Kolem 70°C a prudce se schladí. Teplota se ale může lišit a podle toho se upravuje délka ohřátí před schlazením. Doma to neuděláte, ale můžete svařit v mlékovaru.
Průmyslově jde mléko tenkými trubičkami skrz pec, kde se rychle ohřeje a následně se v chladiči zase bleskově ochladí. Takovou techniku doma mít určitě nebudete takže se s nějakým úbytkem žádoucích látek budete muset smířit.
Mléko se pasterizuje při teplotách do 100°C, aby se zničily choroboplodné zárodky. Nemusíte na to mít ani mlékovar ani hrnec s dvojitým dnem, i když je to lepší, protože se Vám mléko nepřipálí. Výborně je tento problém popsán tady domacimlekar.com/... Mnozí domácí výrobci sýrů používají k pasteraci mléka vodní lázně eshop-zemedelske-potreby./... Ti větší používají poloprofesionální nebo profesionální pastéry nebo pasterizátory eshop-zemedelske-potreby./...
Chtěla bych to udělat doma svépomocí. Mlékovar nemám, ale mám dva nerezové hrnce, které mohu dát do sebe. Mohu mléko uvést na 76°C na 30 sekund a pak schladit, ale bude to chlazení chvíli trvat. Případně jak to udělat doma? Prý když by bylo mléko k bodu varu, většina vitamínů, tak pak nebude. Děkuji
Dobrý den, nejspíš z toho nebudu dělat takovou vědu a mléko naliju do nerezového hrnce a začnu pomalu zahřívat. Jak už uvidím, že se blíží bod varu, tak vypnu nechám schladit. Může to tak být?
Ne, špekulujete na jasně řečené odpovědi. Udělejte to ve vodní lázni - nouzově klidně dva kastroly a voda... Svařte to a nechte vychladnout. Jinak mlékovar se stále vyrábí, pokud to chcete praktikovat pravidelně.
pavloss
Zkusili jsme mléko nalét do nerezového hrnce a na slabo zapnuli troubu. Jak skoro začalo vařit vypli a vložili hrnec do většího hrnce s ledobou vodou a nechali vychladnout. Nebylo opravdu vůbec připálené
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.