Nejste přihlášen/a.
Naše rodina už dobrých 70 let nakládá zelí. Většinou nakládáme vlastní výpěstky, ale pokud se nezadaří, tak kupované hlávky. Máme dřevěné škopky. Letos poprvé se nám stalo, že zelí nebylo křupavé, ale takové hadrové,ale na chu´t dobré. V jednom pořadu na Čro2 mluvila jakási odbornice přes kvašení a říkala, že se to stává když se do zelí nedá cukr, který údajně zlepšuje průběh mléčného kvašení. My ale za ta léta do zelí dáváme pouze sůl (1kg na 100kg zelí) a koprové semínko a vždy to bylo dobré.
Nemá někdo zkušenost s tím cukrem a pokud ano, kolik ho dát na 100kg zelí? Budeme nakládat opět námi vypěstované hlávky sklizené ještě před říjnovými lijáky.
Cukr jsme nikdy nedávali. Je přítomen přírodní ve šťávě syrového zelí. Pokud bylo zelí rozbředlé, byť chutné, tak to se nám stalo, když jsme koupili letní zelí, né to, co je na nakládání. Hlávky vypadaly stejně, ale to letní má křehčí strukturu, je výborné na syrový salát, ale nakrouhané v zeláku příliš změkne.
Tohle se stává spíš, když se použije špatná odrůda zelí. Někteří prodejci pěstují i letní zelí (k okamžité spotřebě za syrova) a jeho zbytky pak prodávají i jako krouhané k naložení. Toto zelí ja pak "hadrové".
Sametko, mám to!
Vzala jsem si na pomoc svoji starou bibli Chemie pro každého a na str. 666 se píše, že se nakládá zimní zelí, jelikož má má více cukru... a na konci odstavce píšou: Jestliže je zelí méně sladké, přidává se 1% cukru!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.