Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Máme dát do nakládaného zelí cukr?

Od: sametka odpovědí: 14 změna:

Naše rodina už dobrých 70 let nakládá zelí. Většinou nakládáme vlastní výpěstky, ale pokud se nezadaří, tak kupované hlávky. Máme dřevěné škopky. Letos poprvé se nám stalo, že zelí nebylo křupavé, ale takové hadrové,ale na chu´t dobré. V jednom pořadu na Čro2 mluvila jakási odbornice přes kvašení a říkala, že se to stává když se do zelí nedá cukr, který údajně zlepšuje průběh mléčného kvašení. My ale za ta léta do zelí dáváme pouze sůl (1kg na 100kg zelí) a koprové semínko a vždy to bylo dobré.

Nemá někdo zkušenost s tím cukrem a pokud ano, kolik ho dát na 100kg zelí? Budeme nakládat opět námi vypěstované hlávky sklizené ještě před říjnovými lijáky.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Cukr dávám do čalamády, kterou nechávám 3 dny zkvasit stejně jako zelí. Takže to jde.
Myslím, že cukr zajistí rychlý náběh kvašení. Pokud se třeba rok u zelí nevyvede může rychle nastartovat kvašení a tím dohnat jeho kvality.
Ale do zelí jsem ho nedával a vždy bylo dobré. Takže těžko určovat, kdy je ho lepší dát a kdy je to zbytečné...

hodnocení

3x

Nakrouhané zelí, sůl a kmín. Tak je to na Valašsku. Ani cibule, ani cukr. A je vždy vynikající!

hlavicka

Já dávám do nakládaného zelí sůl, kmín, cibuli a může se dát i trochu kopru, ale kdybych to tu nečetl tak cukr by mne asi nikdy nenapadlo tam dávat.

hlavicka
hodnocení

2x

Já nakládám zeli do sklenic, ale cukr do něho nedávám. Čtu to poprvé, že by se do nakládaného zeli měl dávat cukr. Podle mne by nakládané zeli mělo být kyselé a ne sladké.

liska5
hodnocení

2x

Cukr jsme nikdy nedávali. Je přítomen přírodní ve šťávě syrového zelí. Pokud bylo zelí rozbředlé, byť chutné, tak to se nám stalo, když jsme koupili letní zelí, né to, co je na nakládání. Hlávky vypadaly stejně, ale to letní má křehčí strukturu, je výborné na syrový salát, ale nakrouhané v zeláku příliš změkne.

hodnocení

2x

Cukr jsem nikdy nedávala, nechávám zelák nejdřív v koupelně nebo v kuchyni a když přestane bublat, dáváme do sklepa. Právě teď jím kysané zelí, které v misce trochu přisladím. Přislazuji zelí i k masu, ale jen trochu.

makk
hodnocení

1x

Tohle se stává spíš, když se použije špatná odrůda zelí. Někteří prodejci pěstují i letní zelí (k okamžité spotřebě za syrova) a jeho zbytky pak prodávají i jako krouhané k naložení. Toto zelí ja pak "hadrové".

souhlasím, ale zde se použila vlastní sadba a vlastní správné zelí. Zřejmě tedy horší rok pro zelí, které je méně "sladké"...

sametka
hodnocení

Osivo zelí bylo : Pozdní zelí Pourovo (kruhárenské).

liska5
hodnocení

0x

Sametko, mám to! *mir*

Vzala jsem si na pomoc svoji starou bibli Chemie pro každého a na str. 666 se píše, že se nakládá zimní zelí, jelikož má má více cukru... a na konci odstavce píšou: Jestliže je zelí méně sladké, přidává se 1% cukru!

Sntl 1973? (Nějaký automat mění na malá písmena´.)

liska5

Ano, SNTL, třetí vydání 1972.

Stará dobrá kniha, kde je všechno. Je to překlad z polštiny, má 757 stran a stála tenkrát 47,- Kčs;)

sametka
29.11.20 20:12
hodnocení

Díky.

hodnocení

0x
Cukr se normálně nedává a pokud ano, tak slouží jen na rozběhnutí rychlejšího kvašení. Možná se vám tam dostal vzduch, pak zelí může měknout a cukr tomu nezabrání, ten už je dávno zkvašený.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma nakládání zelí

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]