Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde zjistit svoji krevní skupinu?

Od: thzjuzht odpovědí: 40 změna:

Ahoj,

Byl jsem darovat krev v nemocnici, po 14 dnech mi přišla karta dárcovství krve kde mi byla zjištěna krevní skupina 0+. Problém je, že moje matka tvrdí že mám skupinu 0- , jak byste momentálně postupovali teď? Zavolali do nemocnice? Je v nějakých dokumentech uvedena krevní skupina? ( rodný list, pojišťovna nebo něco takového? )

Díky za odpovědi.

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

6x
Ne vždy má maminka pravdu.

hodnocení

4x

Nepostupoval bych nijak. Je mi to jedno (s určitou rezervou).

Má matka doklad s vaší krevní skupinou? Pokud ne, berte zjištění z hematologie jakoo FAKT!

hodnocení

2x

Krevní skupina se uvádí v očkovacím průkazu.

doplněno 02.10.20 16:43:

Já ji tam mám (narozen 90), tak nevím, zda to tehdy někdo dobrovolně orazítkoval. Mám tam razítkem 0+

Neuvádí. Já ani moje žena ani děti ji tam nemáme.

Nemám uvedeno v očkovacím průkazu ani nikde v záznamech. Nechala jsem se otestovat soukromě v laboratoři. Byla jsem zvědavá.
Krevní skupina se bere povinně pouze ženám v těhotenství kvůli Rh faktoru.

V ockovacim prukaze to tam maji ti mladsi narozeni. Od r. 1999 urcite...

Jsem porodní asistentka pracující v nemocnici, a tedy i vypisuji miminkům očkováky. Krevní skupina novorozence se zjišťuje pouze v případě, že rodička má buď negativní Rh faktor, nebo krevní skupinu 0+. Pokud má matka A+, B+, AB+, skupina dítěte se nezjišťuje a tedy ani v očkovacím průkaze nemůže být uvedená.

pet32
hodnocení

1x

Tak, oni vaši krev testovali a zjistili, kterou opravdu máte. Mně máma tvrdila, že mám A+, když jsem ležela v nemocnici, tak mi zjistili 0-. Táta má A+ sestra taky, tak myslela, že ji mám taky. Věřte doktorům, když budete potřebovat, oni vám vezmou krev a zjistí.

Taky bych věřil transfúzní stanici. Co máš na průkazu dárce je rozhodující. Oni to musí vědět, než tvoji krev použijí.

hodnocení

1x

Máte krevní skupinu 0+. Věřte mi, že v nemocnici by si "nelajskli" splést se. Ne u RH faktoru krve určené k transfuzi.

wqefwrge
hodnocení

Tak pokud budu potřebovat krev což je i dost reálné díky mému povolání tak mi to opravdu jedno není.

Neboj! Když ji budeš potřebovat, lékaři si to zjistí. Ti to naštěstí neberou od oka*smich*

hngfx
Žádný lékař vám nedá krev podle toho, co mu řeknete. Vždy si ji zjišťují sami.
dusger*

Až za čtvrt roku, doufám, půjdeš na darovat znovu, požádej je o prověření. Oni ti už potvrdí, že chybu neudělali.

pet32

Tak, kdyby zaměnili krev 0+ za 0-, to by byl celkem průser. Jen 0- je univerzální dárce.

lidus*

Při každé operaci se dělá nový test, nikdo vám nedá krev i kdyby jste 100x měl všude skupinu napsanou.

Při úrazu někde v cizině v horách, když přiletí vrtulník a člověk krvácí, se znalost krevní skupiny může vyplatit. Někde s sebou vozí krevní konzervy.
lidus*

Nedostanete nikde krev bez testování, to co sebou záchranáři vozí NENÍ krevní konzerva.

nov

Letecká záchranná služba Hradec Králové už transfuzi krve poskytuje viz: idnes.cz/...

zzskhk.cz/...

V cizině též, když je do nemocnice daleko. Případně záchranáři mohou dát transfuzi od člověka, který je s vámi, a proto je právě vhodné znát krevní skupinu. Když hrozí velká krevní ztráta.
007cz

V akutním případě dostane pacient univerzální 0- /tu mám já/. Nikoliv podle nějaké kartičky co má u sebe.

hodnocení

0x
Zjištění krevní skupiny stojí kolem 250-300kc. Odběr krevní skupiny udělají na požádání v jakékoli soukromé laboratoři na vlastní žádost. Zaplatíte jako samoplatce. Není s tím problém. Dostanete třetí výsledek a budete mít ověřeno, co je pravda. Laboratoře Spadia, Synlab apod...soukromá krevní centra - tam také za vlastní peníze. Někdy též po domluvě u praktického lékaře a ovšem mu také zaplatit, ale ten by mohl vzorek poslat do nemocnice, což nechcete. Musel byste se zeptat, kam vzorek posílá.
Takže si zjistěte nejbližší soukromou laboratoř anebo centrum pro darování krve a nechte se - pro klid duše - otestovat znova na jiném místě než jste byl. Budete mít "pokoj".

hodnocení

0x

Spíš bych věřila laboratoři, než paměti své matky. Dnes už ten doklad nemám, ale když jsem žila v cizině, tak tam bylo běžné, že jsme spolu s dokladem totožnosti, měli kartičku s krevní skupinou pro případ, že bych se ocitla v situaci, kdy by byla nutná okamžitá pomoc a museli by mi dávat krev. Třeba nehoda a tak. Ale už jsem ji ztratila a nemám ji, ale občas si na to vzpomenu. Já si myslím, že to není tak docela od věci. Ale u nás na to záchranáři nejsou zvyklí, tak i kdybych tu kartičku měla, asi by je ani nenapadlo kouknout se mi do peneženky. :)

Oni mají dneska předpisy že musí udělat křižák na krevní skupinu bez ohledu na nějaké průkazy. Ani neberou zřetel když má třeba člověk tetování krevní skupiny.
Nosím u sebe průkaz dárce krve ale pochybuju že by je v případě úrazu zajímal.

Aha, tak to jsem nevěděla. Ono to už je strašně dávno a možná, že už to neexistuje ani tam.

Při jedné z posledních prověrek ,jsem byl přítomen kdy nás kotrolní orgán chtěl ohodnotit jako nevyhovující.Hlavní posádkový lékař ,který byl danému zaměstnání přítomen, pže šlo o práci s trhavinami,se s danou osobou hádal a nakonec jako lékař vyhrál.Důvod-neměli jsem kartičky s krevní skupinou v náprsní kapse maskáčů.pan doktor jej "zpacifikoval" tím,že VŽDY před transfúzí se provádí test na určení skupiny a za druhé že nikdy nedávají krev, ale pokud je to akutní, tak doplnění krve náhražkou (nwn jak se to správně jmenuje,fyziologický roztok? nwn).Je ale možné,že dens to již je jinak je to asi 20 roků z5.

Pro anglicky mluvící...

reddit.com/...

ladis*

Fyziologicky roztok neboli fýzák F1/1 je voda se solí, přesněji na 1 litr vody je 9 gramů NaCl, samozřejmě sterilní.

Jako náhražka krve to může poškodit organismus, ale asi lepší jak umřít?

liska5
hodnocení

0x

Takhle budou vaši krev dávat jen plusákům a i kdybyste byl mínus, tak to nevadí.

Horší by bylo, kdyby se spletli opačně. Vy měl plus a oni vám napsali mínus. Pak by dali plusovou krev mínusovýmu příjemci a byl by průšvih.

I tak se ptejte.

Před dáváním krve se dělá tento test na kapku Vaší krve. Nikdy se nedává krev bez testu. Ani opakovaně.

google.com/...

kapka se rozetře s protější látkou.

Kde zjistit svoji krevní skupinu?
Ano. To je takzvaná křížová zkouška, a dělá se s každou transfúzí. I když pacient dostává dvě za sebou, dělá se to s každou další znovu. Tazatel se opravdu stresuje zbytečně...

liska5
hodnocení

0x

To já čistě hypoteticky.

Náš ústav se mými ústy co nejsrdečněji omlouvá za toto politování hodné nedopatření, ke kterému dochází maximálně jednou ... eh, kolikrát sestro?

Ne Liško, to se nestává. Špatný RH faktor vede k rozpadu krvinek a selhání ledvin, popř i smrtí.

Ten rozpad je vidět i na políčkách testu. Jen na políčku, kde se krev snese je potvrzená.

liska5

Budete se divit, ale tohle vím, učila jsem to. Obě mé děti jsou navíc pravidelnými dárci. To hypotetické jsem uvedla k té mé poslední výpovědi o záměnách..

Tak v tom případě čistě hypoteticky je lepší se vždy o všem informovat i tak.

Souhlas.

liska5

Než jsem šla na operaci kyčle, dvakrát jsem si sama sobě darovala krev. To je nejlepší řešení.

Jaká je životnost krevní konzervy? Zní to dobře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]