Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jablka na křížaly loupete?

Od: liska5 odpovědí: 11 změna:

První várku jsem neloupala, druhou ano. Se slupkou mají víc hmoty i vlákniny a déle se koušou. Oloupané jsou pracnější, je hodně odpadu, ale zase se rychleji usuší... Na čas vedou ty se slupkou, na krásu ty oloupané. Suším na grilovacích mřížkách položených na radiátorech.

Zajímavé, jak moc jsou hygroskopické. Už jsem je chtěla včera večer zacvaknout do plastové krabice, protože byly suché. Jenže nad ránem trochu pršelo a hned byly zase jako guma. A to jsem neotvírala okna.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

28.11.20 22:37
hodnocení

9x

Ne !

hodnocení

6x
Krížaly se neloupají *stop*
Ve slupce je nejvíce vitamínů.
S nostalgií a láskou vzpomínám na mou milovanou babičku.
Ta jich panečku ale dokázala usušit :)
Nejraději jsem měla švestkové, po těch bych se utloukla *mnam*
A potom hruškové, a poslední v řadě byly jablkové.
Kam se hrabou nějaké bonbóny.
Dobrou a zdravou chuť přeji :)

floro*
hodnocení

4x
Ne, neloupeme. Po usušeni je slupka nositel chuti. Bez ní jsou krizaly mdlé

hodnocení

3x

Ne, neloupeme.

id
hodnocení

2x

Loupu i neloupu, záleží pro koho křížaly dělám. Někdo má z neloupaných jablek průjem, proto je dělám na zakázku. Loupané křížaly nejsou pracnější, poproste Ježíška o doručení loupače jablek, zde si můžete zvolit zda loupat nebo neloupat, přímo jablka nakrájí na 4mm plátky, jadřinec zůstane na strojku. Jen celé jablko stáhnu ze strojku a nožem přepůlím na polovinu. Mám stejné velké půlměsíce jablek akorád do sušičky. Za 20 minut je sušička plná a už suší.

mall.cz/...

liska5
hodnocení

Děkuji, Id, za tip. Pro mne ani tak ne, ale příbuzným, co mají sad, by se hodil.

Já si takto zpracovávám jen to, co si na kole zajedu nasbírat do opuštěných zahrad v okolí. Jen za poslední týden jsem si domů natahala přes 30 kilo. Krom křížal "štrůdluju" a nejhezčí jablíčka mám na přímou konzumaci.

Dokonce se mi povedy i chlupaté knedlíky, kde místo brambor byla nastrouhaná jablka. To nasladko a super.

id

My takto jezdíme taky a proto máme na kolech zabudované malé brašny. Škaredá jablíčka králíkům, pěkná domů. Na té mašince dělám i do mrazáku jakbka na štrůdl. Jen nakrájené jablko nerozříznu na polovinu jako do sušičky, ale nakrájím na kostky a štrůdl nemá chybu.

liska5
hodnocení

Do štrúdlu jablka taky nestrouhám /nechci bláto/. Krájím u televize čtvrtky jablek na plátky. A dost skořice, rozinek a ořechů...A ten nosič s brašnama mám taky. Do každé vleze jedna igelitka /3-4kg/.:-D

host
hodnocení

2x

Ne, ale záleží na druhu jablka. Například když se před dávnými léty ještě pěstovala "kožená" jablka (zimní s hnědou a poměrně tuhou slupkou), která dlouho vydržela, ale měla tuhou slupku a podobně i některé jiné druhy, tak se mohly oloupat. Nebo ošklivá strupovitá jablka, ale to už se dnes nikde nepěstuje, ještě zbývají ve starýh opuštěných sadech nebo kolem bývalých opuštěných silnic, stejně jako hrušky, švestky a další ovoce ze starých dob.

Nakrájela se na plátky a navlékla na nit a sušila se přirozeně v kuchyni nad kamny, nebo v cimře, kde nebylo vlhko. A jak sušené křížaly voněly a provoněly celou světnici

Z usušených slupek se dal udělat výborný jablečný čaj.

liska5
hodnocení

Tu vůni už taky znám. Paráda. Stačí dva radiátory s jablečnými platy a byteček nádherně provoněn.

Překvapilo mne, že jablka nejenže nejsou strupovitá, ale ani v jednom nebyl červ! Většina jen trochu natlučená.

liska5
hodnocení

Děkuji moc za odpovědi. Z posledních šesti kg budou už jen křížaly se slupkou.

Snad to v těch plastových krabičkách nezvlhne. Velkých sklenic jsem se zbavovala a teď by se hodily.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma křížaly

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]