Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Porucha příjmu potravy

Od: me* odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, ani nevím jak dlouho vlastně můj problém trvá, ale bude to už zhruba necelých 9 měsíců. Neustále se přejídám a potom zvracím,někdy zkusím jíst i normálně, jenže nevydržím. Jakmile totiž vidím že po snídani mám půl kila nahoře už mám zase výčitky a chuť to jít vyzvracet. Stoupám na váhu i 30 krát za den, nedokážu se ovládat. Je to jako droga, kolikrát jsem byla spokojená že můžu jíst a nepřibírat. Jenže už mě to otravuje. To že zvracím každý den zhruba 2-4 denně. Chci to začít řešit, myslíte že existuje možnost jak se z toho kruhu vystoupit ven i bez pomoci psychiatra/psychologa? Mám strach že kdybych jim to řekla tak by mě zavřeli do léčebny, ale já musím dodělat třeťák. Jelikož jsem ho už minulý rok kvůli psychickým problémům nedodělala. Mám strach se svěřit rodičům, kvůli tomu že jim tvrdím že jsem v pořádku, aby se nebáli. Jenže je to jedna velká lež. Chtěla bych to vyřešit sama, aby o tom nevěděli. Když je mi už 19 let.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pet32
hodnocení

8x

Trpíte bulímií, svěřte se rodičům a společně vyhledejte psychiatra. Porucha přijmu potravy je psychická nemoc, špatné vidění vlastního těla. Jste mladá měla byste užívat života, vyhledejte pomoc, jestli nechcete rodičům nic říkat nemusíte.

hodnocení

2x

Dobrý den. Sama to nezvládnete. Kdyby ano, neměla byste tento problém. Nezahrávejte si se zdravím a na toho odborníka se obraťte. Do léčebny Vás zavřou zcela určitě, až zkolabujete a budete na tom mizerně se zdravím a v ohrožení života! Řešte to včas!

hodnocení

2x
V 19 letech si můžete zajít za lékařem sama. K psychiatrovi nepotřebujete zadanku, možná by vám lépe vyhovovala žena psychiatrička. Dá vám zadanku k psychologovi, který je zdarma na pojišťovnu (bez žádanky se platí dost vysoké částky - spíše pro pracující než pro studentku).
Není nutné mluvit o problému s rodiči, pokud je vám to nějak nepříjemné. Rodiče by vás ale mohli podpořit, jestli máte dobré vztahy. I když porucha příjmu potravy bývá často způsobena špatnými vztahy s rodiči.
Jste už dospělá a své zdravotní potíže si můžete řešit sama.
Nečekejte na nic! Sama se z toho nevyhrabete a objednejte se k psychiatrovi. Čekací lhůty bývají několik měsíců.
Můžete také zajít na Centrum duševní pomoci, kde se vám budou věnovat ihned. Máte tam okamžitý ambulantní kontakt s lékařem, psychology apod. Centrum duševní péče je v každém větším městě.
Věnujte zvýšenou pozornost zubům! Při bulimii se velmi likvidují zuby. Objednejte se k zubaři (2x za rok preventivní prohlídky) a k dentální hygienistce.
Ničite si fyzicky celé zažívání - hlavně jícen a žaludek. Do budoucna můžete mít potíže s návratem žaludečních šťáv do pusy, reflux apod...
Takže určitě zajít za odborníkem. V 19 letech si za své zdraví zodpovídate sama jako dospělá žena. Pokud se nechcete svěřovat rodičům, nemusíte. Hlavně běžte za lékařem.
Máte převedou zdravotní kartu od praktického lékaře pro děti k praktikovi pro dospělé? U praktika se můžete též svěřit, jestli vám vyhovuje jako lékař.

hodnocení

2x

Mám zkušenost s poruchou příjmu potravy (PPP), konkrétně s anorexií, v blízké rodině, skončilo to hospitalizací a výživou sondou. Bylo už minutu po dvanácté, neteř měla při 170cm těžko uvěřitelných 29kg. Bohužel byla dlouhodobě v zahraničí a vrátila se do ČR, když ztrácela síly (to měla 34kg). Její psychický stav v té době už neumožňoval, aby to byla schopna sama vyřešit. Uvědomovala si to a řešit to chtěla, ale nebyla toho schopna. Proto to u ní skončilo hospitalizací, kterou prosadila její matka proti její vůli, protože viděla, že jí dcera odchází před očima.

A zkušenost, kterou udělala neteř: Centrum pro léčbu PPP v Praze bylo vybudováno jako první v republice, vycházelo ze zahraničních (belgických) zkušeností, pobyt (hospitalizace) je tam dobrovolný, na základě smlouvy, Jejich režim neteř neunesla a po několika dnech pobyt ukončila (měla tam být 6 týdnů). Potom nechtěla už nikam, takže se dostala z 34kg na těch 29kg a pak už byly opravdu možná jen týdny do rozvratu metabolismu, který končí smrtí i v nemocnici. Po nedobrovolné, soudem nařízené hospitalizaci na psychiatrii v Bohnicích, kdy ji výživou přes sondu vypiplali na 34kg, jí povolili přeložení do nemocnice do Brna. Tam na psychiatrii léčí PPP podle svého, a tam byla spokojená, přístup k pacientům mají odlišný a na ni zafungoval velmi dobře. Teď už je to 6 let, má 52kg a zatím se to nevrací.

Neudělejte podobnou chybu jako neteř a dokud máte dostatek sil, vyhledejte pomoc. IHNED. Zkuste Centrum Anabell, mají telefonní linku: anabell.cz/...

nedoktor*
hodnocení

2x
Poruchy příjmu potravy jsou svinstvo,jinak to nelze nazvat. Sama jsem se dlouhodobe potykala no s anorexii. Poruchy tohoto typu většinou mají hlubší důvod. Mnohdy si lidé nesou trápení z minulosti (šikana, nedostatecna laska). ,je důležité se v ní zlehka porypat a zjistit,co je toho pricinou. Je to narocna cesta plna bolesti,strachu,ale pocit vysvobozeni stojí za to. Je důležité si uvědomit,že tělo je vlastně něco, co mám zustane na celý život, zaslouží si naší lásku.
Bulimie,jako obecně taková může rozhasit cely trávicí system a také může nastat dehydratace. Je to vazny problém, ale už to,že jsi sem napsala je obrovský pokrok. Je to cesta,která bude narocna, ale s pomocí okolí se z toho dostaneš.
Psychické problémy (ted přemýšlím,jak to nazvat) jsou velmi časté. Mám v okoli spoustu lidí,kteří trpí depresí,panickou poruchou,anorexii,bulimii, bipolarni poruchou,depersonalizaci,... každý člověk v době ukrývá tajemnou komnatu. Rozhlidni se kolem sebe, nejsi sama na to.
Odborná pomoc,ať už školní psycholog, oblíbený učitel,lékař,psycholog atd.,je velmi důležitá. Člověk se sám nedostane z bulimie. Pises,že jsi měla jít dříve problémy,zamysli se,zda nesouvisí nějak spolu. Nikdo není dokonalý, každé telicko je krásné. Hodnota člověka se neurčuje podle čísla na váze,či obvodu pasu. Dnešní společnost je ovlivněna hodnotou krásy,která je posunuta nekam do pryč..
Několik rad:
Mluv o svých problemech- i s odbornikem
Výpis si 10 věcí,které máš na sobě ráda a ty si cti a snaž se tomu věřit
Každý den se pochval
Zkus oddalovat vazeni-rekni,že se zvazis zítra,za 2 dny si rekneš že se zvazis za 2 dny apod
Doplňuj vitaminy
Vím,že je to tezke,ale zkus jíst menší porce a více casteji
Zkontaktuj Anabell, a stáhni si aplikaci Nepanikar
Je ti 19 let, to znamená,že jsi plnoleta,takže můžeš jít sama k lekari nebo k odbornikovy (psycholog,psychoterapeut)
Nemusíš hned jít na psychiatrii,ale může pomoci jen terapie třeba i s vhodnou medikaci(o medikaci,třeba někdy priste).
Drž se a buď silna :)

hodnocení

1x

Chci to začít řešit, myslíte že existuje možnost jak se z toho kruhu vystoupit ven i bez pomoci psychiatra/psychologa?

Píšeš, že jsi měla minulý rok psychické problémy - nepřekonala jsi je. Dokážeš je sama překonat? Víš jejich příčinu? Dokázala by ses té příčině postavit?

hodnocení

0x

Podle toho co píšete, u Vás bude zásah psychologa nutný. Vypěstovala jste si mánii a sama se jí nezbavíte. Podle mne na to myslíte v jednom kuse. Když jdete spát, tak se Vám to hodní hlavou a když vstanete, tak to pokračuje. Vyvolávané zvracení je opravdu strašně nebezpečné a neskončí to dobře, pokud se neobráte na odborníka. Kdysi dávno jsem znala jednu dívku, byla moc hezká a moc jí záleželo na figuře. Jenomže také strašně ráda jedla. Tak to řešila tím, že po každém jídle šla na záchod a "zbavila" se toho co snědla zvracením. Nikdo z nás to nevěděl, ale bylo mi divné, že se vždycky po jídle zvedne a jde na záchod a tam je docela dlouho. To jsme tenkrát chodili na společné večeře do restaurace. A nikdo z nás nevěděl, že má těžké psychické problémy, nebylo to na ní vidět, uměla se dokonale přetvařovat. No a pak najednou šílená zpráva, že se pokusila o sebevraždu a pomalu se to všechno začalo rozplétat a vycházet najevo. Ona tenkrát něco spolykala, nějaké prášky, ale pak si to naštěstí uvědomila a už umřít nechtěla a tak se pokoušela to vyzvracet a ono to nebylo tak jednoduché. Na konci sil někomu zavolala a našli ji celou pomlácenou, jak narážela do nábytku, protože už ztrácela vědomí. Zachránili ji. Vím, žo tohle není Váš případ a ona měla i jiné problémy, než tu bulimii, ale určitě to nenechávejte plavat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]