Nejste přihlášen/a.
První várku jsem neloupala, druhou ano. Se slupkou mají víc hmoty i vlákniny a déle se koušou. Oloupané jsou pracnější, je hodně odpadu, ale zase se rychleji usuší... Na čas vedou ty se slupkou, na krásu ty oloupané. Suším na grilovacích mřížkách položených na radiátorech.
Zajímavé, jak moc jsou hygroskopické. Už jsem je chtěla včera večer zacvaknout do plastové krabice, protože byly suché. Jenže nad ránem trochu pršelo a hned byly zase jako guma. A to jsem neotvírala okna.
Loupu i neloupu, záleží pro koho křížaly dělám. Někdo má z neloupaných jablek průjem, proto je dělám na zakázku. Loupané křížaly nejsou pracnější, poproste Ježíška o doručení loupače jablek, zde si můžete zvolit zda loupat nebo neloupat, přímo jablka nakrájí na 4mm plátky, jadřinec zůstane na strojku. Jen celé jablko stáhnu ze strojku a nožem přepůlím na polovinu. Mám stejné velké půlměsíce jablek akorád do sušičky. Za 20 minut je sušička plná a už suší.
Děkuji, Id, za tip. Pro mne ani tak ne, ale příbuzným, co mají sad, by se hodil.
Já si takto zpracovávám jen to, co si na kole zajedu nasbírat do opuštěných zahrad v okolí. Jen za poslední týden jsem si domů natahala přes 30 kilo. Krom křížal "štrůdluju" a nejhezčí jablíčka mám na přímou konzumaci.
Dokonce se mi povedy i chlupaté knedlíky, kde místo brambor byla nastrouhaná jablka. To nasladko a super.
My takto jezdíme taky a proto máme na kolech zabudované malé brašny. Škaredá jablíčka králíkům, pěkná domů. Na té mašince dělám i do mrazáku jakbka na štrůdl. Jen nakrájené jablko nerozříznu na polovinu jako do sušičky, ale nakrájím na kostky a štrůdl nemá chybu.
Ne, ale záleží na druhu jablka. Například když se před dávnými léty ještě pěstovala "kožená" jablka (zimní s hnědou a poměrně tuhou slupkou), která dlouho vydržela, ale měla tuhou slupku a podobně i některé jiné druhy, tak se mohly oloupat. Nebo ošklivá strupovitá jablka, ale to už se dnes nikde nepěstuje, ještě zbývají ve starýh opuštěných sadech nebo kolem bývalých opuštěných silnic, stejně jako hrušky, švestky a další ovoce ze starých dob.
Nakrájela se na plátky a navlékla na nit a sušila se přirozeně v kuchyni nad kamny, nebo v cimře, kde nebylo vlhko. A jak sušené křížaly voněly a provoněly celou světnici
Z usušených slupek se dal udělat výborný jablečný čaj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.