Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
Byl jsem darovat krev v nemocnici, po 14 dnech mi přišla karta dárcovství krve kde mi byla zjištěna krevní skupina 0+. Problém je, že moje matka tvrdí že mám skupinu 0- , jak byste momentálně postupovali teď? Zavolali do nemocnice? Je v nějakých dokumentech uvedena krevní skupina? ( rodný list, pojišťovna nebo něco takového? )
Díky za odpovědi.
Krevní skupina se uvádí v očkovacím průkazu.
Já ji tam mám (narozen 90), tak nevím, zda to tehdy někdo dobrovolně orazítkoval. Mám tam razítkem 0+
Tak, oni vaši krev testovali a zjistili, kterou opravdu máte. Mně máma tvrdila, že mám A+, když jsem ležela v nemocnici, tak mi zjistili 0-. Táta má A+ sestra taky, tak myslela, že ji mám taky. Věřte doktorům, když budete potřebovat, oni vám vezmou krev a zjistí.
Tak pokud budu potřebovat krev což je i dost reálné díky mému povolání tak mi to opravdu jedno není.
Až za čtvrt roku, doufám, půjdeš na darovat znovu, požádej je o prověření. Oni ti už potvrdí, že chybu neudělali.
Při každé operaci se dělá nový test, nikdo vám nedá krev i kdyby jste 100x měl všude skupinu napsanou.
Spíš bych věřila laboratoři, než paměti své matky. Dnes už ten doklad nemám, ale když jsem žila v cizině, tak tam bylo běžné, že jsme spolu s dokladem totožnosti, měli kartičku s krevní skupinou pro případ, že bych se ocitla v situaci, kdy by byla nutná okamžitá pomoc a museli by mi dávat krev. Třeba nehoda a tak. Ale už jsem ji ztratila a nemám ji, ale občas si na to vzpomenu. Já si myslím, že to není tak docela od věci. Ale u nás na to záchranáři nejsou zvyklí, tak i kdybych tu kartičku měla, asi by je ani nenapadlo kouknout se mi do peneženky.
Při jedné z posledních prověrek ,jsem byl přítomen kdy nás kotrolní orgán chtěl ohodnotit jako nevyhovující.Hlavní posádkový lékař ,který byl danému zaměstnání přítomen, pže šlo o práci s trhavinami,se s danou osobou hádal a nakonec jako lékař vyhrál.Důvod-neměli jsem kartičky s krevní skupinou v náprsní kapse maskáčů.pan doktor jej "zpacifikoval" tím,že VŽDY před transfúzí se provádí test na určení skupiny a za druhé že nikdy nedávají krev, ale pokud je to akutní, tak doplnění krve náhražkou (nwn jak se to správně jmenuje,fyziologický roztok? nwn).Je ale možné,že dens to již je jinak je to asi 20 roků z5.
Takhle budou vaši krev dávat jen plusákům a i kdybyste byl mínus, tak to nevadí.
Horší by bylo, kdyby se spletli opačně. Vy měl plus a oni vám napsali mínus. Pak by dali plusovou krev mínusovýmu příjemci a byl by průšvih.
I tak se ptejte.
Před dáváním krve se dělá tento test na kapku Vaší krve. Nikdy se nedává krev bez testu. Ani opakovaně.
Náš ústav se mými ústy co nejsrdečněji omlouvá za toto politování hodné nedopatření, ke kterému dochází maximálně jednou ... eh, kolikrát sestro?
Ne Liško, to se nestává. Špatný RH faktor vede k rozpadu krvinek a selhání ledvin, popř i smrtí.
Ten rozpad je vidět i na políčkách testu. Jen na políčku, kde se krev snese je potvrzená.
Budete se divit, ale tohle vím, učila jsem to. Obě mé děti jsou navíc pravidelnými dárci. To hypotetické jsem uvedla k té mé poslední výpovědi o záměnách..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.