Nejste přihlášen/a.
No, to asi na pečení moc nepůjde..
Čekankový sirup
Do povědomí se v poslední době dostává i sirup z čekankové vlákniny inulinu. Doposud jsme ho znali především ze složení odtučněných jogurtů nebo zmrzlin, jelikož nemá jen zahušťovací schopnosti, ale právě i sladkou a tučnou chuť. Proto bravurně nahrazoval část tuku.
Inulin obsahuje 70 % vlákniny, působí jako probiotikum, má nízkou energetickou hodnotu a přitom sladí stejně, jako cukr. Zní to ideálně, ale pouze v případě, že si rádi dopřejete sirup na lívance nebo ovesnou kaši. Při pečení by vás mohl výsledek nemile překvapit. Jelikož se jedná o vlákninu, bude mít těsto po upečení menší objem, bude hutnější, těžší a tužší. Achjo. Zároveň také rychleji okorá. Čekankový sirup proto používejte spíše za studena a nebo jím nahraďte pouze menší část cukru, nikoliv celý podíl. Ať místo bábovky nemáte briketu na rozbíjení oken u aut.
No ono se to nemá přehánět ani s tím dobrým. Nepíšete, proč chcete omezit cukr. Ale jestli to je kvůli hubnutí, tak bych být Vámi omezila i ty pokrmy, které zmiňujete. Sladké kaše a lívance moc dietní nejsou, i když si je polijete tím sirupem místo obyčejného cukru. Přečetla jsem si co o tom sirupu píší a prodejci samozřejmě vychvalují a doporučují, ale oni chtějí v prvé řadě prodávat, Vaše zdraví je až na vedlejší koleji. Ale všichni píší, že se může používat i do těst. Tak byste ho klidně mohla použít i do bábovky. Dokonce jsou na internetu i recepty na různé pečení s tímto sirupem.
Je dobře, že se tazatelka vyhýbá rafinovanému bílému cukru. A je úplně jedno proč. Takový cukr tělo vůbec nepotřebuje! Ještě před dvěma sty lety ho v našich končinách znali jen lékárníci a pár vyvolených z dovozu. Tady se často argumentuje, že mozek potřebuje cukr. Ano, takový, co si tělo umí vyrobit z jiné stravy. Ve středověku lidem mozky fungovaly i bez rafinovaného cukru, když stavěli chrámy, města, rozvíjeli řemesla a dobývali kolonie A když byla pořeba sladké chuti, byly tu cukry právě přírodní, zejména z ovoce a pak med. /První cukrovar u nás začal vyrábět v roce 1801 v Hořovicích./
No dobře, díiky za přednášku. Ale mně teda obyčejný cukr dosud nijak neuškodil a to mi je přes sedmdesát let a jsem zdravá a nemám problém s váhou a nikdy jsem neměla. A ptala jsem se proto, že si v dnešní době mnoho lidí myslí, že když nahradí ten obyčejný cukr nějakým sirupem, tak že mohou jíst ta sladká a moučná jídla v nepřiměřeném množství a že nebudou tloustnout. Což je samozřejmě omyl. To je můj laický názor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.