Nejste přihlášen/a.
U zelí které chceme zkvasit sebereme vrchní poškozené listy, pak zelí už vůbec neoplachujeme jak před krouháním, ani po jeho nakrouhání. Je to správné neoplachovat zelí před kvašením?
Díky
Zelí jsem nikdy neoplachovala před krouháním ani po něm. Proč? Když se odstraní vrchní listy, které bývají poškozené a znečištěné, zelí lze v pohodě naskrouhat. Myslím si, že oplachováním by dobře nekvasilo a mělo by větší tendenci ke kažení.
Zelí propláchnu občas jen tehdy, když si vezmu ze soudku určitou část na vaření a zdá se mi hodně kyselé. To potom ve velkém cedníku propláchnu, než dám vařit. Jinak ale voda do zelí při nakládání nepatří. Ani žádné omývání. Pokud člověk zelí dobře upěchuje, vytvoří se v něm šťáva a ta ke správnému vykvašení úplně stačí. Jaga.
Určitě neoplachovat . To byste oplachovala třeba nastrouhanou mrkev nebo jablko? Jen ho prosolím - přiměřeně - a namačkám do zeláku. Hlavně aby bylo zalité - nechám si šťávu, kterou při nakládání odložím a tu , kterou nepoužiju, většinou vyleju - je dost slaná -. Já osobně nepřidávám ani kopr, kmín ani cibuli, mám ráda kysané zelí, které trochu přisladím a přidám do něho lžíci čerstvé šlehačky nebo smetany - to si dělám opravdu často - dělala to babička a moc nám to chutná. Jinak jsem zkoušela vinné listy, jablko apod., ale nic mi nevyhovuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.