Nejste přihlášen/a.
Stále slyším, že se dobře peče z mouky, která má hodně lepku, ale na obalech mouk není žádný údaj o množství lepku. Vím, že mi kdysi tchýně radila na bramborové placky na plotně (lokše či přesňáky) hladkou mouku T650 a ne 00,ale nevím proč.
U receptu na peníčky mám poznámku, že je nejlepší hladká mouka, která má hodně lepku.Tak kterou mám vybrat?
U receptu na peníčky mám poznámku, že je nejlepší hladká mouka, která má hodně lepku.Tak kterou mám vybrat?
Nejvíce lepku obsahuje pšenice. Dále, zrno se skládá z obalu, moučné části a klíčku, běžná mouka se dělá jen z té moučné části (z důvodu trvanlivosti). Bohužel ten obal obsahuje vlákninu, klíček živiny, vitamíny a nenasycené kyseliny a moučná část hlavně ten lepek. Jinými slovy se kvůli trvanlivosti to nejlepší z mouky vyhodí a použije se jen to nejméně zdravé. proto je dnes moderní mouka celozrná, která by se měla vyrábět umletím celého zrna, ale není tomu tak. Dělá se tak, že se do normální mouky přidá něco umletáho obalu a obarví se, aby byla tmavá. Takže obsahuje méně lepku, nějakou tu vlákninu a barvivo (obvykle karamel). To nejcenější ale neobsahuje, protože klíčky obsahují tuk, který by způsoboval žluknutí mouky.
Mně se vždycky nejlépe peklo z mouky, kterou jsem už měla nějakou dobu doma, z čerstvě koupené to "nebylo ono". Před nějakou dobou tu @Suzymon řešila zkažené cukroví z nedávno koupené mouky > pravděpodobně tam šlo právě o problém s čerstvou (čerstvě mletou) moukou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.