Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak v jídle využít nezralá rajčata?

Od: lulusila odpovědí: 5 změna:

Dobrý den , mám asi 1 kg nezralých rajčat (jen pár je jich červených) a je mi líto to vyhodit . Napadlo mě udělat chutney , ale nevím jak se zbavit solaninu . Můžete mi prosím poradit , co z nezralých rajčat připravit , aby to vydrželo zavařené i do příštího léta a zároveň to bylo zdravotně nezávadné (bez solaninu) . Děkuji a přeji krásný den :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

3x
Dělám takto.
Ale jinak lze nechat na tácu a ony dozraji. Klidně vydrží postupně dozrává až do Vánoc
Jak v jídle využít nezralá rajčata?

hodnocení

2x
Je sice pravda, že zelená rajčata obsahují solanin, ale jeho množství je velmi malé. Navíc tepelným zpracováním nebo kvašením se obsah solaninu sníží až o pětatřicet procent. Pro jistotu ale nesnězte naráz více než 100 gramů zelených rajčátek v jakékoli úpravě a dětem je raději nedávejte. Nicméně si můžete být jistí, že protlaky, čalamády či čatní ze zelených rajčat nejsou nebezpečné pro zdraví, naopak jsou výtečnou pochoutkou, více v odkazu recepty.blesk.cz/...

liska5
hodnocení

1x

Čatní ze zelených rajčat. Kdysi jesm dělala. Recepty budou ma internetu. Po tepelné úpravě a ve směsi O.K. Jinak do vánoc mi dozrávala poslední rajčata doma na parapetu.

lulusila
hodnocení

Všem děkuji za odpovědi :)

hodnocení

0x

Unás sa roky bežne zelené paradajky zavárali do sladko kyslého nálevu s pridaním feferónky. Nikto z rodiny nemal s tým problémy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma chutney
Otázky na téma nezralá rajčata

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]