Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci koupit dceři pekáč s víkem (nejen na husu). Mám osobně velmi starý pekáč smaltovaný, jaký používaly už naše babičky a jsem s ním nadmíru spokojená, ale dnešní moderní kuchařky chtějí něco lepšího. Narazila jsem při hledání na nerezový pekáč i s roštem od Tescomy. Doporučili byste nerez (i kvůli údržbě) nebo jiný a jaký, předem děkuji za vaše názory, L.
Jo, jo, ten černý s tím modrým smaltem. Ten pekáč mám. Jenže do něj se husa nevejde. Akorát kačena. Husa jedině čtvrtka nebo okleštěná půlka podélně rozpůlená v hrudní kosti a položená na řeznou plochu.
Údržba nerezu je dřina, chytne takový nažloutlý film, na který platí jen některé přípravky. A vevnitř to bude přichytávat víc, jak na smalt.
Nerezový bych nechtěla, protože ty výpeky by se špatně čistily. Nerez je na čištění náročný.
Také mám smaltované pekáče, zelený, tmavě hnědý a černý s modrým smaltem vevnitř. Jsou plechové, nejsou litinové.
A nebojím se je vzít obyčejným pískem na nádobí. A jsou čisté, bez nějakých šmouh.
Pokud budete kupovat nějaký hodně velký, tak poměřit, aby se do trouby u dcery vešel.
Mám smaltovaný plechový pekáč. Schválně jsem změřila délku, má 43 cm. Do myčky se vejde akorát, do trouby ho musím dávat šikmo. Na rozměry si dejte pozor. Zajímejte se i o váhu pekáče. Ten můj "lehký" se někdy, zcela zaplněný těžkým pokrmem, z trouby vyndává docela obtížně. Mám někde na půdě stejně velký pekáč po mamince. Možná je to ta doporučovaná smaltovaná kamenina. Je hrozně těžký i prázdný, s tím manipulovat nechci. Husa se do toho asi vejde, menší husa určitě. Naše rodina ale už dávno dává přednost kačenám. Výhodu tohoto pekáče vidím i v tom, že se dá péct i na víku. Jednou za čas je to potřeba. Na skleněném víku dnešních pekáčů by to nešlo. Ty nové jsou moc hezké, ale většinu času jsou buď v kredenci, nebo v troubě. Času na obdivování je málo .
Bimbam, úplně stejné zkušenosti mám já se svým smaltovaným pekáčem (myčka, trouba). Našla jsem na netu pekáče smaltované znaky Belis a mají různé rozměry, asi vyberu podle míry trouby některý z nich. Moc děkuji za vaše připomínky. Dcera peče většinou kuře, někdy králíka z domácího chovu, husu jednou za rok, takže nemusí mít ten největší pekáč. Hezké dny přeji,L.
Loni na podzim jsem byla v Polsku. Na tržnici měli veliký pekáč, byl těžký, smaltovaná litina. Ten dlouho udrží teplotu. Měl zajímavý tvar, ne obdélník, ale veliká elipsa. I s víkem. Zajímavě byla řešená ucha, nebyla na koncích, protože pekáč by se do trouby s nimi nevešel. Ucha byla proti sobě trochu bokem, do strany, nikdy předtím jsem tohle řešení neviděla. Líbil se moc dceři i mně. Ona říkala: tam by se v pohodě vešla celá husa!
Nakonec jsme ho nekoupily a lituji toho dodnes. Od té doby jsem tam nebyla. Takže za mě jenom smaltovanou litinu. Kdybych ten polský někde viděla, podruhé už se rozmýšlet nebudu. Jaga.
Pokud se podíváte na youtubku na "recepty bez brepty" tak od něj (pod videem odkaz) můžete takový zakoupit,s uchy jakoby po stranách elipsy místo na vrcholech, ale asi hooodně drahý.I když nemohou soudit neznám ceny nádobí.
Na husu, kachnu a i vepřové, je nejlepší opravdu litina a s víkem. Nedávno jsem koupila v Lidlu. Je výborný, ale je opravdu těžký. Ale zase když se rozpálí, tak můžete snížit teplotu v troubě a husa se pořád krásně peče do zlatova. Já teda pekla kachnu a byla naprosto delikatesní. Také v něm peču kváskový chleba. Jediná nevýhoda je ta váha. Já jsem koupila ten kulatý a je dost velký i na opravdu macatou kachnu. Koukněte se sem. Já mám ten kulatý a je velký dost. Ale můžete koupit ten oválný, ten je o něco větší. Ale já si myslím, že husa by se klidně vešla i do toho kulatého.
Ještě jsem se podívala na ten o kterém píšete, od Tescomy s roštem. Ale ten nemá ani poklici, z toho nebude to maso moc dobré a husa už vůbec ne. Snad na kuře a ještě tak rozporcované, aby nevyschlo a bylo šťavnaté a musí to něčím přikrýt, asi alobalem. Ten rošt není tak důležitý, to je jen taková "hračka", bez které byste se v klidu obešla. Ale samozřejmě, že je to na každém, co si vybere.
Suzy, ten z Tescomy má i víko, ale už jsem od něj upustila, také kvůli údržběm, děkuji za názory, L.
Aha, tak já jsem četla, že tam poklice není. Doslova je tam napsáno Poklice - ne. Ale oni jich mají víc, tak jsem nemusela vidět zrovna ten samý. Ale ten stříbrný nekupujte, strašně špatně se to myje. A je to zbytečně drahé. Já od Tescomy už nekupuji vůbec nic. Před lety jsem se právě nechala nachytat na jednu pánev, kterou vychvalovali do nebes a byla docela drahá a vůbec se v tom nedalo nic udělat. Připalovalo se to a ani náhodou neměla ty vlastnosti, které vyzdvihovali. Já ji vyhodila a od té doby bych u nich opravdu už nic nekoupila.
Dva plechy na sebe, smalt IKEA, cena 700kč. Super a do plechu je i mřížka. Dobře měřte troubu, každá je jiná.
Ta poznámka o rozměrech trouby je důležitá. Někdy to ani na nejspodnější mřížku nevleze, když se to přiklopí - kvůli výšce. A některé trouby jsou stavěné, že tam jsou čtvercové pekáče...Atd.
To píšu tazatelce. Já jsem v jedné troubě nemohla dávat na ten smaltovanej černomodrej pekáč poklici, protože se to ouško nahoře pokaždé seklo o topné tělísko na stropu trouby. Když jsem pak měla nový sporák, tak se tam pekáč s poklicí vešel, ale musel být uhlopříčně, neboť trouba byla kratší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.