Nejste přihlášen/a.
Vadí, když dám povadlý květákový košťál a listy do zeleninové polévky?
Nevadí.
Aby příště nepovadl, oberte listy /mladé do polévky/ a seřízněte košťál rovně, aby květák mohl stát a postavte ho do hlubokého talíře n.misky s vodou. Ale ať se nemáčí květák, jen ta noha. A dejte to do spíže - světlo sklizené zelenině vadí. Vydrží tak pevný několik dní. Ideálně vyměnit vodu a trochu košťál seříznout - zkrátit.
Dobrá rada! A v lednici úplně dole to může být? Chladnější špajzku nemám a v létě mám v bytě až 31 st. a teď zrovna 25 st.
V ledně dole to může být. Tam ale celkově z té vody stoupne vlhkost. Do ledny dávám květák očištěný a opláchnutý v mikrotenovém sáčku jen nakrátko.Asi po dvou dnech se na něm začnou dělat tmavé tečky, zárodky hniloby. Vysvlečený a postavený v misce, vypadá líp a vydrží trochu déle.
Takový povadlý květák je vlastně v počínajícím procesu sušení. Sušená zelenina se do pokrmů přidává běžně (květák asi nikdo nesuší, ale teoreticky by také mohl), čili žádná závada v tom být ani nemůže.
-------------------
Tak jsem pohledala na internetu - dokonce i ten květák se dá sehnat v sušeném stavu.
Pokud je o obchodě v oddělení zeleniny koš či přepravka s otrhanými květákovými listy, namačkám si do 1 - 2 sáčků, u pokladny nahlásím. Nikdy nebyl problém.
Tyto listy pak nakrájím na drobno a sypu slepičkám. Jsou po tom jako draci, sežerou beze zbytku.
Košťály přidávám do hrnce při vaření krmných brambor, taky pro slípky. Při krmení pozoruji, že snědí prvně ten košťál, chutná jim víc, než brambory.
Nemusí opravdu sbaštit člověk úplně všechno. Ať se ta havěť taky trochu má, odvděčí se nám vajíčky.
A pokud jsou růžičky květáku už trochu povadlé, zaschlé, klidně je přidám do polévky. Ne začernalé. Květákovou polévku s příchutí muškátového květu mám moc ráda. Ale listy nechám slepičkám. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.