Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Sojkovský guláš, pamatuje nekdo?

Od: wydra® odpovědí: 18 změna:
avatar wydra

Je tady nejaky pametnik, ktery chodil do restaurace U Sojků na Letne a pamatuje jejich gulas?

 

 

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x

Klasický - a milovaný - hospodský gulášek, napůl rozkrojené vajíčko natvrdo položené navrch, vše dotažené čerstvou krájenou cibulí. Jen se pak blbě líbalo *smich*

hodnocení

Byl luxusní! Snad jsem ted jedla podobný, tak jsem si na nej vzpomnela.

 

hodnocení

2x
avatar gamapolis

Dobrý den. Nebyl to guláš s masem a vařenými vejci? Jestli to je ono, bohužel jsem ho nejedl, ale viděl. Bylo to v dnešní ulici M. Horákové, ale myslím, že tam je dnes nějaká banka.

hodnocení

Napřed tam byla hospoda, pak banka, dnes vietnamsky meo obchod s hadrama...

Chtela jsem se zeptat, mam v hlave, ze ten uzasny gulas byl cerny, mozna bez papriky? A krasne knedliky, ne uplne hospodske? Byla jsem prilis mlada, neumela jsem ani ohrat parek, tak vychazim jen ze zapamatovane chute a fotky pred ocima.

Sojkovský guláš, pamatuje nekdo?

Já jsem si ho bohužel nikdy nedal. Chodili jsme tam na pivo.

Mám dojem, že byl na pivě.

hodnocení

Take myslim, protoze ted jsem jedla gulas, ktery na pive byla a prave mi tenhle evokoval. A vim, ze jsou i druhy ulse, kde neni paprika a myslim ani v tomhle nebyla. Nebo jen malo.

inspa*

Až mě mrzí, že jsem tam nikdy nebyl. Jsa ze Žižkova, bylo plno hospod u nosu, kam zajít, netáhlo mě to až na Letnou :-D . Ale mám moc rád taková vzpomínací témata. Alespoň jsem zagooglil tuto hospodu, prohlédl si fotky. Musela to být paráda :) Ale vyjímka byla - s kamarády srazy v Hostivaři v hospodě Na Kačabce. To bývala knajpa jak má být, na pánech se močilo na zeď a stékalo to do žlábku dole (no tohle mi zrovna nechybí :) ). Nedávno jsem viděl tuto hospodu v pořadu pana Pohlreicha a zaplakal jsem. Mě ty moderní interiery nesedí, přijde mi to chladné, neosobní... :( Ještě že vzadu zahrádka s kaštanama je pořád, v létě to bývala krása ten stín vzrostlých kaštanů a orosené před sebou.

Žižkov = Briketa. Ještě otvírá v pět ráno? *pivo*

inspa*

@jedubabicka - koukam jste znalkyně :-D Bohužel už jsem před pár lety Prahu opustil, takže nevím. Ale v mládí pamatuji, nebyla to tehdy zrovna moje krevní skupina, ale ta otvíračka v 5 nám parkrát vytrhla trn z paty při návratu z flámů :-D Pamatuji i zmiňovanou "striptérku"v článku na iDnes z roku 2000. Nutno říct - bohužel, ten zážitek mi způsobil několik nočních můr :-D idnes.cz/...

Striptérky jsem zůstala ušetřena - ale ta ranní hodina... no jak u vás *smich* V podobně šílený čas otvírali U Kalendů na nábřeží a to už měli držkovku *mnam*

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Já se nechci přít, ale nebyl ten fajnový guláš z koňského masa?

inspa*

A i kdyby byl, já proti konině nic nemám. To mám asi po tátovi, který se vždy při Velké Pardubické mlsně olizoval u Taxisova příkopu... :-D

hodnocení

Vim jiste, ze konsky nebyl. Co ale nevim jiste, jestli v nem byla paprika. Vubec totiz nebyl cerveny. A jestli byla, tak malo.

 

 

hodnocení

avatar wydra

Neco ke cteni

facebook.com/...

Twin Lids

etSSpg1ochlen1. h/... ·

Přijďte na Slavný Sojkovský guláš s historií.

... a něco z historie:

Vzpomínky na Plzeň (BPH VIII.): Smutná nostalgie, a především ukrutný vztek, námi vždy lomcuje zabloudíme-li výjimečně na třídu Obránců míru. Původně Belcrediho (podle rakousko-uherského politika hraběte R. Belcrediho) a poté v letech1946-51 třída krále Jiřího VI.; dnes se to tam jmenuje zase na nějaký čas jinak. A možná, že nejlépe to vyřešili Němci, když za okupace zvolili neutrální pojmenování Letenská. Zde stávala královna letenských hospod - slavná Sojkova plzeňská restaurace. Mýtický hostinský Josef Sojka začínal Na Pekařce v Podolí, následně se přesunul do šenku U Šumavy ve Štěpánské. Měl obchodního ducha, byl členem představenstva hostinských i členem časopisu Hostimil. Na Letné vybudoval vyhlášený restaurant poté, co zjistil, že tady na konci 19. století vzniká malířská Akademie. Mistři i posluchači však mívali hlouběji do kapsy a nezřídka zde proto zanechávali svá dílka. Vznikala svérázná "Sojkovská galerie", která se údajně ztratila neznámo kam. K hostům podniku náleželi mnozí známí, i sportovci, třebas včetně Pepi Bicana. Svého času restauraci pravidelně navštěvoval B. Hrabal. Měl svůj stůl a posléze i vlastní salonek, kde zbudoval "hospodskou Sorbonnu". K legendám patřil též instalatér Hadáček, který "na černo"prováděl rekonstrukci. Vedoucí neměl na vyplacení slíbené odměny a tak si Hadáček vše postupně odpíjel. Za dva roky stačil z částky 25 tis. odpít pouze 21 tis., neboť ho klepla pepka. Půllitr tehdy stával 2,10 Kčs. A hlavně Plzeň byla Plzní ... V 70. letech prakticky hned naproti byl zřízen Plzeňský dvůr, kde se scházívali aktivisté kultury spíše oficiálnější, ba přímo oficiální. Ale i Hrabalova družina, včetně V. Boudníka & spol., za čas přesídlila právě na zahrádku Plzeňského dvora. Sojkův restaurant vydržel na Letné dlouho. Přečkal hospodářskou krizi 30. let, kdy vedle obchodního domu Brouk a Babka zanikl přepychový Procházkův plzeňský restaurant, a celkem v pohodě přežil časy rudých Komančů. Leč doby "svobodného podnikání"již nikoli. Vrr. Jejich gulášek byl mistrovský a ani v Plzeňském dvoře se vůbec nesedávalo špatně. Hlavně ta Plzeň ... Dneska se špatně nedělá jenom z jejich odporných europomyjí, ale třeba též z tzv. pivní revoluce, kdy se do kelímků čepuje spodem. Brr. Přes dno jednocestným ventilem. A kelímky jsou dražší. Anglický vynález nese jméno Trufill a právě Prazdroj má na jeho využívání v Česku exkluzivitu. Chce ho odzkoušet na velkých akcích a využit snad vůbec poprvé byl na megaakci Kabátů na Vypichu 12. 9. Má odpadnout zdlouhavé "čarování"s pípou. A pivko má prý zcela zaručeně vypadat a chutnat stejně. Jistě. Očití návštěvníci koncertu však právě z pivního občerstvení rozhodně moc nadšeni nebyli. Vrr. Nostalgicky zavzpomínat dnes možno nejen na Prazdroj, ale i třeba na smíchovské. Přitom na Smíchově roku 1880 bylo, kromě jiných, 26 krupařských obchodů, 2 kavárny, 7 mlékařů, 4 vinárny, 17 níťařství, 1 obchod lampami a 21 kořalen. Pití kořalky otravuje ducha i tělo, a tak nutno ocenit, že "převážná část dělnictva smíchovského"se raději přidržovala "zdravého a sílícího piva"(dle vyjádření ředitele městského úřadu). Nejenom smíchovského. Vedle velkého Akcionářského pivovaru (dnešní Staropramen) tady působil pivovárek Jana Stejskala (Občanský akciový pivovar na Smíchově, s ročním výstavem 15 tis. hl, zrušen či přesněji zlikvidován konkurencí Staropramenu roku 1939) a pivovar a sladovna Josefa P. P

 

dany
hodnocení

0x

No zda-li! To vajíčko bylo pošírované, tedy ztracené. Tím byl ten gulášek výjimečný. Nikdy a n ikdy jsem nebaštil lepší guláš! Bylo to nádherná púťa. :(

 

honzaii
hodnocení

0x

Ten guláš velice dobře pamatuji. tmavý s vajíčkem cibul a majonéza. Určitě to bylo z hovězího.Chuť která se nedá dneska ani popsat

 

vita
hodnocení

0x

Jo pamatuji se. Byl vynikající s půlkulovými knedlíky a s vejcem na tvrdo (nakrájené na měsíčky). Chodil jsem tam v době studia na ČVUT (80 léta).

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]