Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak pasterizovat mléko?

Od: pavloss odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
prosím jak a při jaké teplotě se pasterizuje kravské a jak kozí mléko z farmy?
Děkuji

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x
avatar libor007
Kolem 70°C a prudce se schladí. Teplota se ale může lišit a podle toho se upravuje délka ohřátí před schlazením. Doma to neuděláte, ale můžete svařit v mlékovaru.

 

 

hodnocení

2x
avatar totak
Oficiálně 30 sekund na 76°C ale normální člověk mléko převaří v mlékovaru k bodu varu a vypne.

 

hodnocení

2x
avatar totak
Průmyslově jde mléko tenkými trubičkami skrz pec, kde se rychle ohřeje a následně se v chladiči zase bleskově ochladí. Takovou techniku doma mít určitě nebudete takže se s nějakým úbytkem žádoucích látek budete muset smířit.

 

hodnocení

2x

Mléko se pasterizuje při teplotách do 100°C, aby se zničily choroboplodné zárodky. Nemusíte na to mít ani mlékovar ani hrnec s dvojitým dnem, i když je to lepší, protože se Vám mléko nepřipálí. Výborně je tento problém popsán tady domacimlekar.com/...
Mnozí domácí výrobci sýrů používají k pasteraci mléka vodní lázně eshop-zemedelske-potreby./...
Ti větší používají poloprofesionální nebo profesionální pastéry nebo pasterizátory eshop-zemedelske-potreby./...

 

pavloss
hodnocení

Chtěla bych to udělat doma svépomocí.
Mlékovar nemám, ale mám dva nerezové hrnce, které mohu dát do sebe.
Mohu mléko uvést na 76°C na 30 sekund a pak schladit, ale bude to chlazení chvíli trvat.
Případně jak to udělat doma? Prý když by bylo mléko k bodu varu, většina vitamínů, tak pak nebude.
Děkuji

 

jabraka*
hodnocení

0x

Pasterizace v mikrovlnce umožní mléku dosažení 100 stC rychle a bez ztráty užitných vlastností.

Ve sklenici s víčkem stačí sterilizovat 4 - 5 minut a rychle uzavřít

 

pavloss
hodnocení

Dobrý den,
nejspíš z toho nebudu dělat takovou vědu a mléko naliju do nerezového hrnce a začnu pomalu zahřívat. Jak už uvidím, že se blíží bod varu, tak vypnu nechám schladit.
Může to tak být?
Ne, špekulujete na jasně řečené odpovědi. Udělejte to ve vodní lázni - nouzově klidně dva kastroly a voda... Svařte to a nechte vychladnout. Jinak mlékovar se stále vyrábí, pokud to chcete praktikovat pravidelně.
pavloss
hodnocení

Zkusili jsme mléko nalét do nerezového hrnce a na slabo zapnuli troubu. Jak skoro začalo vařit vypli a vložili hrnec do většího hrnce s ledobou vodou a nechali vychladnout.
Nebylo opravdu vůbec připálené ;)

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]