vlašských ořechů.
Péct cca 7- 10 minut na 160 st.C. ( Každá trouba peče jinak ).
Když těsto zaděláš, nechej jej ještě tak dvě hodinky v lednici, nejlepší je tedy přes noc, aby se propojily všechny ingredience.
Potom dej vědět, jak to dopadlo :)
Dávku můžeš pochopitelně snížit na polovinu.

liska5

A žloutky ne?

Žloutky nedávám. Rohlíčky se přímo rozplývají na jazyku. Recept mám ještě po mamince a ta zase po babičce *mnam*

liska5

Já zase minimálně obaluji, jen lehce zasypu směsí cukr a vanilkáč. Když je to sladké moc, tak zas nevynikne chuť ořechů.

Recept mám od tchyně / to zní hrdě/*smich*

hodnocení

3x

Já bych doporučila recept, který máme v rodině již přes sto let. 10 dkg másla, 18 dkg hladké mouky, 5 dkg mletých lískových oříšků, 3 dkg mletého cukru. Pokud se tam dají ty lískové oříšky - někdo dává i vlašské, tak jsou ty nejchutnější, které jsem kdy jedla.

hodnocení

2x

Jaké máš těsto (recept)?

metallica
hodnocení

140g mouky hladké

110g másla

60g moučky cukru

60g ořechů

díky za případný tip

lidus*
hodnocení

2x

Silikonová forma na vanilkové rohlíčky, v pohodě a rychle.

hodnocení

2x

Podle receptu, který jste sem dala, máte moc másla a na to množství málo mouky. Nepíšete, jestli dáváte do lednice, nebo jste pekla rohlíčky hned? Dávám ještě žloutek. Nechávám klidně do druhého dne v lednici.

Já dávám 24dkg hladké mouky, 16 dkg másla, 5 dkg moučk.cukru, 10dkg ořechů a 1 žloutek. Předehřátá trouba a cca 170°C.

host
hodnocení

2x

Pokud používáte vlašáky, tak je to kvůli nim.

kikina*
hodnocení

2x
A používáte pečící papír? Babi nepoužívá a roztéká se to kvůli tomu.

liska5
hodnocení

1x

Na rozpad rohlíčků má vliv ji druh ořechů. Lískáče, mandle a vlašáky se chovají trochu jinak. Nejkřehčí, ale nejchutnější jsou z vlašáků.

Jinak, jak píšou přede mnou poměr surovin. Mám osvědčený 36dkg mouky, 24 másla, 7,5 cukr mouč., 3 žloutky, 15dkg ořechů mletých. Těsto do chladu odpočinout. Rohlíčky z hadů tlustých asi jak malíček, délka 6-7cm. Vytopená trouba na 150° stačí 15 min. Velmi pomalé pečení- jsou jíškovaté, moc horké - se ožehnou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]