Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Těhotenství ve 20 letech - jak postupovat?

Od: anonymsgt odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,
zjistila jsem, že jsem těhotná. Je mi 20 let a příteli 21 let. Oba studujeme VŠ, jsem v prvním ročníku a přítel ve druhém. Ochranu používáme (kondomy), bohužel nám ale prasknul a všimli jsme si toho až když bylo pozdě... Ani jeden z nás miminko dávat pryč nechce, přítel si hledá práci a školu začne dělat dálkově nebo kombinovaně. Rodičům jsme to ještě neoznámili a toho se moc bojíme. Já jen teď nevím, co mám dělat. Máte s tím někdo prosím zkušenost? Mám třeba zkusit dostudovat s mimčem s nějakým individuálním plánem (problem je, že škola je hodně daleko), nebo ukončit studium, jít na Úřad práce a najít si aspoň nějakou brigádu a něco vydělat než se narodí? Je mi jasné, že práci neseženu, těhotnou mladou dívku nikdo nezaměstná... Taky i vím, že nárok na mateřskou mít nebudu, ale pouze na RP.
Moc Vás prosím o radu, co byste mi doporučili?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Já bych Vám asi doporučil (oběma) mluvit s rodiči...s kterými jste ještě nemluvili.

Ano, jistě budou (vzhledem k okolnostem) velmi nadšeni, ale jsou ti jediní..a první na řadě, kdo vám může pomoci..účinně a rychle.

Nebyla byste ani první ani poslední žena, která VŠ udělá s miminem.

Školu rozhodně nekončit..a se zatnutými zuby zkusti pokračovat a dokončit (zvláště v případě nějakého perspektivního oboru).

nhfddf
hodnocení

8x
Určitě dostudovat s dítětem. Poptat se ve škole, jak na to. V hledání práce nevidím smysl, co z toho? Pár měsíců příjmu? Na mateřskou stejně nedosahnete. (Mimochodem při hledání práce nemusíte nikomu oznamovat těhotenství.)

hodnocení

6x

Sama jsem vystudovala s dítětem. Syn se narodil o prázdninách po druháku. Rektor tenkrát individuálky matkám nepovoloval, přerušila jsem na rok studium a zůstala jsem se synem doma. Pak (měl rok a 3 měsíce) šel do jeslí, starala se babička a tatínek, který studoval v témže městě, já jsem začala zase dojíždět do školy. Od pátku do pondělka jsem bývala doma, úterý až čtvrtek ve škole.

hodnocení

5x

Dobrý den. Těžko radit, je to je Váš život a Vy se musíte rozhodnout. Já bych Vám poradila, abyste oznámila rodičům, že jste těhotná a dítě si chcete nechat, starat se o něj a vychovávat ho s partnerem. Vyslechněte si názor rodičů, i když jste dospělá, třeba nabídnou pomoc, abyste mohla ve studiu pokračovat a společně byste našli nejlepší řešení situace. Pokud byste studium ukončila, na ÚP se zaevidujte. I těhotná žena může být uchazečem o zaměstnání. Stát za Vás bude hradit povinné zdravotní pojištění a třeba se pro Vás i nějaká ta brigáda na čas najde. Ale pokud by vypomohli rodiče, mohla byste i s dítětem dostudovat.

asd1
hodnocení

5x

Zkusit sehnat prachy a dostudovat s miminem.. S rodičema probrat, můžou s tim pomoct a pokud jsou normální tak v rámci možností i pomůžou. Lehké to nebude, ale jde to, znám několik holek co s miminem dostudovaly bez větších problémů.. Pohodička to ale taky nebyla.

Nebát se toho, zabrat a ono to nějak půjde, držim palce.

hodnocení

5x

Rodičům to oznamte co nejdřív, nebojte se, určitě pomohou. Není nic krásnějšího, než vnouče. *houpy*Školu nepřerušujte, určitě se dá dostudovat s pomocí rodiny. Nakonec přerušit můžete kdykoliv, pokud byste nezvládala a dodělat později.

liska5
hodnocení

3x

Zvládly to i středoškolačky. Většinou s pomocí rodičů. I během VŠ jsem zažila těhotné. Některé to odchodily v pohodě s bříškem. Pokud jste fit a nestudujete FTVS nebo vojenskou, tak se to dá až do porodu. Některé to měly jako nemocenskou, jako rizikové těhotenství. Některé si vyřídily na studijním od určitého data přerušení studia třeba na rok.

etana*
hodnocení

3x

Já doporučuji dostudovat s miminkem, pokud bude zdravé, zas taková dřina ta péče o něj není. Mám to vyzkoušené, sice různé maminy stále bědují, ale to je spíš jen tradice. O péči se podělíte s manželem (vdejte se co nejdřív, i třeba jen na úřadě, slavnost si můžete udělat po porodu v klidu, až se bude moci oslavovat bez korony). Ani peněz zas tolik potřebovat nebudete, však není nutné kupovat tisíce krámů pro mimčo, přebalit jde i na gauči, není k tomu nutný extra stůl...a takhle je to se vším. Rodičů se nebojte, jste dospělí, žádné děti. Myslím, že se vám to nakonec bude líbit a školu doděláte v běžném termínu. Žádné drama.

lidus*
hodnocení

3x

Dřív nás tolik studovalo s děckem a zvládlo se to. Rodiče, co budou nadávat jistě pomohou.

hodnocení

2x

Nejlepší by bylo podat si letos přihlášku a dostat se na kombinované (dálkové) stuidum. Na kombinovaném studiu je velké množství mamin s dětmi. Studium zvládají dokonce i zaměstané matky (děti+studium+zaměstnání). Jste teprve v prváku, takže by to tak nevadilo, jít na nové studium. Podobné nebo stejné předměty si můžete zkusit nechat uznat při výběru blízkého oboru.

Většina VŠ nepovoluje přestup z prezenčního na kombinované studium. Do konce února se podávají přihlášky, máte čas na promyšlenou, kam se přihlásit. Kombin. studium je v současnosti běžné a velmi oblíbené.

Přítel by měl nejlepší bakaláře dodělat - chybí mu už jenom rok a půl, tj. 3 semestry. Výživné na dítě by pak po domluvě měli hradit prarodiče, pokud by přítel nepracoval.

doplněno 23.11.20 16:07: Případně přítel si může také nechat uznat splněné předměty, pokud by udělal přijímačky na stejný/podobný obor kombinovaného studia. Nejrychlejší by ale u něho bylo dotáhnout Bc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]