Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Povadlý květák do polévky?

Od: kepler* odpovědí: 12 změna:

Vadí, když dám povadlý květákový košťál a listy do zeleninové polévky?

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

6x
avatar libor007
Nevadí, ale záleží pro koho ji vaříš. Já si košťál a listy dokážu velmi dobře představit max pro prasata nebo slepice(nic ve zlém).
lidus*

Mám to stejně. Prostě růžičky polévka,zbytek BIO odpad nebo uvařit zvířatům.

futra

Já taky a to se ještě v obchodě koukám,aby růžice byla co nejvíce čistá.

 

hodnocení

5x
avatar bimbam

U květáku mi vadí, pokud začne černat. Povadlý mi do polévky nevadí, stejně tam změkne. Část košťálu do polévky dávám. Část sním syrovou. Kdysi dávno u nás žádný košťál do polévky nezbyl. Všechny (z květáku i ze zelí) mi doslova pod rukama bral manžel. Měl to velice rád.

 

liska5
hodnocení

4x

Nevadí.

Aby příště nepovadl, oberte listy /mladé do polévky/ a seřízněte košťál rovně, aby květák mohl stát a postavte ho do hlubokého talíře n.misky s vodou. Ale ať se nemáčí květák, jen ta noha. A dejte to do spíže - světlo sklizené zelenině vadí. Vydrží tak pevný několik dní. Ideálně vyměnit vodu a trochu košťál seříznout - zkrátit.

kepler*
hodnocení

Dobrá rada! A v lednici úplně dole to může být? Chladnější špajzku nemám a v létě mám v bytě až 31 st. a teď zrovna 25 st.

liska5

V ledně dole to může být. Tam ale celkově z té vody stoupne vlhkost. Do ledny dávám květák očištěný a opláchnutý v mikrotenovém sáčku jen nakrátko.Asi po dvou dnech se na něm začnou dělat tmavé tečky, zárodky hniloby. Vysvlečený a postavený v misce, vypadá líp a vydrží trochu déle.

kepler*
hodnocení

Díky, asi jsem měl štěstí na odolný květák, protože jsem ho měl v lednici nemíň 4 dny a bez sáčku. Žádné černé flíčky se neobjevily, jen byl trochu povadlý.

 

hodnocení

3x
avatar ildika

Takový povadlý květák je vlastně v počínajícím procesu sušení. Sušená zelenina se do pokrmů přidává běžně (květák asi nikdo nesuší, ale teoreticky by také mohl), čili žádná závada v tom být ani nemůže.

-------------------
Tak jsem pohledala na internetu - dokonce i ten květák se dá sehnat v sušeném stavu. :-D

 

hodnocení

2x
avatar babajaga

Pokud je o obchodě v oddělení zeleniny koš či přepravka s otrhanými květákovými listy, namačkám si do 1 - 2 sáčků, u pokladny nahlásím. Nikdy nebyl problém.

Tyto listy pak nakrájím na drobno a sypu slepičkám. Jsou po tom jako draci, sežerou beze zbytku.

Košťály přidávám do hrnce při vaření krmných brambor, taky pro slípky. Při krmení pozoruji, že snědí prvně ten košťál, chutná jim víc, než brambory.

Nemusí opravdu sbaštit člověk úplně všechno. Ať se ta havěť taky trochu má, odvděčí se nám vajíčky.

A pokud jsou růžičky květáku už trochu povadlé, zaschlé, klidně je přidám do polévky. Ne začernalé. Květákovou polévku s příchutí muškátového květu mám moc ráda. Ale listy nechám slepičkám. Jaga.

 

hodnocení

0x
A proč to tam dáváte?
Není to nutné.
Stačí samotné, kvetakove růžičky.
I když nebudou křupavé, pravda.
kepler*
hodnocení

Protože mi to tam chutná, stejně jako ty růžičky. Ty si radši vysmažím v trojobalu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]