Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příkrmy - radit se s pediatričkou?

Od: zany odpovědí: 19 změna:
Dobrý den,
mám novorozeně 6 týdnů a poslední dobou pořád plaká i po nakojení.
Zdá se mi, že má pořád hlad, nevím kolik mám mléka.
Mohu mu zkusit dát příkrmy nebo se nejprve radit s pediatričkou? Na kontrolu jdeme až za 6 týdnů.
Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

4x

Já bych to moc neřešila, ale asi je to první dítě? To jsem to taky řešila a byla to hrůza. U druhého jsem celý den kojila, na noc nakojila a ještě dostal UM z flašky a takhle celou dobu a jaká to byla pohoda. To dítě mi nebrečelo a bylo naprosto předvídatelné, ne jako u prvního syna, kdy jsem nakojila, vyjela s kočárem a za 20min hledala lavičku, kde bych mohla nakojit znovu, protože řval. To bylo neustále. S mladším jsem tohle neřešila, narodil se koncem prosince, takže sedět někde venku a kojit bylo nemyslitelné a než se udělalo teplo, abych kojit venku mohla, dostával od 4. měsíce kašičky. U mladšího jsem byla tak ublblá z předporodních kurzů, jak se muí za každou cenu plně kojit a že flaška zničí kojení a kdesi cosi, že jsem se s tím hlavně ze začátku docela trápila. U druhého jsem nic neřešila, na nic se neptala a i s večerní flaškou plně kojila do 4. měsíce a celkem do 9. měsíce, kdy jsem přestala kvůli kontrastní látce podané při MR. Už sama pediatrička mi u prvního řekla, kdy jsem měla ze začátku méně mléka, přes den kojte co to dá, na noc dejte příkrm.

doplněno 30.11.20 09:44:

A jestli pláče, dáváte mu laktobacily? Mám osvědčené Laktobacílky baby, prodávají se za pár korun v každé lékárně a do druhého dne zbaví dítě nadýmání a je po breku. Mladšímu jsem je dala už v porodnici s prvním mlezivem a to dítě nemělo koliku ani jednou, pritom kluk, klui prý na to trpí. staršímu jsem je dala až ve 14 dnech věku a od té doby taky klid.

hodnocení

2x

Základ je zda přibírá. V porodnici se říká, že poptávka tvoří nabídku. Čím více bude chtít, tím více mléka by mělo být k dispozici. Tedy za předpokladu, že vaše výžíva nekulhá. Pokud nepřibírá určitě vám vaše doktorka sama doporučí přidávat mléko navíc.

Další možností je vážení před a po jídle, kde se ukáže kolik vypilo. Ale pokud přibírá určitě bych to nehrotil.

Pokud jste na pochybách zavolejte lékařce hned a poraďte se nejprve s ní. Nemusíte čekat 6 týdnů na kontrolu.

hodnocení

2x

Zdravím,určitě zavolejte pediatričce,nemůžete čekat 6 týdnů na kontrolu a mezitím nevědět čím krmit.Je možné že máte slabší mléko (jako švagrová)tak krmila nutrilonem.Samozřejmě po poradě s pediatrem...

hodnocení

2x

Ne, to je na příkrmy strašně brzo, máme malou vnučku, příkrmy asi od konce 4.měsíce. Dáváte mu dostatečně říhnout? Nehltá a nenapolyká se vzduchu? Hned po kojení nepokládat, nechat dostatečně několikrát odříhnout. Asi pláče, protože ho bolí bříško. Zavolejte lékařce, co s tím.

doplněno 30.11.20 09:40:

@ clayman asi ano a já přemýšlela, od kdy jsme začali dávat příkrmy *smich*

Myslím, že zde příkrmy = náhradní mléko, nikoli sklenička se zeleninou. *smich*

Příkrm = masozeleninová polévka, kaše... Dokrm = mléko přidávané je kojení. Na příkrmy je dítě skutečně ještě malé. S tím se začíná nejdříve v pátém měsíci.
Pro tazatelku: zkuste kojící poradnu, www.kojení.net, nebo laktační poradkyni na fb. Z vlastní zkušenosti: pokud máte pocit, že máte z málo mléka, tak co nejvíce přikládat k prsu, prsa často střídat, hodně pít, dobře jíst, kontakt s miminkem kůže na kůži... Dokrm bych osobně dala až tehdy, kdy by miminko dejme tomu dva týdny nepřibralo, nebo dokonce zhublo. Jinak jsou dokrmy cesta ke konci kojení. Pokud máte odsávačku, můžete mezi kojeními ještě odsávat (nehledě na to, zda něco odsajete nebo ne, jde o tu stimulaci prsou.

floro*
hodnocení

2x
Zkuste si najít laktační poradkyni. A kojení, četnost, techniku proberte s ní. Pediatra a s kojením nepomůže, automaticky nákaže UM.
Nedodržuje žádné intervaly, kojte tak jakmimi vyžaduje, klidně po půl hodinách, klidně pořád. Kojení není jen o jídle, má význam i psychicky. Mimi je až do 3. či 4. měsíce prakticky v zajetí vrozených reflexu, které ho plně ovládají. Potřebuje kontakt, řeči o rozmazlovani a podobné nwvnimejte, jsou nesmysl. Miminka při kojení potřebuji vylučovat, často proto mohou být při kojení neklidný, protože jim teprve při kojení začne pracovat peristaltika - mimo kojení je líná. Proto hodně miminko mimo kojeni manipuluje, prekladejte do různých pozic, na podložce třeba chytnete ručičky a nožičky dohromady a pomalu kutalejte z boku na bok, paci paví do krize ruka a noha. Je to jako byste z hadice vyhanela bubliny. Taky můžete přidat probiotika, jak mimi, tak sobě.
Hlavně kojte podle potřeby.

zany
hodnocení

Dobrý den,
děkuji vám za rady.
Já to špatně formulovala, chtěla jsem se poradit jestli mohu dokrmovat umělým mlékem od hippu nebo jinou značkou, ne příkrmama :(
Po nakojení dítě nechávám odříhnout, někdy se to však nedaří.
Proti nadýmání jsme zkoušeli kapky espumisan, ale zdálo se nám, že to nepomáhá.
Děkuji, hezký den
pb®

Na Espumisan se vykašlete, je to jen druh silikonového oleje.

Dítě potřebuje osídlit střevo bakteriemi, děti se rodí neosídlené. Opravdu mám osvědčené Laktobacílky baby, 10 sáčků se prodává kolem stovky, nebo to jsou želatinové tobolky, mají to v každé lékárně. V obou případch se buď obsah sáčku nebo želatinové tobolky vysype do trošky mléka nebo čaje a šup s tím miminku do pusy. Vyzkoušejte, uvidíte, já to mám odzkoušené na obou synech a říkám, že to byla ta nejlepší rada, co jsem na předporodním kurzu dostala. Opravdu starší mi přestal plakat kůli nadýmání hned druhý den po podání a mladší neplakal vůbec, dostal probiotika hned v porodnici s prvním mlezivem. U obou jsem nemusela podávat nijak dlouho, tuším že jsem měla balení na 30 dní, pak už jsem nepodávala, nebylo třeba, střevo bylo osídlení těmi správnýmni bakteriemi, nedocházelo ke kolikám. Stačí dát 1x denně, ne jako Espumisan po každém kojení a dávám do dítěte přírodní látku, ne silikonový olej.

zany
hodnocení

Děkuji, ano dobře, ty Laktobacílky baby teda vyzkouším.
Pak napíšu ;)
floro*

Opravdu se poohlédněte po laktační poradkyni. Dokonce to hradí i pojišťovna.

Má mnohem více zkušeností, někdy stačí jen si mít s kým o tom promluvit, o své nejistotě zda děláte vše správně, jestli je správná technika přisátí apod., protože dobrých rad často není kde možno dostat (a v nemocnici na šestinedšlí rady sestříček nejčastěji stojí za starou bačkoru). Často pak maminka zjistí, že je nejistá zbytečně. Také jsou často v okolí srazy kojících maminek, což je také možnost, jak získat více sebedůvěry. Hledejte něco jako podpůrné laktační skupinky apod.

A to že miminko pláče po nakojení může mít dalších spoustu příčin a důvodů.

zany
hodnocení

To je také možnost podívat se po laktačních poradkyních.
Dívala jsem se do návodu na Laktobacílky baby a je tam psáno, že jsou vhodné od 3 měsíců, my nemáme ještě ani 2 měsíce, tak mám strach je teď dávat miminku.
pb®
To je jen legislativa, protože je legislativou zakázané zkoušet potravinové doplňky na dětech do určitého věku, tak tam nemůže napsat výrobce vhodné od narození. Vážně mu to nemůže uškodit. Ve třech měsících už to je k ničemu, to už koliky nemívají. Moji synové dostali probiotika starší syn ve 14 dnech a mladší už v porodnici, byl mu den nebo dva.
zany
hodnocení

Já opravdu nevím jestli mu ty probiotika baby mohu opravdu dávat?
Nemá ani 2měsíce a nikde jsem zatím nic takového nečetla :(
pb®
Komu není rady, tomu není pomoci.

zany
hodnocení

Konečně jsem se odhodlala dát ty probiotika miminku, ale dvou měsíční chlapeček nechce pít z flašky jen z prsa :(
Jsem teď tedy nahraná.
pb®
Rozpustit na lžičce a rovnou do pusy, nebo nechat cucat malíček a stříkačkou po malíčku. Nebo rozpustit v mléce a omatlat mu dudlík, nebo prostě rozpuštěné prstem rovnou do pusy.
zany
hodnocení

Dobře vyzkouším to, mrzí mě jen, že stále nechce pít z flaštičky.

jajo
hodnocení

0x

mozno ho boli brucho, treba lieky od pediatra a ulozit ho do zvysenej polohy, hladkat bruško..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]