Dobrý den, chtěla bych zkusit udělat solný roztok v domácí podobě,je vhodná kuchyňská sůl? A v jakém poměru je vhodný pro malé dítě ( 5 let) k výplachu nosubsyna neprinutim ale nosatkem pár kapek do nosu,by mohlo pomoci? Předem děkuji za rady
Solným roztokem nic nezkazíš, pokud se trefíš do koncetrace, jakou má mořská voda, tedy okolo 3,5%. Kromě mořské vody se používají také solné izotonické a hypertonické roztoky, které jsou vhodnější. Pro aplikaci je dobré mít dětskou konvičku.
Můj pětiletý syn se sám naučil vyplachovat nosík konvičkou na nos. Ví, že to velmi pomůže a není to nijak nepříjemné. Kupte si konvičku v lékárně a bude k ní i odměrka. Zkoušejte postupně nenásilně vyplachovat, dítě si zvykne a bude to zvládat samo. Dobré je ukázat mu to na sobě, pro děcka je to velká legrace, jak z nosu teče voda. Jinak roztok se dělá jako fyzák tzn koncentrace soli 0.9%. Takový roztok je pro sliznici neutrální. Sůl stačí úplně obyčejná, udeál je bez fluoru a jódu, ale nehrotil bych to.
Důležitý je poměr soli a vody, sůl se do nosu nesmí dostat ve větší koncentraci než má naše tělo, tj. 0,9 %. Tento roztok se nazývá izotonický a používá se velmi často v lékařství.
Poměr vody a soli pro izotonický roztok: Hmotnost soli: 2,7 g Objem vody: 300 ml Teplota vody: 37 ºC
Voda by měla mít teplotu kolem 37 ºC a požadovaného roztoku docílíme rozpuštěním 2,7 g soli a 300 ml (3 dl) vody. Sůl rozmícháme do úplného rozpuštění. Pak je roztok připraven k použití.
Jinak já jsem si na radu lékařky pořídil toto - je k tomu i odměrka na sůl:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.