Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pečení - čekankový sirup

Od: peceni odpovědí: 5 změna:
Značně jsem omezila svůj příjem cukru. Na snídaně - kaše, lívance atp. si dávám trochu čekankového sirupu, což je vlastně vláknina. Chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nemáte vyzkoušené pečení kdy tímto sirupem zcela nahradíte cukr? Jako ono to bude fungovat, ale spíš mi jde o to, abychom si nějak neublížili větším množstvím toho sirupu...?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

No, to asi na pečení moc nepůjde..

Čekankový sirup

Do povědomí se v poslední době dostává i sirup z čekankové vlákniny inulinu. Doposud jsme ho znali především ze složení odtučněných jogurtů nebo zmrzlin, jelikož nemá jen zahušťovací schopnosti, ale právě i sladkou a tučnou chuť. Proto bravurně nahrazoval část tuku.

Inulin obsahuje 70 % vlákniny, působí jako probiotikum, má nízkou energetickou hodnotu a přitom sladí stejně, jako cukr. Zní to ideálně, ale pouze v případě, že si rádi dopřejete sirup na lívance nebo ovesnou kaši. Při pečení by vás mohl výsledek nemile překvapit. Jelikož se jedná o vlákninu, bude mít těsto po upečení menší objem, bude hutnější, těžší a tužší. Achjo. Zároveň také rychleji okorá. Čekankový sirup proto používejte spíše za studena a nebo jím nahraďte pouze menší část cukru, nikoliv celý podíl. Ať místo bábovky nemáte briketu na rozbíjení oken u aut.

karolinafour.cz/...

hodnocení

0x

No ono se to nemá přehánět ani s tím dobrým. Nepíšete, proč chcete omezit cukr. Ale jestli to je kvůli hubnutí, tak bych být Vámi omezila i ty pokrmy, které zmiňujete. Sladké kaše a lívance moc dietní nejsou, i když si je polijete tím sirupem místo obyčejného cukru. Přečetla jsem si co o tom sirupu píší a prodejci samozřejmě vychvalují a doporučují, ale oni chtějí v prvé řadě prodávat, Vaše zdraví je až na vedlejší koleji. :) Ale všichni píší, že se může používat i do těst. Tak byste ho klidně mohla použít i do bábovky. Dokonce jsou na internetu i recepty na různé pečení s tímto sirupem.

liska5

Je dobře, že se tazatelka vyhýbá rafinovanému bílému cukru. A je úplně jedno proč. Takový cukr tělo vůbec nepotřebuje! Ještě před dvěma sty lety ho v našich končinách znali jen lékárníci a pár vyvolených z dovozu. Tady se často argumentuje, že mozek potřebuje cukr. Ano, takový, co si tělo umí vyrobit z jiné stravy. Ve středověku lidem mozky fungovaly i bez rafinovaného cukru, když stavěli chrámy, města, rozvíjeli řemesla a dobývali kolonie A když byla pořeba sladké chuti, byly tu cukry právě přírodní, zejména z ovoce a pak med. /První cukrovar u nás začal vyrábět v roce 1801 v Hořovicích./

No dobře, díiky za přednášku. Ale mně teda obyčejný cukr dosud nijak neuškodil a to mi je přes sedmdesát let a jsem zdravá a nemám problém s váhou a nikdy jsem neměla. A ptala jsem se proto, že si v dnešní době mnoho lidí myslí, že když nahradí ten obyčejný cukr nějakým sirupem, tak že mohou jíst ta sladká a moučná jídla v nepřiměřeném množství a že nebudou tloustnout. Což je samozřejmě omyl. To je můj laický názor.

liska5

To máte pravdu, že dělá chybu, zejména když snídá sladké /i když sladké méně/. Přeci jen je to snídaně sacharidová, po které klesne dříve krevní cukr, takže výdrž do dalšího jídla je menší a dříve se taky dostaví hlad. Sladké + kafe je ideální hodinu a půl až dvě před obědem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]